Napi friss

A megható igazság: Toldy Mária családja miatt fordított hátat a színpadnak

A csodálatos énekesnő és zenepedagógus a héten ünnepelte 85. születésnapját.

A Táncdalfesztiválok aranykorát idézi meg a Dankó Rádió következő tematikus hétvégéje, amelyen születésnapja alkalmából köszöntik Toldy Máriát. A hatvanas évek egyik legnépszerűbb énekese tíz év után hagyta maga mögött a rivaldafényt, hogy tanárként gondoskodjon a hazai könnyűzenei-, és a musical előadók utánpótlásáról. Az Esti Hírlap 1966. augusztus 19-én a következőképpen írt az énekesnőről: „Az első igazi sikere, a Húsz éves vagyok után a szakma többsége nem segítette, a mélybe dobták: ússz partra, ha tudsz. Toldy Mária nem merült el, saját erejéből megtanulta, amit minden énekesnőnek tudnia kell: tisztelni a pódiumot és a publikumot. Különös illemtan ez. A tehetséghez szerénységet, pontosságot, helyes viselkedést, ízléses öltözködést követelő művészi alázatot.”

Az énekesnő a Halló, itt Balaton című műsor egyik próbáján találkozott először leendő férjével, Malek Miklóssal az Országos Rendező Iroda egyik stúdiójában. Ahogyan egy korábbi rádióinterjúban fogalmazott, áramütésszerű érzés volt, szerelem első látásra. Kölcsönösnek bizonyult a vonzalom, hiszen az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző már évekkel azelőtt kijelentette, ő lesz a felesége, miután hallotta énekelni a Tessék választani című műsorban. Ez a találkozás azonban teljesen megváltoztatta az énekesnő karrierjét és életét. Toldy Mária boldog feleségként és édesanyaként hirtelen, mondhatni a csúcson hagyta abba fellépéseit. 1971-ben hátat fordított a színpadnak, és úgy döntött, családjának és a tanításnak szenteli életét. Fontosnak tartotta, hogy gyermekei zenét tanuljanak. Lánya, Malek Andrea a balett és a képzőművészet iránt is érdeklődött, ám végül színésznőként és énekesnőként ért révbe. Andrea öccse, ifj. Malek Miklós szintén folytatta a családi hagyományokat, dalszerzőként számos hazai- és világsláger fűződik a nevéhez, és a hazai X-Faktor egyik első mentora volt. Amerikai karrierjét Jennifer Lopez egyik dala indította be, amelyen hangszerelőként közreműködött, de dolgozott a fiatal, Grammy-díjas énekesnővel, Ariana Grandéval is.

Toldy Máriát nyolcvanadik születésnapján azért még láthattuk színpadon az Erkel Színházban. Úgy vélekedett, ez a megható esemény méltó befejezése volt az életművének.

Kiemelt kép: Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story Sztárséf különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!