Napi friss

David Attenborough – Három év hiányzott az aranylakodalmához

Nincs ember, aki az elmúlt évtizedekben ne nézte volna szájtátva a világhírű brit dokumentumfilmes valamelyik műsorát. Májusban volt 97 éves, munkájáért már kétszer is lovaggá ütötték, és máig aktív, de a magánéletéről nem sokat tudunk.

Ritka szép kort megért sokak kedvenc természettudósa, ráadásul jó egészségben és lenyűgöző szellemi épségben, hiszen a mai napig készülnek filmjei. Ám míg az élővilágról mindent megtudunk tőle, arról kevés információ jut el a nézőkhöz, vajon hogyan éli a mindennapjait, és kik a szerettei.

Távol érte a tragédia

Attenborough immár 25 éve özvegyember. Feleségét tragikus körülmények közt veszítette el 1997-ben, amikor az asszony, Jane Ebsworth Oriel – aki maga is tévés volt – 70 évesen várat­lanul összeesett, agyvérzést kapott. A természettudós épp Új-Zélandon forgatott, amikor a szörnyű hír elérte, és hiá­ba rohant haza azonnal élete párjához, már nem tudott beszélni vele. Csak a kezét foghatta, miközben Jane öntudatlanul feküdt a kórházi ágyon, és másnapra meghalt. 47 esztendeje voltak házasok, az aranylakodalmukat már nem tudták megünnepelni. A veszteség teljesen összetörte Attenborough-t, gyászáról később őszintén írt önéletrajzi könyvé­ben. „Elvesztettem a világom középpontját, eltűnt a horgony, én pedig rettenetesen elveszettnek éreztem magam. Egyetlen dolog segített elviselni a hiányát: a munka. Hálás voltam, hogy filmeket forgathatok, és elmerülhetek egy másik világban. A mély gyász pillanataiban az egyetlen valódi vigaszt a természetben találja csak meg az ember” – írta az érzéseiről.

Üres a családi ház

Attenborough máig abban a csa­ládi otthonban lakik London kertes házas, külső negyedében, Richmond upon Thamesben, ahol a feleségével leélték az életüket, és felnevelték két gyereküket. „A vadonban eléggé hozzászoktam a magányhoz, de egy üres ház, az egészen más. Abban nincs sok öröm” – mondta erről szomorúan. Mint elárulta, a felesége elvesztése utáni első időkben rengeteget segített neki a lányuk. „Mindig itt volt nekem, ha szükségem volt rá” – árulta el. A hatvanas évei­ben járó Susan korábban iskolaigazgató volt, és Angliában él, míg a házaspár fia, Robert távol került szülőhazájától, az ausztráliai Canberra egyetemén oktat biológiai antropológiát. Attenborough-nak hat unokája van, és bizonyára már dédunokái is, de erről nem igazán tudni biztosat.

David Attenborough felesége, Jane és a természettudós öccse, Richard Attenborough (Fotó: Getty Images)

Pótolhatatlan idők

Ami a saját apaságát illeti, arról nagyon önkritikusan beszélt. „Ha van bármi, amit megbántam az életemben az az, hogy nem voltam mindig ott, amikor a gyerekeim kicsik voltak. Előfordult, hogy három hónapra is elutaztam, ha pedig ennyi idő kimarad, amíg még óvodások, iskolások, az pótolhatatlan, behozhatatlan. Igaz, az állandó távollétemből remek családi viccek születtek. Folyton ezzel húztak, hogy á, apa, te ezt nem tudhatod, nem is voltál ott” – mesélte pár éve.

A szépkorú természetfilmes nemcsak a feleségét veszítette el, három fiútestvér közül egyedül van már csak életben. Bátyja, a színész Richard Attenborough kilenc éve halt meg, öccse, John, aki az Alfa Romeo autókat gyártó cégnél volt vezető, egy évtizede nem él. Attenborough-nak is voltak egészségügyi problémái: 2013-ban pacemakert kapott, két évre rá mindkét lábába térdprotézist ültettek be.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!