Napi friss

A Konyhafőnök VIP kulisszatitkai – Vietnámból érkezik a világ legbüdösebb gyümölcse

Miből fogy a legtöbb? Honnan szerzik be a ritka hozzávalókat? Mi történik a maradékkal? Ki mosogatja el a piszkos edényeket? Eláruljuk!

A sztárséf, Rácz Jenő találja ki az egyes adások gasztrofeladatait a készítőkkel szorosan együttműködve. Ki gondolná, hogy a munka során vajból fogy a legtöbb, hetente átlagosan nyolc kiló. A másik nagy kedvencből, a tejszínből hetente mintegy tíz litert használnak fel a játékosok.

Az elkészített ételek nem vesznek kárba, a versenyzők fogyasztják el őket.

A zöldségek legnagyobb részét Magyarországon termelik, de az egzotikus gyümölcsöket, zöldségeket Franciaország és Németország érintésével ázsiai és dél-amerikai piacokról hozzák. Átlagosan két nap kell ahhoz, hogy a magyar portéka megérkezzen a stúdióba. Külhonból tíz nap is lehet az átfutási idő. Vannak persze kivételek: a jackfruit és a durian (a világ legbüdösebb gyümölcse) három-négy hét alatt jön meg Vietnámból. A rendelésnél be kell kalkulálni, hogy a ki- és behajózást, az egész szállítást hosszabbá tehetik a tengeri viharok.

A versenyzők által felhasznált legkülönlegesebb zöldségek, illetve gyümölcsök a következők voltak: Banglades nemzeti eledele, a jackfruit, továbbá a durian, az aloe, a jamgyökér, a wasabigyökér, a perui oca, a finger lime, más néven citruskaviár.

A műsor készítői a húst a felvétel napján itthon, piacokon veszik meg. Ha különleges, Magyarországon nem igazán beszerezhető árura van szükség – mint például a világ legfinomabb bresse-i csirkéje vagy fürj, galamb –, akkor azokat Franciaországból rendelik meg. Amennyiben tonhal, kardhal, mahi-mahi, abalone kagyló a menü, hetekkel előbb elintézik, hogy külföldről minden frissen és időben kerüljön Budapestre.

Előfordult, hogy késett a kardhal, ezért Bécsbe autózott ki a stáb két tagja egy ottani speciális piacra, hogy a forgatásra időben megérkezzen a kopoltyús.

Egy-egy versenyfeladat után nagyjából egy óra kell ahhoz, hogy az edények újra ragyogjanak. A munkát egy hat-tíz fős mosogatócsapat végzi. Kézzel előtisztítják, elmossák, majd szárazra törlik az edényeket.

Időről időre szakember élezi a vágóeszközöket a saját műhelyében. A konyharuhákból naponta harminc-negyven kerül a szennyesbe, majd a mosodába a versenyzők kötényeivel együtt. Naponta ellenőrzik a háztartási gépeket, amelyekből minden versenyzőnek van egy-egy, de biztos, ami biztos, négy tartalék is várakozik a raktárban.

Szinte hihetetlen, A Konyhafőnök stúdiójában nincs átható étel- és fáradtolaj-szag, mivel a helyiség folyamatosan szellőzik a nagy teljesítményű gépek jóvoltából. Persze azért parfümillat sincs, ám a stúdió levegője egyáltalán nem zavaró, pláne azoknak, akik szeretnek főzni.

Kiemelt kép: RTL

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story Sztárséf különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!