Napi friss

Fónay Márta – Hűségesen várta haza halottnak hitt férjét

A színésznő kétszer vesztette el imádott hitvesét.

Komikus szerepeinek köszönhetően zárta szívébe a közönség, és az életben is olyan volt, hogy bármi rossz történhetett vele, inkább nevetett. Pedig volt idő, amikor nem volt oka jókedvűnek lenni… A negyvenes évek elején felfutóban volt a színészi karriere, a szerelem is rátalált, és 1942-ben férjhez ment Kanyó Lászlóhoz. A színésznő hitvese iránt táplált érzéseit jól mutatja, a kedvéért még a művészi pályának is hátat fordított, és háziasszonyként kezdett tevékenykedni. Bár korántsem élvezte az új szerepét, a főzésben megtalálta önmagát, jelentős súlyfeleslegét is sajnos ennek köszönhette. Ugyan férje kedvéért lett háztartásbeli, ura nem halmozta el bókokkal, főztjét például sosem dicsérte. És bár minden bizonnyal szoros volt a köztük lévő viszony, csupán akkor tegeződtek, amikor veszekedtek, a békés hétköznapok során magázták egymást.

Ki tudja, idővel egy, akár több gyermek is érkezett volna a házaspár életébe, ám a második világháború a legborzasztóbb módon húzta keresztbe a férj és feleség terveit. Kanyó László ugyanis 1945-ben eltűnt. A színésznőhöz semmilyen hír nem érkezett róla, senki sem tudta, hol lehet, a legtöbben idővel úgy vélték, elesett a harcok során. Fónay Márta a lelke mélyén érezte, férje nem halt meg, és sokáig várta haza hitvesét. Minden követ megmozgatott, hogy nyomára bukkanjon, később mégis elfogadta, Kanyó László nagy valószínűséggel a szovjet fronton életét vesztette. Így a háború után nem tehetett mást: újrakezdte az életét. Csakhogy 1955-ben férje váratlanul hazament, lesoványodva, lelkileg-testileg meggyötörve tért haza. Mint kiderült, mindaddig szovjet fogságban élt. A borzalmakat átélt hitvese mellett nem volt kérdés az akkor már negyvenéves elmúlt Fónay Márta számára: dolgoznia kell. Visszatért a színpadra, pályája végéig az Operettszínház tagja lett, illetve akkor már a film világában is egymás után kapta a szerepeket. Mindezek következtében azonban a házaspárnak sosem született gyermeke, de szeretetben, egymásba kapaszkodva élték le hátralévő életüket.

Előbb Kanyó László ment el, ami borzalmasan megviselte Fónay Mártát, hiszen másodjára volt kénytelen meggyászolni a férjét. Az sem segített, hogy hamar nyugdíjba vonult. Bezárkózott, csupán a rokonaival tartotta a kapcsolatot, a nyilvánosságot pedig kerülte. Mindez pedig ahhoz vezetett, hogy teljesen megfeledkezett róla a szakma, már-már elfelejtve halt meg a nyolcvanadik születésnapja után nem sokkal, 1994. november 22-én.

Kiemelt képek: Archív, Oláh Csaba

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story Sztárséf különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!