Napi friss

Itt van Fluor válasza a kiszivárgott sztárgázsikra – Tényleg 4,8 milliót kap egy koncertért a Wellhello?

A minap egy nem hivatalos lista kezdett el terjedni az interneten, ami állítólag egyes magyar sztárok fellépésért elkért fizetségét tartalmazza. A hajmeresztő összegek sokaknál kiverték a biztosítékot.

Az interneten tegnap óta keringő dokumentum szerint mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a koncertszervezőknek, ha az alábbi sztárokat szeretnék meghívni egy-egy rendezvényre. Eszerint például Fluor Tomi és bandája, a Wellhello 4 millió 800 ezer forintért lép fel, addig a legolcsóbb mulatságot a 2000-es évek népszerű eladója, Cosombolis vállalja mintegy 290 ezer forintért. A jéghegy csúcsa a lista szerint a 21 éves énekes, Azahriah, aki egy másfél órás koncertért nem kevesebb mint 6 millió 350 ezer forintot kér el. A story.hu utánajárt a Redditen közzétett – ám azóta már eltávolított – sztárgázsik hitelességének, valamint annak, hogy a tetemes összegekből hány előadó és zeneipari háttérmunkás részesedik.

Az előadók bérezésről Fluor Tomit kérdeztük. „A Wellhellóval valóban 4-5 millió forint között lépünk fel, de ez a mi esetünkben nagyjából 30 ember fizetését jelenti. Imádnám, ha ténylegesen ennyit haza lehetne vinni, de a valóság ennél összetettebb. Több busszal, kis kamionnal és 4-5 autóval szoktunk elindulni a koncertekre, lényegében egy vándorcirkusz vagyunk, ahol a zenekaron kívül számos fény- és hangtechnikus, vizuális, pirotechnikus, testőr, sofőrök, táncosok, roadok tartanak velünk. Egyébként ugyanannál a menedzsmentnél vagyunk, mint Azahriah, így pontosan tudom, hogy ő is rettenetesen sokat költ arra, hogy látványos show-t csináljon, ami nyilvánvalóan nem két forintba kerül. A konkrét koncertköltségeken kívül a gázsiból finanszírozzuk a jövő videóklipjeit, a fotózásokat, és mindent, amire a produkciónak szüksége van, tízmilliók mennek el csak videóklipekre. Panaszkodni nincs okunk, hiszen – a hazai viszonyok ellenére – jól élünk és sikeresek vagyunk a szakmánkban, ebben 20 év munkája van benne. Ez egy kereslet-kínálat alapon működő, piaci történet. Annyit tud elkérni egy jól futó produkció, amennyi embert behoz, amennyit fizetnek érte az emberek. Mi azok közé tartozunk, akik kiemelt figyelmet fordítunk a látványra, a tökéletes show-ra, a parkos szupershow-kra például a helikoptertől kezdve a gőzmozdonyon át a sárkányháton ledaruzásig mindenhogy érkeztünk már. A kiadások persze már kevésbé érdeklik az embereket, de úgy tapasztalom, hogy az előadók bérezése egyre kevésbé vált ki felháborodást, és lassan mindenkinek leesik, hogy a színpadi láng nemcsak úgy odaterem a vizuál elé, hanem komoly munka és rengeteg pénz van abban, amíg egy tisztességes koncert összeáll” – világított rá a story.hu-nak az énekes.

Pár százezertől a több millióig

A neten keringő nem hivatalos listán tételesen felsorolták, ki mennyit kér egy-egy fellépésért. Caramel: 30 perces félplayback zongoristával – 800 ezer, 45 perces kiskoncert – 2 millió forint; Dér Heni: 30 perces félplayback – 630 ezer, 60 perces kiskoncert – 1 millió 500 ezer forint, 70-90 perces nagykoncert – 2 millió 150 ezer forint; Irigy Hónaljmirigy: 45 perces félplayback – 790 ezer forint, 60 perces félplayback (4 fő) 890 ezer forint, 70 perces kis élő koncert – 1 millió 850 ezer forint; Janicsák Veca: 30 perces félplayback – 580 ezer forint, 60 perces elektroakusztik koncert – 1 millió 400 ezer forint; Keresztes Ildikó: 60 perces koncert – 1 millió 690 ezer forint; Tóth Vera: 70-80 perces koncert – 2 millió 280 ezer, 75-90 perces koncert a Budapesti Jazz Orchestrával – 3 millió 590 ezer forint; Vastag Csaba: 50-60 perces kis zenekaros koncert – 890 ezer forint; Wellhello: 75 perces koncert – 4 millió 800 ezer forint; Wolf Kati: 50 perces kiskoncert – 1 millió 620 ezer forint; Tóth Andi: 30 perces félplayback – 570 ezer forint

Kiemelt kép: Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story Sztárséf különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!