Napi friss

Húsz éve halt meg Schütz Ila – Jóformán mindenkit elveszített, akit szeretett

Ünnepelt és imádott színésznő volt, kollégái mindig is irigykedve nézték őt a színpadon, ahol még akkor is képes volt megnevettetni a közönséget, amikor az élete romba dőlt.

Húsz éve már, hogy tragikus körülmények között elhunyt a népszerű színésznő, akinek élete a siker és népszerűség mellett keserűséggel és tragédiák sorával volt kikövezve. Míg a színpadon folyamatosan nevettetett, addig a lelkét újra és újra megtépázta a halál: elveszítette az édesanyját, az öccsét és mindhárom szerelmét, végül 58 évesen őt is utolérte a végzete. Pályatársai, egykori jóbarátai, Benedek Miklós, Szinetár Miklós és Sztankay Ádám a Felfelé zuhanás című podcastben emlékeztek meg róla. Sztankay István fia, Ádám gyerekkora óta ismerte a színésznőt, akire úgy tekintett, mint a pótanyjára. „Apa és Ila valóban nagyon jó barátságban voltak, de ez megmaradt a kölcsönös nagyrabecsülés keretei között, annál is inkább, mivel apának a színésznő egyáltalán nem volt a zsánere. Ettől függetlenül sokszor hozta ki édesapám Ilát egy-egy hangulati mélypontról. Mindhárom házassága zsákutca volt, a válásokat, majd labilis férjeinek önsorsontó életét, végül öngyilkosságait egyre mélyebb depresszióval élte meg – fogalmazott Sztankay Ádám. – Hatalmas szerelemmel szerette első férjét, Halász Mihály operatőrt, ám a férfi sorozatos hűtlenkedései, hazugságai három év alatt kiüresítették a kapcsolatot. Az operatőr később önkezével vetett véget életének. Dégi István színész volt a második nagy szerelem, ám ő, hasonlóan Ilához, nagyon labilis alkat volt, mindig űzött vadként viselkedett, és Ila nem tudott megbirkózni ezzel a nagy kilengésű kapcsolattal. Bár volt egy közös gyerekük, mégis elhagyta Dégit, aki az italba, majd a halálba menekült. Ila olyasvalakire vágyott, aki nagy tudású, ugyanakkor a végletekig praktikus és boldoggá tudja tenni. Harmadik férjében, Tamásban ezt színleg megtalálta, de aztán kiderült, a férfi egy pszichiátriai eset. Amikor ő is öngyilkos lett, Ila végleg letett arról, hogy megtalálja a maga számára különlegesen megfelelő férfit. Amikor egyszer hosszabban, már felnőttként elbeszélgettem vele az otthonában, akkor derült ki számomra, hogy bár még mindig vágyik egy társra, egyre kevésbé van benne erő, hogy ezért tegyen is valamit” – idézte fel Sztankay Ádám, aki szerint a legendás színésznő nem kerülhette el a sorsát, és sejthető volt, hogy élete is tragikusan ér véget.

Öngyilkosság vagy baleset?

Schütz Ila 2002. december 9-én még fellépett a József Attila Színházban a Léni néni című darabban, ekkor láthatta őt utoljára a közönség. Két nappal később, december 11-én holtan találtak rá a fürdőszobájában, ám halálának körülményei a mai napig tisztázatlanok. A színésznő tragédiája sok kérdést vet fel, amelyekre még nem sikerült választ találni. Ila szervezetében ugyanis nagy mennyiségű gyógyszert mutattak ki, ám a halálát áramütés okozhatta. A bedugott hajszárító ugyanis a vízzel teli fürdőkádban volt, ott találtak rá az elhunyt színésznőre.

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!