Napi friss

Tahi Tóth László és felesége, Kárászy Szilvia – Azzal búcsúztak egymástól, hogy milyen jó lenne újrakezdeni

A 2018-ban elhunyt színészt napra pontosan öt év után követte a túlvilágra zongoraművész felesége, aki nagyon fiatalon, életének 62. évében hunyta le örökre a szemét súlyos betegség következtében, és aki férje halála után is hűséges maradt a néhai művészhez.

Tahi Tóth László és felesége, Kárászy Szilvia jóval azelőtt ismerték egymást, hogy házasságot kötöttek volna. Mindketten Újlipótvárosban, ráadásul egymáshoz közel éltek, a zongoraművész még kislányként gyakran látta is a Vígszínházba igyekvő színművészt. Már akkor érezte: egy nap még közük lesz egymáshoz. Hosszú évekkel később, amikor Szilvia külföldön tanult, egyszer hazalátogatott Magyarországra, és behívták az egykori Nap TV-be egy interjúra, ahol Havas Henrik beszélgetett vele. Az adást aztán látta Tahi Tóth László is, aki azt gondolta: milyen helyes ez a nő, ennyi nyelven beszél, és még zongorázik is! Egyszóval az akkor már befutott színész felfigyelt a fiatal művészre. A családi legendárium szerint – ahogy később a férj mesélte a nejének –, a színész később a Margit hídon szúrta ki Szilviát, próbálta is magára vonni a figyelmét, de hiába.

Aztán egy bálon személyesen is találkoztak egymással, ahol Hernádi Judittal kiegészülve hármasban csevegtek. Az egyébként visszafogott színész kamaszos hévvel fordult Szilviához, mondván, ismeri a zongoraművészt, örül a találkozásnak, majd váratlanul megkérdezte tőle: „Ön most szabad?” A kérdésen leginkább Hernádi döbbent meg, ugyanis korábbról ismerte kollégáját, akire egyáltalán nem volt jellemző az ilyen heves udvarlás. Mire Szilvia hazaért a bálból, az üzenetrögzítőjén már várta egy üzenet, amiben Tahi Tóth László arról érdeklődött, mikor láthatnák egymást újra. Pár nappal később elmentek kirándulni Dobogókőre, ezt tartották egyébként az első randevújuknak. Ám jó sok követte még, mert mint néhány éve Kárászy Szilvia a Best-podcastjában elárulta: az első találkát követő egy-két évben csak ismerkedtek egymással.

Fotó: Archív

1995-ben aztán házasságot kötöttek egymással, kapcsolatuk pedig boldog és harmonikus volt, igazán mélyen szerették egymást. Sokszor nem is házastársként beszéltek a másikról, hanem útitársként, akik egymást kísérik az életben. Csupán két dolgon tudtak összekapni: a közös teniszezésen és a közös munkán, ezek valahogy mindig súrlódásokhoz vezettek köztük. Persze ennél komolyabb problémáik is adódtak az életben, a zongoraművész nem titkolta, ahogy egy házasságot sem, úgy az övékét sem kímélték a fájdalmak, a mélypontok, a nehézségek, amiket az élet hozott. Ilyen volt például az, hogy nem született közös gyermekük, holott mindent megtettek annak érdekében, hogy szülők lehessenek. Ugyanakkor nem akartak mesterséges úton gyermeket vállalni, úgy voltak vele, ha a sors megajándékozza őket, örömmel fogadják. Ám hiába vártak, ez az álmuk sosem teljesült, szomorúak mégsem voltak. Szilvia a színész halála után adott interjújában úgy fogalmazott, „sokszor gondoltam rá, milyen jó lenne, ha most itt lenne egy pici Laci, aki ma már nagy gyerek is lehetne, de nekünk nem így alakult. Mi úgy éltünk, hogy néha ő volt az én gyerekem, néha én voltam az ő lánya, voltunk egymás szerelmei és legjobb barátai… Ha gyermekünk lett volna, Laci biztosan elveszítette volna ezt a teljességes státuszát. Ki tudja, lehet, hogy a házasságunk rovására ment volna, ez is elképzelhető.”

Fotó: Archív

Amikor Tahi Tóth László beteg lett, felesége mindvégig mellette volt, gondosan ápolta. Az utolsó hónapokban még közelebb kerültek egymáshoz. Az utolsó nap, amikor elbúcsúztak, a következőket mondták egymásnak: „Most kellene újrakezdeni. Most, amikor már ennyire ismerjük egymást. Most kellene visszapergetni, ezzel a tudással egy még elképesztőbb kapcsolatunk lehetett volna.” A színész 2018. február 22-én hunyta le örökre a szemét, de felesége számára ekkor már hónapok óta tartott a gyászidőszak, hiszen férje életének utolsó időszakában már tudta, hogy egy nap elválasztja őket egymástól a halál.

A zongoraművészt rendkívül megviselte férje elvesztése, sok időbe telt, mire el tudta engedni, és fel tudta dolgozni a veszteséget. Többször járt Nepálban, először Tahi Tóth László halála után pár hónappal. Azzal a céllal érkezett az ázsiai országba, hogy enyhítse lelki fájdalmait. Mint egykor mesélte, egy kolostorban szállt meg, ahol végül ott hagyta néhai férje kispárnáját és takaróját is. Szilviának sokan mondták, fiatal még, hogy magányosan, pár nélkül élje le hátralévő életét, ő azonban mindig megjegyezte, szeret egyedül lenni, és hűséges maradt férje emlékéhez. Ki tudja, talán az univerzum már akkor tudta, hogy nem kell sok időt töltenie imádott férje nélkül. Kárászy Szilvia napra pontosan öt év után követte Tahi Tóth Lászlót a túlvilágra.

Kiemelt kép: Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!