Napi friss

Megtépázta az élet Kovács Erzsit – Élete végéig kísértette halálra ítélt szerelmének emléke

Az egykor ünnepelt táncdalénekes elképesztő mélységeket és magasságokat élt meg 85 évig tartó élete során.

Ha a tengerentúlon fut be énekesnőként, Hollywood már bizonyosan filmet forgatott volna nem mindennapi életéről. Már születése sem volt átlagosnak mondható: édesanyját ugyanis azzal küldte haza az orvos a kórházból, hogy még nem jött el a szülés ideje. A kis Erzsi végül a kórház egyik mellékhelyiségében jött a világra. Mindez előrevetítette, hogy később sem lesz könnyebb a sorsa, és igen hamar, húszas évei elején meg is történt vele élete legnagyobb tragédiája.

Első férjével, Boros László zongoristával nagyon fiatalon házasodott össze, és hamar világossá vált mindkettejük számára, hogy kapcsolatuk boldogtalanságra van ítélve. Ám a második világháború utáni szocialista Magyarországon a válás szóba sem jöhetett. Kovács Erzsi 21 éves korában ismerte meg Szűcs Sándor labdarúgót, aki nem mellesleg nős volt, ráadásul két gyermek édesapja is. Az énekesnő és a focista egy pillantás alatt egymásba szeretett, Erzsi a férjét, Sándor a családját hagyta el az új kapcsolatért, és nyíltan felvállalták szerelmüket. A hatalom eleinte mindent megtett, hogy megfélemlítse őket, üldözték, zaklatták a párt, nem hagytak nyugtot nekik. Végül választás elé állították őket: vagy véget vetnek a kapcsolatnak, vagy a focistát olyan helyre küldik, ahonnan sosem térhet vissza. Végül úgy döntöttek, elmenekülnek az országból. Csakhogy a hatalom tudomást szerzett a tervükről, és csapdát állítottak nekik: egy Kovács Józsefként bemutatkozó csempész felajánlotta, hogy öt kiló aranyért és ötezer dollárért kijuttatja őket az országból. A szerelmeseket végül út közben elfogták, mert mint kiderült, a csempész beépített ügynök volt, a rettegett Államvédelmi Hatóság embere. Szűcs Sándort zárt tárgyalás során kötél általi halálra ítélték, Kovács Erzsit pedig négy éves börtönbüntetésre. A bíróság folyosóján látták egymást utoljára.

Óriási népszerűség övezte (Fotó: Archív)

Az énekesnőt a rácsok mögött testileg-lelkileg is kínozták, például Szűcs Sándor nevében írt leveleket küldtek neki. Fizikailag megterhelő munkát végeztettek vele: kőművesként dolgozott, maltert kevert, téglákat hordott, mázsás súlyokat cipelt. Miután kiszabadult a börtönből, új életet kezdett, adminisztrátorként helyezkedett el, később azonban engedték, hogy azzal foglalkozzon, ami a szenvedélye: az énekléssel. Óriási sikere volt, bejárta az egész országot. Platinalemezt is kapott, albumát pedig úgy vitték, mint a cukrot. A beat megjelenésével azonban leáldozott a karrierének, és a hatalom úgy döntött, már nem kíváncsi rá a közönség. Ezután Nyugatra ment, immár legálisan: Németországban, Svédországban, hajókon énekelt. De hiába foglalkozott azzal, amit szeretett, csak egyike volt a többi bárénekesnőnek, így nem érezte jól magát kint. Hazajött, a hetvenes években másodjára is sikerült betörnie a hazai zenei piacra, és ha nem is akkora sikerrel, mint egykor, de élete végéig énekelt.

Bár karrierében szép sikereket ért el, magánéletéről mindez már nem mondható el. Második házassága, amelyet Komáromi Tiborral kötött, zátonyra futott. Ahogy harmadik hitvesével, Kékesi Jánossal sem maradtak együtt – igaz, hivatalosan sosem váltak el, de külön éltek. A férj Németországban, az énekesnő itthon. Nem titkolta, hogy sosem tette túl magát a Szűcs Sándorral való történteken. A tárgyalásnak a mondatai, amelyen a néhai focistát halálra ítélték, élete végéig a fülében csengtek. Ahogy akkor is sírógörcsöt kapott, ha egy filmben akasztásos jelenetet látott…

Harangozó Terivel és Zalatnay Saroltával egy Szenes Iván Emlékkoncerten (Fotó: Olajos Piroska)

Mivel egy fiatal korában elvégzett abortusz miatt sosem lehetett gyermeke, hozzá közel álló, nála fiatalabb embereket tett meg fogadott gyermekeinek, többek között a Házibuli Attilaként ismert Tillinger Attilát. Szomorú, de később vele is rossz lett a viszonya. Az énekesnő pert indított a férfi ellen, azt állítva, hogy az pénzt kért tőle kölcsön, amit aztán sosem adott meg. Attila erre visszaperelte az énekesnőt rágalmazás miatt, így Kovács Erzsi életének vége azzal telt, hogy tárgyalásokra járt. A bíróság végül felmentette Attilát, de az ítéletet Kovács Erzsi már nem érte meg. Míg korábban kétszer legyőzte a rákot, harmadjára alulmaradt a súlyos betegséggel szemben, és magányosan 2014 áprilisában áttétes tüdőrák következtében örökre lehunyta a szemét.

Kiemelt kép: Szegő Erika/fotocentral.hu

A STORY MAGAZIN FRISS SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Kövess minket az Instagramon is!