Napi friss

Little G, az X-Faktor egykori mentora: „Tóth Andinak nem a zsűriszékben kellene ülnie”

A zenész nemrég jelentette be, hogy hamarosan kiadja az utolsó lemezét. Úgy gondolja, jó lenne, ha igazi szakértők ülnének a tehetségkutatók ítészei között. Vajon ha újra felkérnék, vállalná? Megkérdeztük tőle.

Hazánkban 2014-ben vált igazán népszerűvé Szűcs Gábor, művésznevén Little G Weevil, miután Geszti Pétert váltotta az X-Faktor mentorai között. Sokan talán nem is tudják, hogy világszerte elismert blueszenész, aki több nemzetközi díjat és lemezt tudhat maga mögött. Talán ezért is volt meglepő a nemrégiben közzétett bejelentése, miszerint nyáron adja ki az utolsó lemezét.

story.hu: Miért döntött úgy, hogy abbahagyja?
Little G Weevil: Ez nem egy hirtelen döntés. Tulajdonképpen már évek óta tervezem, hogy ha majd úgy érzem, hogy mondtam eleget, és játszottam eleget, akkor szépen keretbe foglalom az eddigieket, és egy utolsó lemezzel felteszem a pontot az i-re.

story.hu: Akkor ez egy tervezett dolog volt?Little
G Weevil:
Részemről igen. Megjelent nyolc lemezem, ami körülbelül hetven saját szerzeményt jelent. Úgy érzem, hogy nem kell egy embernek élete végéig ugyanazt az utat járni, hanem amikor úgy érzi, hogy mondott már eleget a munkásságával vagy a zenével, akkor mint egy könyvet, szépen be kell fejezni.

story.hu: Ettől függetlenül a zenélést nem fogja abbahagyni?
Little G Weevil:
Nem, semmiképp. Egy világszerte aktívan koncertező zenekarral képzelném el a következő pár évet, és nyilván a repertoár a már rögzített saját dalokból állna. Ezeket kell tökéletesíteni élőben. A tervek szerint július végén fog megjelenni az új lemez.

story.hu: 2014-ben szerepelt az X-Faktorban mint mentor. Mit gondol a mostani tehetségkutatókról?
Little G Weevil:
Az az igazság, hogy nem nagyon követem a magyar médiát, de az X-Faktor egy szórakoztató show-műsor. Ahogy telnek az évek, úgy változnak a nézők is. A jelenlegi koncepció a fiatalabbaknak szól. Ezek a tehetségkutatók arra jók, hogy segítsenek elindulni a zenei pályafutásban, ami baromi nehéz itthon is, külföldön is. Rengetegen kreálnak valamilyen zenét, tehát ki kell használni minden kiugrási lehetőséget. Ha én tizenéves lennék, én is jelentkeznék mint versenyző.

Horányi Julival egészen a döntőig menetelt az X-Faktorban (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

story.hu: Ha a csatorna újra felkérné zsűrinek, elvállalná?
Little G Weevil:
Persze. Nekem ezzel abszolút semmi bajom nincs. Mondjuk, egy igazi zenész, művész, aki azt szeretné, hogy komolyan vegyék a színpadon, nem idétlenkedik a tv-ben, mint egy ovis. Ez továbbra is távol áll tőlem, annak idején is azért vállaltam el a szereplést, mert nagyon tetszett a feladat szakmai része. Én mindennap együtt dolgoztam a versenyzőkkel. Azt, hogy a többiek hogy csinálták, nem tudom.

story.hu: Ha már X-Faktor, elkerülhetetlen a kérdés. Mit gondol az egykori versenyző, Tóth Andi döntéséről, miszerint felhagy az énekléssel?
Little G Weevil: Sajnálattal hallom, remélem, hogy ez a döntés nem végleges. Én 2019-ben, miután hazajöttem Amerikából, leültem vele egy beszélgetésre. Amikor pár üzletember megkérdezte a véleményemet, hogy ki az, aki Magyarországon nemzetközi szintre érdemes a pop/rock műfajban, én egyből rávágtam, hogy a Tóth Andi. Minden megvan benne, hogy nemzetközi sztár legyen. Természetesen rengeteget kell neki még dolgozni, de nagyon látszik, hogy akar, és többet akar, mint a kényelmes középszint. Neki nem zsűriszékben kellene ülnie, hanem a nemzetközi palettán lemezeket kiadni és arénákat megtölteni. Bármihez nyúl, mindig ezer százalék van benne, lehet érezni, érteni, csak észre kell venni. Furcsa, hogy miközben az ország „okosai” magyar pop világsztárról álmodoznak, se szakértelmet, se pénzt nem fektetnek ebbe. Nem csoda, ha a tehetségek elfáradnak vagy elmennek az országból. Én nagyon remélem, hogy Andi nem a celebkedéssel és a zsűrizéssel fejezi be a munkásságát, hanem visszatér egy hozzá méltó zenei közegbe.

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!