Napi friss

Takács Marika – Belebetegedett, amikor elküldték a tévéből

Sosem mutatta ki szomorúságát, barátai előtt azonban őszintén vállalta, mennyire megbántva érezte magát, amikor kirúgták.

Mindössze 18 éves volt, amikor a Magyar Televízió képernyőjére került bemondóként. Szépsége megigézte a nézőket, őt tartották a leggyönyörűbb bemondónak akkoriban, éppen aktuális frizurájával divatot teremtett. De nem csak külsejével hódított, tévés szereplése is magáért beszélt. Annak idején az volt a közvélekedés: tökéletes színésznő lehetett volna, hiszen amellett, hogy bemondó volt, később show-műsorokat, szilveszteri adásokat is vezetett, ahol táncolt, és még dalra is fakadt, ami szintén jól állt neki. Nem tagadta, a Szabadság téren álló tévészékház volt a második otthona. A tévés szakma ugyanakkor már akkor bebizonyította, milyen kegyetlen tud lenni. Amikor a vezetőség úgy döntött, a megváltozott világban már nincs szükség rá – ahogy az általa képviselt tévés szerepre sem –, elküldték, ez pedig nagyon megviselte lelkileg. Ugyan nem beszélt róla, kifelé nem mutatta, mennyire megbántották, barátai előtt nem titkolta szomorúságát. Nekik őszintén felvállalta, hogy nyugdíjasként nem találta a helyét, és bár elfogadta felettesei döntését, miszerint át kell adnia helyét a fiatalabbaknak, azt nehezen értette meg, a tévézés más területén miért nem tudták hasznát venni. „A fél életem a televízió, ha elveszik, lebénulok” – mondogatta barátainak.

Egy szem lánya, Kazimir Annamária épp ezért tartotta fontosnak később elkészíteni A nevetés és felejtés című diplomamunkáját. „Segített tisztába tenni bizonyos dolgokat. Nemcsak bennem, hanem édesanyám karrierjének méltatlan leáldozásával kapcsolatban is. Helyette is feltettem a kérdéseket, amiket ő már nem tehetett fel, és ez megnyugtat. Ennyivel tartoztam az emlékének – mondta Takács Marika lánya a Meglepetésnek. A néhai tévébemondó nagyon korán ment el. Még szülése után fedeztek fel egy csomót a mellében, amiről azt hitték, jóindulatú, így nem műtötték meg. Tíz év múlva derült ki, rosszindulatú elváltozásról van szó. És noha bízott a gyógyulásban, végül alulmaradt a betegséggel szemben. – Sajnos mindössze tizenhat év boldog együttlét jutott nekünk, és akkor ment el, amikor talán a legnagyobb szükség van egy anyára” – mesélte Annamária korábban a Storynak, aki 16 éves volt, amikor édesanyja elhunyt. Takács Marika idő előtt, 58 éves korában hagyott itt minket, idén lenne 84 éves november 25-én.

Kiemelt képek: Archív, Vörös Ilona

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!