Napi friss

50 éve mutatták be A fekete várost – Kérvényt írtak a nézők, hogy Bessenyei Ferencet ne fejezzék le

A sorozat hatalmas siker lett, akkor és azóta is rengetegen látták. A forgatás titkaira idővel derült csak fény – ezek közül szemezgetünk.

Fabricius szerepét az addig ismeretlen főiskolai hallgató, Nagy Gábor kapta, aki az 1972. január elsejétől hétvégenként sugározott sorozatnak hála, minden lány vágyálma lett. „Mentem az utcán, és azt láttam, vihogva lesnek utánam a tizenévesek. Amint felszálltam Zuglóban a buszra, azonnal autogramot kértek. Először zavarba hozott, hogy néznek, aztán megszoktam. A leveleket is. Csak az bosszant, hogy páran valósággal a tulajdonuknak tekintenek: öngyilkossággal fenyegetőznek, ha nem találkozhatnak velem, vagy ha nem fogadom el a születésnapi vacsorára szóló meghívást” – mesélt akkoriban.

A Köstler Matildot játszó Kiss Manyi a forgatás alatt hunyt el. A színésznő mindenki előtt titkolta, hogy halálos beteg.

Kiss Manyi (Fotó: Archív)

Hat hónapon át filmeztek, gyakran az eredeti helyszínen, az akkori Csehszlovákiában. Forgattak a lőcsei városházán, Besztercebányán, Pozsonyban, Tapolcsányban, de persze a pesti stúdióban és a Pilisi Parkerdőben is.

A tévéfilmsorozat felkeltette az érdeklődést ­Mikszáth regénye iránt. A következő hónapokban 110 ezer példányt vásároltak belőle az emberek!

A vizslának csak a filmben jutott sanyarú sors (Fotó: Archív)

Az első részben a lőcsei bíró lelövi Görgey alispán vizsláját, Fitykét. A kutya a Mafilm gödöllői telepén élt, tulajdonosa és trénere ott volt minden jelenetnél. Az ebet ugyanis Bessenyei Ferenc hiába szólongatta, nem tudta elérni, hogy hallgasson is rá. Így aztán az igazi gazda ment a színész előtt, a kamerák látókörén kívül, és ő utasította Fitykét, aki parancsszóra elvágódott, azaz csak eljátszotta, hogy lelőtték.

A sorozat végén Görgey alispánt lefejezik. A stábtagok azt akarták, hogy a rendező írja át Mikszáth történetének végét: Zsurzs Évának meg kellett küzdenie első közönsége, a fodrászok, műszakiak, színészek kegyelmi kérvényeivel, mindannyian azt akarták, hogy ne végezzék ki Bessenyei Ferencet… De Görgey végül a hóhér keze alatt végezte.

Kiemelt kép: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!