Napi friss

Tina Turner – Az eutanázia gondolata is megfordult a fejé­ben

Minden nap ajándék volt számára, amióta átültetett vesével élt, és maximálisan ki is használta a neki adatott időt.

A nemrég 83 évesen elhunyt énekesnő egészsége már régóta nem volt az igazi. Nemcsak a stroke-kal és a rákkal kellett megküzdenie az elmúlt évtizedben, de hat éve új vesét is kapott, a férje volt a donorja. Azóta minden napot ajándékként élt meg. A szervátültetés előtt súlyos veseelégtelensége miatt kilenc hónapon át dialízisre szorult, és már az eutanázia gondolata is megfordult a fejé­ben, mert nem akart ilyen kiszolgáltatottan tovább élni. Később nagyon hálás volt, hogy ezt nem lépte meg, hiszen az ­utolsó éveiben még sok öröm érte. Megjelent nagyon személyes könyve a boldogság kereséséről Happiness Becomes You címen, egy dokumentumfilmben mesélt fordulatokban gazdag életéről, és musical is készült a történetéből, amit személyesen is megnézett.

Fenséges hegyek ölelésében

Tizenhat évvel fiatalabb férjével, Erwin Bachhal pedig a visszavonulása után igazán boldog életet élt választott hazájában, Svájcban, ahol a Zürichtől nem messze található festői település, Küsnacht volt az otthona. 37 közös év adatott neki német zenei producerrel, bár hivatalosan csak tíz éve házasodtak össze. „Egy gyönyörű tó mellett lakunk, már a látványa is nagyon megnyugtató, és semmi nem tölt fel annyira, mint ha a férjemmel elmegyünk itt, a hegyekben sétálni. A természet szinte már spirituális élményt jelent nekem. De otthon is csupa zöld vesz körül, én pedig nagyon szeretek a kertben lenni, és persze a házban tenni-venni. 70 éves koromig mindig úton voltam, most már csak erre a békére vágyom” – mondta Tina, miután bejelentette, hogy többé nem áll színpadra.

Ránézésre senki meg nem mondta volna, hogy csaknem két évtized volt köztük! (Fotó: Getty Images)

Mélyen hitt a lélekvándorlásban

A rocknagyinak becézett énekesnő a betegségeit is türelemmel viselte, ebben nagy segítségére lehetett a buddhista vallása, amely évtizedek óta az élete egyik alappillére volt. „A hitem nagyon fontos. A mindennapjaim része a meditáció és a kántálás a kis imaszobámban, így tudom segíteni lecsendesíteni és megtisztítani az elmémet. Hiszen a boldogság fejben kezdődik” – mesélte. Hitt a lélekvándorlásban, így buddhista hite a halál gondolatát is segített elfogadni. Erre nagy szüksége is volt, hiszen saját súlyos betegségei mellett az elmúlt néhány évben feldolgozhatatlan traumák érték: mindkét vér szerinti fiát el kellett temetnie. Elsőszülöttje, Craig – akinek 18 éves korában adott életet – 2018-ban, 59 éves korában öngyilkos lett. Most decemberben pedig rákban meghalt a kisebbik fia, az Ike Turnertől született Ronnie, aki 62 évet élt.

Ha valaki igazán szeret…

Az elmúlt közel négy évtizedben Tinának imádott férje volt a mindene, aki mindvégig a támasza volt, és akiről soha nem beszélt másképp, mint a legnagyobb szeretet hangján. „Erwin soha nem érezte azt, hogy kevesebb lenne attól, mert én vagyok a híresebb. Nekem ő mutatta meg, hogy aki igazán szeret valakit, az hagyja ragyogni a másikat, és nem akar fényesebb lenni nála – mondta élete párjáról. – Mi egymás fényei vagyunk, és együtt tündöklőbben ragyogunk mindennél.”

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!