Napi friss

Pataki Zita – Súlyos betegség támadta meg a szervezetét

Sok nő zárta a szívébe az RTL időjósát, amikor saját meddőségéről készített őszinte vlogsorozatot. Pataki Zita újra a kezébe veszi „fegyverét”, és annak ellenére kezd újra forgatni, hogy az elmúlt években visszahúzódott, kerülte a nyilvánosságot. Ám egy betegség mindent megváltoztatott.

Pataki Zita is hosszú évek óta tudatosan odafigyel a szervezete jelzéseire, de a mostani diéta kicsit más. Az RTL időjósánál már nyolc kilóval mutatott többet a mérleg, mint kellett volna, amikor felkeresett egy gasztroenterológus szakembert, és sajnos a gyanúja is hamar beigazolódott. Jelenleg túl van egy gyomortükrözésen, egy antibiotikum-kúrán, és nagyjából tartja a glutén-, laktóz- és cukormentes diétát. „A betegség gyomorgyulladás, amit a Helicobacter pylori, egy gyomorbaktérium okoz. Ez mindannyiunk szervezetében jelen van, ám túlzott elszaporodása esetén akár olyan súlyos betegségekhez is vezethet, mint a gyomorrák. Emiatt veszítettük el édesapámat, így a magas kockázat miatt erre különösen figyelnem kell, ám a rossz hír az, hogy nem csak ezért lehet veszélyes. A betegség sajnos akár infertilitást, azaz meddőséget is okozhat. Esetemben is ez történhetett” – magyarázza.

Négy év telt el Az utolsó lombik című reality vlogsorozat óta, amit még két személyes hangvételű vlogsorozat követett, de az elmúlt másfél évben visszahúzódott, kerülte a nyilvánosságot. A kiújuló betegsége és a benne bízó több százezer, gyermekvállalás előtt álló, termékenységi problémákkal küzdő nő miatt ezúttal újra forgat. Az okokról újonnan indult vlogsorozatának, a Felhőtlennek a második részében beszél. „Mivel nekem nem ez az első eset, hogy megküzdök a betegséggel, már pontosan tudom, hogy mivel állok szemben. Ugyanakkor bevallom, az utolsó lombikom idején még nem tudtam róla, holott jóval korábban, már 2016-ban megjelent egy tanulmány, amelyben kimutatták a szoros összefüggést a meddőség és a gyomorbaktérium elszaporodása között. Nem szeretném, ha bárkinek emiatt ne sikerülne a gyermekáldás, ez az oka, amiért úgy döntöttem, hogy ebben az új ismeretterjesztő vlogsorozatunkban ismét beszélek a saját élményeimről. Úgy tervezzük, hogy nyárig folyamatosan jelentkezni fogok egyéb tartalmakkal is, amelyek egyébként nem csak gyermekáldásra vágyóknak lehetnek hasznosak, csodás történeteket is bemutatok majd olyan családokról, ahol végül megszülethettek a vágyott babák.A segítőm pedig ezúttal is a férjem, Attila” – meséli Zita.

Férje, Attila mindenben a támasza (Fotó: RTL/Sajtóklub)

Rengeteg terápia, a férje megértő szeretete és a segíteni akarás az, ami Zitát átsegítette saját kudarcélményén. És ha gyermeke nem is született, másképp igazán termékeny lett. „Amikor 2019 tavaszán vége lett az első vlgosorozatunkak, nyáron már működött az alapítványunk, amely meddő pároknak nyújt információt, és gyakorlatilag folyamatosan gyártjuk a tartalmakat. Készítettünk egy Meddőnek nyilvánítva dokumentumsorozatot, amelynek a petesejt-doná­ciót bemutató részét a Covid miatt már nem tudtuk leforgatni, hiszen lezárták a határokat, így nem tudott minket fogadni az a klinika sem, amellyel korábban tárgyalásokat folytattunk. De a leállások idején tovább képeztem magam, 2021. ősz óta már terapeutaként is segíteni tudok. A klienseim kb. 50 százalékánál a gyermekáldás a cél, vagyis az a feladatunk a konzultációk során, hogy feltárjuk, van-e lelki oka, hogy nem jön a baba. Ehhez évekkel ezelőtt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szereztem diplomát, amit évekig nem használtam, de felelevenítettem a tanulmányaimat. És most újra forognak a kamerák” – tette hozzá.

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY MAGAZIN FRISS SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!