Napi friss

A Korona – Súlyos valótlanságokkal van tele a Netflix legnépszerűbb sorozata

A brit királyi család életét bemutató széria nem más, mint egy kitalált történet.

Sohasem állították A Korona – The Crown című alkotás készítői, hogy dokumentumfilmet láthatnak a nézők. Mindig aláhúzták, ez egy történelmi tényeken alapuló sorozat erősen fikciós elemekkel. Ugyanakkor ezt nem hangsúlyozzák eléggé, így sokan azt hiszik, hogy amit a Netflix sorozatában látnak, az a valóságban is így történt. Óriási tévedés, elég csak arra gondolni, mennyi négyszemközti beszélgetés van az öt évadban, amelyről legfeljebb az érintett felek tudtak volna mesélni a sorozat alkotóinak, de nem tették. Egyrészt, mert például a miniszterelnökök és a királynő közötti megbeszélésekről soha semmi nem szivárgott ki, másrészt, mert a legtöbbjük már nem él. De semmit nem tudni a családtagok egymás közötti beszélgetéseiről sem, pedig a széria nagy részét ez teszi ki. Már csak emiatt sem érdemes és nem is szabad úgy tekinteni A Koronára, mint a királyi család életének tényszerű bemutatására. Ez csupán egy szórakoztató sorozat, ennyi, és nem több.

Egyébként számos híresség figyelmeztetett is erre. Sir John Major egykori miniszterelnök „hordónyi zagyvaságnak” nevezte a sztorit, különösen azt, amely szerint 1991-ben az akkor walesi herceg III. Károly nyomást próbált gyakorolni a királynőre, hogy mondjon le javára a trónról. „Mélyen fájdalmas ez a gyászban lévő királyi család számára” – mondta Major. Egy másik volt miniszterelnök, Sir Tony Blair „teljes szemétnek” titulálta a sorozatot, amely azt sugallja, hogy Károly és ő összejátszottak II. Erzsébet elmozdítására. A királyi család barátja, Dame Judi Dench színésznő véleménye szerint az ötödik évad „elvetemülten igazságtalan egyes személyekkel szemben, és nagyban árt az általuk képviselt intézménynek”. Azt mondta, ő a művészi szabadság nagy híve, de úgy érzi, mindez nem maradhat megkérdőjelezetlenül. Major, Blair és Dench is felszólította az alkotókat, tüntessék fel minden epizód elején, hogy fikcióról, nem történelmi tényekről van szó. A Netflix ezt visszautasította.

Lássunk pár olyan példát, ami feltűnik a sorozatban, ám a valóságban soha nem történt meg.

  • Kenyában Fülöp herceg megvédte feleségét egy elefánttámadástól. – Részletes beszámolók maradtak fenn a pár kenyai látogatásáról, ilyesmit senki sem jegyzett le.
  • Fülöp herceg nem akart felesége előtt letérdelni a koronázáson, emiatt vitatkoztak. – Soha nem történt ilyen, a herceg tudta, az ezeréves ceremónia része, hogy a királyi család három legmagasabb rangú tagjának térden állva kell hűséget fogadnia az uralkodónak.
  • A királynő 1957-ben találkozott az őt kritizáló újságíróval. – Nem találkozott vele.
  • Fülöp herceg nagybeteg édesanyja interjút adott az egyik brit napilapnak. – Alíz hercegnő soha nem adott interjút egy napilapnak sem.
  • A harmadik évadban Fülöp elbeszélgetett a Holdra elsőként leszálló asztronautákkal. – Nem igaz, a királyi család találkozója 20 percig tartott az űrhajósokkal, nem volt mód külön beszélgetésre.
  • Erzsébet 1972-es párizsi látogatása során megtudja, haldoklik nagybátyja, Windsor hercege, és meglátogatja. – A valóságban Erzsébet programjába jó előre beiktatták a látogatást, és nem egyedül ment, hanem Fülöppel és Károllyal. (Az alábbi fotó azon a bizonyos látogatáson készült.)
Károly herceg, II. Erzsébet és Wallis Simpson (Fotó: Getty Images)
  • Lord Mountbatten a halála előtt levelet írt Károlynak, amiben kérte, szűz nőt vegyen feleségül. – Nem írt ilyen levelet, ezt maga a lord unokája cáfolta.
  • Diana maszkban görkorcsolyázva találkozott először Károllyal. – A valóságban egy vadászaton mutatták be őket egymásnak.
  • A válásuk napján Károly és Diana együtt vacsorázott a londoni Kensington-palotában. – Igazából Károly a válás kimondásakor a skóciai Balmoral-kastélyban volt.
  • Károly a Britannia királyi jachton nyaralt Kamillával. – Kamilla soha nem járt a királyi jachton.
  • Fülöp herceg DNS-mintákat adott, hogy az oroszok azonosítani tudják a brutálisan kivégzett cári család maradványait. – Félig igaz csak: Fülöpnek és a királyi család másik tagjának, Mihály kenti hercegnek a DNS-mintájára is szükség volt.

Kiemelt kép: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!