Napi friss

80 éves a Casablanca – A főszereplők valójában utálták egymást

Minden idők egyik leghíresebb filmjét egy Amerikába kivándorolt magyar rendezőnek köszönheti a világ. Kevés romantikusabb mozi készült, pedig a két főszereplő között a valóságban egyáltalán nem volt meg a kémia.

Még Oscar-díjat is kapott érte

Kertész Mihály, akit a világ Michael Curtizként ismer, Budapesten született, és már gyerekként színházast játszott a házuk pincéjében. Itthon először vándorszínész lett, rendezni egy dániai tanulmányút után kezdett még Magyarországon. A 20-as években vándorolt ki a tengerentúlra egy híján 40 évesen. Ezután több mint száz hollywoodi film került ki a keze alól, a Casablancáért Oscar-díjat is kapott. Éppen 60 éve halt meg Amerikában.

Michael Curtiz, azaz Kertély Mihály az Oscar-díjával (Fotó: Getty Images)

Felesleges volt a féltékeny hiszti

A forgatás idején a férfi bálvány Humphrey Bogart 40 fölött már a harmadik házasságában élt: híresen viharos volt a kapcsolata a hozzá hasonlóan alkoholista, sokszor hisztérikusan viselkedő, később paranoid skizofréniával diagnosztizált Mayo Methottal. Az asszony nem egyszer a Casablanca forgatásán is megjelent, és szörnyű féltékenységi jeleneteket rendezett. Pedig igazán nem volt rá oka. Hiába működött a filmvásznon szikrázóan a kémia híres férje és a gyönyörű Ingrid Bergman között – aki akkor a húszas éveiben járó, kisgyerekes anya volt –, a valóságban a két főszereplő nem igazán kedvelte egymást, és a jeleneteik végeztével alig szóltak a másikhoz. Filmbeli romantikus párbeszédeiket pedig egyenesen nevetségesnek érezték, és türelmetlenül várták, hogy véget érjen a forgatás.

A méret igenis számít

Okozott egy kis problémát a két főszereplő közötti méretkülönbség. Bár Bogart a filmvászon óriása volt, a való életben csupán 173 centisre nőtt, a svéd színésznő viszont egy-két centivel fölé magasodott. A rendező ezért hol téglára állította a Ricket játszó színészt, hol párnákra ültette, vagy magasított cipőt adott rá, hogy magasabbnak tűnjön partnernőjénél.

Ingrid Bergman és Humphrey Bogart (Fotó: Getty Images)

A magyar nevű cseh

A filmbeli Ilsa férje, a nácik ellenségeként menekülő Victor Laszlo magyarul csengő neve dacára cseh nemzetiségű. Az őt alakító színész, Paul Henreid Ausztriából emigrált Amerikába, és csak akkor vállalta el a szerepet, amikor megígérték neki, hogy az ő neve is nagybetűvel szerepel majd a plakáton. Se Bogarttal, se Bergmannal nem jött ki a forgatáson, a színésznő egyenesen elviselhetetlen primadonnának nevezte osztrák kollégáját.

Játszd el, Sam – a híres dal

A filmben felcsendülő édesbús dal, az As Time Goes By hatalmas sláger lett, bár nem ehhez a mozihoz írták, egy 10 évvel korábbi Broadway-musicalből kölcsönözték. A bárzongorista Samet alakító Dooley Wilson a valóságban dobos volt, zongorázni egyáltalán nem tudott, csak úgy tett, miközben valaki egy függöny mögött előjátszott neki. A dalt amúgy majdnem kivágták a kész filmből, hogy inkább egy másikat vegyenek fel helyette. Csakhogy addigra Bergman egy következő szerep miatt már levágatta a haját, így nem tudták újraforgatni vele a jelenetet, ezért maradt a régi. Micsoda szerencse!

Nem minden az, aminek látszik

A marokkói Casablanca igazán egzotikus helyszínnek tűnhet, de valójában az egész filmet Los Angelesben, nagyrészt a Warner Brothers filmstúdióiban forgatták, még az utolsó, híres repülőteres jelenetet is. Az eredeti színdarabot író Murray Burnett amúgy soha életében nem járt Casablancában, a film sikere után sem.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story Sztárséf különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!