Napi friss

80 éves lett Halász Judit – „Sosem hívtak nagymamának az unokáim”

Vannak nehezen hihető tények, az, hogy a színésznő betöltötte a nyolcvanat, ezek közé tartozik. Ez jó apropó arra, hogy felidézzük a művésznő életét, élményeit, gondolatait.  

1

Egykeként nőtt fel, szép emlékei vannak a szüleiről. „A szüleim szerették és segítették egymást. Nekem a biztonság érzetét adták. Mindig számíthattam rájuk.”

2

Számos rokon vette körül, nagyszülei három, illetve négy gyereket neveltek fel, számos unokatestvére született. „Hatéves koromig Zuglóban laktunk. Egy telken több házacska állt, az egyikben én laktam a szüleimmel, a másikban a nagymama, a harmadikban pedig apám nővére a férjével és a kisfiával.”

3

Középiskolás korában első osztályú minősítésű lovasként a magyar ifjúsági díjugrató lovasválogatott tagja volt. Elsőéves színművészeti főiskolai hallgatóként az egyik versenyen megsérült: két helyen is eltört a kulcscsontja, és agyrázkódást szenvedett, heteket töltött kórházban. Választania kellett, ő pedig a színészetet mellett döntött.

4

Színművészeti főiskolásként jó barátságban volt Rotschild Klárával, rajta keresztül ismerte meg Jean Claude de Givenchyt. Rotschild gyakran megfordult a párizsi divatbemutatókon, és egyszer-egyszer a Párizsban tartózkodó Halász Judit – aki kitűnően beszél franciául – is találkozott vele, akit elvitte egy-egy divatbemutatóra.

5

Férje Rózsa Sándor filmrendező, filmproducer. „A Színművészeti Főiskolán találkoztunk, ő végzős volt, én pedig elsős. A főiskola minden évben rendezett néhány jótékonysági napot. Az egyiken mi, elsőéves hallgatók énekeltünk, táncoltunk. Néhány, a szakmában nálunk tapasztaltabb filmrendező hallgatót küldtek velünk, hogy figyeljék vagy kicsit rendezzék az előadást.”

6

„Az apám – aki egyébként nem volt szigorú velem – még azt sem engedte meg, hogy kettesben elmenjünk nyaralni. Azért házasodtunk össze, amikor 22 éves voltam, hogy elutazhassunk – mesélte korábban. – Délután volt a lakodalmunk a szüleim belvárosi lakásában. Feljött a rendőr is, mert az egyik barátunk, Sára Sanyi kint ült az erkélyen, és miután valami szakmai bánata volt, ahogy iszogatta a bort, a poharat kidobta az erkélyről.”

7

A házasságáról egyszer azt mondta: „Nehéz megúszni hullámvölgy nélkül. Előfordult, hogy kevesebbet voltunk együtt, de mindig érdekelt, hogy mit csinál a másikunk, és természetesen mindent tudtunk egymás munkájáról nem napra-, de percrekészen.”

8

Egy fiuk született, Tamás 1971-ben jött világra. A színésznő három fiúunoka nagymamája. „Sosem hívtak nagymamának az unokáim, se nagyinak, pedig nem bántam volna. Jutkának szólítanak.”

9

A reggelije évek óta ugyanaz: répa, cékla, alma és egy citrom gyümölcscentrifugával kipréselve, ezt mézzel fogyasztja. „Utána eszem pontosan 12 szem mandulát, aztán egy pohár joghurtba belekeverek lenmagot, friss gyümölccsel, és a végén megiszom egy zöld teát.”

10

Ha valamit bán, az az, hogy nem tanult meg hegedülni. Hatévesen kicsinek tartották hozzá, kérték, jöjjön vissza egy év múlva, de nem tette.

Kiemelt kép: Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!