Napi friss

Tina Turner – Traumatikus gyerekkor után pokoli házasság következett

Megmutatjuk, milyen mélyről indult a világ egyik legsikeresebb énekesnőjének, a nemrég elhunyt rocknagyinak a karriere.

Az igazi neve sem az volt, mint ahogyan a világ megismerte. Eredetileg Anna Mae Bullock néven anyakönyvezték, miután megszületett Tennessee-ben a múlt század harmincas éveinek legvégén. Gyerekként sok öröme nem volt, később úgy fogalmazott, a szülei gyakorlatilag otthagyták egy gyapotföldön. „Nem kívánt gyerek voltam, anyám nagyon fiatalon szült meg, és soha nem fogadott el. Később el sem tudtam képzelni, hogy engem szeretni is lehet. Valójában évekig a merev és bigott, szigorú nagyszüleim neveltek, és kicsi koromban én is segítettem gyapotot szedni a földeken” – idézte vissza a kezdeteket.

A templomi kórusban vigasztalódott

A családja aratáson dolgozott, ennek megfelelően szerény anyagi körülmények között éltek. Tina 11 éves volt, amikor apja és anyja elváltak, előbbi hamarosan újranősült, utóbbi pedig se szó, se beszéd, hátat fordított neki, és egy másik városba költözött. A kislány ott maradt a nagyszülőkkel, akik vasmarokkal fogták. Egyedüli vigasz az volt számára, amikor a templomi kórusban énekelt. 16 éves korában meghalt a nagymamája, ő pedig rég nem látott anyjához költözött St. Louisba. Itt, a városban került be abba a zenei közegbe, ahol későbbi férjét, Ike Turnert megismerte. De életének ebben a következő fejezetében sem volt sok köszönet.

Az első házassága Ike-kal velejéig mérgező volt (Fotó: Getty Images)

Szinte transzba esett Ike-tól

A nővérével kezdett éjszakai bárokba járni, egy ilyen helyen látta fellépni leendő férjét. Mint később elmondta, annyira lenyűgözte a nála nyolc évvel idősebb zenész tehetsége, hogy szinte transzba esett tőle. Mindent megtett, hogy együtt énekelhessen vele, és miután Ike végre hajlandó volt meghallgatni, megengedte a lenyűgöző hangú tinilánynak, hogy színpadra álljon Kings of Rhythm nevű együttesével. Tina rövid úton összejött az együttes szaxofonosával, akitől hamarosan teherbe esett, és 18 évesen – miközben addigra szakítottak – megszülte első gyermekét, Craig nevű fiát. „Anyám kidobott otthonról, amikor terhes lettem” – mesélte erről az időszakról. Ike fogadta be őket, akivel aztán egy pár lettek, a zenész a nevére is vette a kicsit. Később egy közös fiuk is született, ­Ronnie, de együtt nevelték Ike előző házasságából született két fiát, ifjabb Ike-ot és Michaelt is.

Aranylemezek sora fűződik a nevéhez (Fotó: Profimedia)

Férje testileg, lelkileg is kínozta

Zeneileg egyre sikeresebb volt az együttműködésük, de a kapcsolat pokolinak bizonyult. 1962-ben tartották az esküvőt, és 15 évig tartott a házasságuk, de közben Tina egy életre elég sérülést szerzett… A róla készült dokumentumfilm is felidézte, hogyan kínozta őt szadista férje, aki gyakran véresre verte, megalázta, megerőszakolta – mindent elmond, hogy a nászéjszakájukon egy bordélyházba vitte –, folyton megcsalta, miközben a féltékenységével üldözte. Tina öngyilkosságot is megkísérelt, míg aztán össze nem szedett elég bátorságot, hogy elmeneküljön és elváljon kínzójától. Anyjánál keresett volna menedéket, de megint nem számíthatott rá. „Amikor elhagytam Ike-ot, az ő pártját fogta, mondván, ő csinált belőlem valakit – idézte fel. Volt férjének soha nem bocsátott meg, a temetésén sem volt ott 2007-ben. Ami a traumáit illeti, hiába élte le élete második felét már felhőtlenül boldogan egy új kapcsolatban, a borzalmas emlékek elkísérték. – A lelkem mélyén olyan vagyok, mint egy háborús veterán, az ilyesmi soha nem múlik el – mondta erről egyszer. – Még mindig gyakran vannak rémálmaim, és poszttraumás stressz szindrómától szenvedek.”

Egy híres incidens

Ízelítőül, hogy milyen is volt Tina házassága, íme egy elhíresült eset. Sikereik csúcsán az énekesnő étteremben vacsorázott a férjével, amikor egy rajongó autogramot kért tőle. Ike annyira felbőszült, hogy nem az ő aláírása kell, hanem a feleségéé, hogy erőszakkal tortát tömött Tina szájába mindenki előtt, azt kiabálva: „Edd meg a süteményt, Anna Mae!”

Kiemelt kép: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!