Napi friss

Halász Judit: „17 évig éltem ezzel a betegséggel”

Vírusfertőzésére régen még nem volt gyógyszer.

Halász Judit több mint 22 évvel ezelőtt küzdött meg a mellrákkal, azóta többször nyíltan beszélt a betegségéről, erőt adva a sorstársainak, hogy igenis meg lehet gyógyulni. A Vígszínház színésznőjének nehezítette a helyzetét, hogy a kemoterápiás kezelés ideje alatt kiderült: Hepatitis C-vel fertőződött meg. „Senki nem tudja, hogy honnan jött egy olyan májbetegség, amit csak vér útján lehet elkapni – mondta Halász Judit a Telex Rákeltérítő című podcastjában, amiben azt is hangsúlyozta, hogy a két betegség nem függött össze egymással, és máig nem derült ki, hogy a fertőzést hogyan kapta el. – 17 évig éltem így ezzel a betegséggel. A tizenhetedik évben néztem a televíziót, amiben azt mondták, hogy a Hepatitis C gyógyszerét kitalálták. 1989-ben fedezték fel a vírust, nekem azalatt az idő alatt két barátom meghalt ebben a betegségben.”

A színésznő eleinte csak annyit tudott, hogy rossz a májfunkciója, de a vizsgálatok ellenére nem jöttek rá ennek okára. Ezután egy síelés során egyre gyengébbnek érezte magát, belázasodott, és miután hazajött, már lábra sem tudott állni. Újabb vizsgálatok következtek, végül pedig kiderült, hogy Hepatitis C-vel fertőződött meg. Halász Judit rámutatott, akkoriban még nem volt célzott gyógyszer a betegségre, így be kellett feküdnie a kórházba, hogy megkapja a megfelelő kezelést. Az végül hatásosnak bizonyult, de teljesen nem gyógyult meg tőle, viszont olyan szintre tudták csökkenteni a vírusszámot, hogy együtt tudott élni a fertőzéssel hosszú éveken át. Végül a Hepatitis C ellen kifejlesztett gyógyszer segített neki teljesen megszabadulni a súlyos májbetegségtől.

Kiszökött a kórházból

Halász Juditnak 2001-ben ítélték oda a Kossuth-díjat. A díjátadó időpontja viszont pont arra az időszakra esett, amikor kórházban volt. A színésznő a podcastban felelevenítette, hogy nagyon szerette volna személyesen átvenni a kitüntetést, de orvosa, Dr. Nemesánszky Elemér azt mondta neki, hogy „én a maga helyében nem a parlamentbe szaladgálnék, hanem befeküdnék a kórházba”. Halász Judit végül a kezelés mellett döntött, de az átadó napján szabályosan kiszökött a kórházból, ugyanis március 15. pont hétvégére esett, amikor egyébként is szünetelt a kezelés.

Kiemelt kép: Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!