Napi friss

Ákos elintézte – Egy színpadon szerepelt a pápa és A Dal sztárja

Az énekest kérték fel a himnusz eléneklésére, ő azonban a fiatal zenésznek adta át a lehetőséget.

Czinke Mátét 2019-ben a The Sign zenekar frontembereként A Dal színpadán ismerhette meg az ország. A talpig fehérben fellépő zenekar különleges színfoltja volt az akkori dalválaszónak, de a szerzemény főszereplőjét a színpadi produkció végéig féltve őrizte a csapat. „A műsorban a zsűri értékelésénél Mező Misi leleplezte a dalba kódolt kis üzenetünket, és rákérdezett, hogy az „Ő” a dalban maga Jézus-e? Természetesen igennel feleltem. Égett a ledfalon az Ő felirat, szállt belőle a füst, játszottak a fények, mi pedig talpig fehér ruhában zenéltünk – emlékszik vissza az énekes, és hozzáteszi: – Amit Jézus csinált itt, a földön, az volt csak igazán a rock and roll. Ott, a farizeusok életvitelével szemben egy olyan példát és életet mutatott, ami máig etalon. Számomra ez a rock and roll életérzéssel azonos, csak pont a másik irányból.”

Czinke Máté és Schultz Gellért (Fotó: Archív)

A keresztény hitét nyíltan vállaló és közvetítő fiatal énekes a 2019-es dalversenyben még nem sejthette, hogy az otthon ülő nézők közül lesz valaki, aki erre a produkcióra felfigyelve, élete egyik legnagyobb élményére kéri fel. Mégpedig egy olyan valaki, aki Magyarország egyik legismertebb popsztárja. „Kovács Ákos akkoriban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megújuló himnuszának művészeti vezetőjeként tevékenykedett, és bár eredetileg őt szerették volna felkérni a himnusz eléneklésére, ő mégis úgy gondolta, a fiatalokat kell elérni. Ezt a gondolatát Erdő Péter bíboros is elfogadta, így három fiatal énekes került a képbe, köztük én is. Ákos megkeresett engem azzal, hogy legyek a dal egyik szólistája. Számomra mint keresztény embernek ez egy hatalmas megtiszteltetés volt. Megtudtam, hogy Ákos A Dal-produkciónkra figyelt fel, ami így egy újabb óriási bizonyságot adott arra, hogy átment a dalunk üzenete. A pápai szentmise előtt közvetlenül mi voltunk az utolsó fellépők. Elképesztő élmény volt közel százezer ember előtt énekelni, mindezt annak tudatában, hogy a pápa szintén ott van a közelünkben” – jegyezte meg Czinke Máté, aki most szombaton újra A Dal színpadán bizonyít, és abban a furcsa helyzetben van, hogy ha ki is esik, már biztos, hogy a jövő héten újra ott lehet a dalválasztó utolsó előválogatójában. A fiatal tehetség ugyanis szerzőként három, ebből előadóként két dallal is jelen van idén a legjobb negyven dal között.

Czinke Máté most szombaton Schultz Gellért oldalán, tá.dé művésznéven adja elő közösen írt, Paraván című dalukat, míg a negyedik előválogatóban, 2019-hez hasonlóan, a The Sign zenekarral bizonyíthat újra. Schultz Gellért és tá.dé duettdalát nálunk már most meghallgathatják.

Kiemelt kép: Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story Sztárséf különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!