Napi friss

Meghalt Cs. Németh Lajos – Betegen is gondját viselte a feleségének

A színész 83 éves korában hunyta le örökre a szemét. Nejével, Tóth Judittal több mint 60 évig éltek boldog házasságban.

Vasárnap este érkezett a szomorú hír, hogy hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Cs. Németh Lajos színművész. Itt hagyta két fiát, Balázst és Bálintot, egy szem unokáját, a kis Balázst és nem utolsósorban feleségét, Tóth Juditot, akivel 62 évig élt harmonikus házasságban. Még színésznövendék korukban szerettek egymásba a Színművészeti Főiskolán. Lajos már a felvételin kiszúrta magának a fiatal lányt, és bár később osztálytársak lettek, nem közeledtek egymáshoz. „Aztán másodikban őt átették egy másik osztályba, mert ott kevés volt a lány. Na innentől kezdve hiányzott – mesélte korábban a színész a Storynak. Lajos és Judit egyre többet beszélgettek, szépen alakult a szerelmük, 1961-ben pedig összeházasodtak. – Anyósom a MÁV-nál dolgozott, és elintézte, hogy a Keleti pályaudvaron, egy gyönyörű különteremben tarthassuk a lakodalmat. Közben jöttek-mentek a vonatok.” A házaspár aztán családot alapított, két fiuk tíz év különbséggel érkeztek. Később, szerintük sokára is, az unokájuk is megszületett. „Unokánk, Balázs gyakran zsibong nálunk a barátaival, nyáron főleg a medencében, és mi minden percét élvezzük. Sokat vártunk az unokára, nagy ajándék, hogy ő van!”

Judit katolikus vallása miatt templomban is megesküdtek (Fotó: Archív)

Harmonikus, boldog házasság volt az övék. Sokan kérdezték őket, mi volt a titkuk. „A 25. házassági évfordulónkon viccesen azt mondtam, az, hogy szeretek mosogatni, ami jó hatással van egy kapcsolatra. Ma már más a válaszom, szerintem azok tudnak hosszú ideig együtt maradni, akiknek közös az érdeklődési körük. Mindig ugyanazok voltak a céljaink, a gondjaink, örömeink, segítettük egymást és nagy toleranciával viseltettünk a másik iránt. Mit tagadjam, voltak hullámvölgyeink, de ezek nem voltak mélyek, nem tartottak sokáig, és mindig egymást támogatva sikerült kikecmeregni belőlük” – avatott be a titokba egykor Cs. Németh Lajos, aki egész életében támogatta a feleségét. Akkor is teljes mellszélességgel kiállt felesége mellett, amikor Tóth Judit három héttel fiai születése után visszatért a színpadra. És élete végén, súlyos betegen is gondját viselte imádott nejének, akinek előbb mindkét térdét meg kellett operálni, majd felépülése után nem sokkal a csípőjével támadt gondja, ami miatt alig tudott járni. A színésznővel a Nők Lapja Tél készített interjút néhány hónapja, a lap munkatársa pedig szemtanúja volt, hogy Cs. Németh Lajos micsoda odaadással támogatta a feleségét: „Bizonytalan, kínkeserves léptekkel teszi meg néhány méteres útját a földszinti fotelhez, és belehuppan. Férje Lajoska, a hajdani férfikedvenc Cs. Németh Lajos óvatosan, nagy szeretettel és gyengédséggel kíséri, gondosan segíti leülni és elhelyezkedni az asztalnál.” Ennél pedig aligha kell több bizonyíték, hogy a sírig tartó szerelem valóban létezik.

Cs. Németh Lajos 1940-ben született Karcagon. 1962-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Játszott a debreceni Csokonai Színházban, a Madách Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban és a Turay Ida Színházban. A tizedes meg a többiek Grisája az egyik legemlékezetesebb filmes alakítása, szinkronszínészként is igen aktív volt – 2200 szinkronszerepet tudhat magáénak. A sorozatokból sem maradt ki, játszott a Borsban, a Família Kft.-ben, később a Jóban Rosszban csapatát erősítette.

Kiemelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!