Napi friss

Így búcsúznak a magyar sztárok II. Erzsébettől

Tóth Vera meghatóan, Szinetár Dóra gyönyörű szavakkal, Till Attila sajátos stílusában búcsúzott a csütörtökön elhunyt uralkodótól.

A hazai hírességek közösségi oldalait is elözönlötték a 70 év uralkodás után, 96 éves korában elhunyt II. Erzsébetre emlékező bejegyzések.

Tóth Vera – „Néha megosztó volt, de mindig szerethető”

„Hihetetlen, de ez a nap is eljött. Egyelőre fel nem fogható, hogy elment, mert Ő mindig halhatatlannak tűnt, persze, bennünk soha nem hal meg, mégis hatalmas az űr, amit hagyott maga után. Néha megosztó volt, de mindig szerethető, sokszor legszívesebben megráztuk volna a tetteiért, volt, hogy gyanúsítottuk, volt időszak, hogy utálta az emberiség, vagy épp magasztalta. De ő mindig mindent megtett azért, hogy kivívja a nép tiszteletét és ez sikerült is neki. Nyitottsága, fejlődni vágyása, szívóssága, nem mindennapi döntései, az akkori kor avittos, porosodó szabályai elleni harcai, helytállása fiatal, NŐI uralkodóként nehéz akadályok elé állították élete során. Mindene megvolt ahhoz, hogy királynő legyen. A biztos pont. A hátán hordta azokat a súlyokat, amit mi, hétköznapi emberek simán letehetünk magunkról. Nem egyszer a legközelebbi szerettei jólétét, sorsát, vagy épp a sajátját tette fel arra az esküre, amit 70 éve, édesapja után és talán az ő emlékét maga előtt lebegtetve fogadott meg. Isten nyugosztalja Őfelségét. Legyen emléke örök példa a kitartásra, a női erő teremtő képességére, a méltóságteljes jelenlétre, a büszkeségre, a tartásra, a fegyelmezettségre, a határozottságra, az eleganciára, a stílusosságra és fejlődni vágyásra” – áll az énekesnő bejegyzésében.

Szinetár Dóra – „Közülünk való volt”

„Nehezen magyarázható, hogy miért éreztük mi is ismerősnek. Ebből a távolságból is fontosnak, szerethetőnek? Talán mert a gyermekmeséinkből ismert királylányok létezését ő igazolta? Hogy lehet ilyen? Még a mi fura maszkulin világunkban is? Erzsébet királyNŐ volt. Nem királyNÉ. És mégis nő volt. Se nem szép, se nem csúnya, de a képein legtöbbször vonzó, Nő. Anya. Feleség. Társ. És Uralkodó. Mert van ilyen. Lehetett ilyen. Lehet egy Nő fontos anélkül, hogy a világ legszexibb nője legyen, vagy anélkül, hogy férfivá váljon. Erzsébet lehetett volna a szomszéd néni, vagy az utóbbi években bármelyikünk nagymamája. Emberközelivé tette a világ legrangosabb uralkodóházát. Hihetővé. Szerethetővé. Hogy ő ebbe beleszületett? Igen. A helyzetbe. De az, hogy még ebből a távoli országból is olyan sokunkat megérintett a halála, csak rajta múlott. Az miatta van. Mert valahogy szerethető volt. Közülünk való volt. Mosolygós volt. És mégis királynő volt. Valahogy mindenki királynője. Remélem, csodás, mosolygós útja lesz tovább is! A Jóisten vigyázzon rá!” – osztotta meg a színésznő.

Till Attila – „Goodybe!”

A TV2 műsorvezetője egy videót tett közzé Instagram-oldalán, amiben elmondja, nem királypárti, és azt gondolja, örvendetes, hogy manapság olyan világban élünk, ahol nem a koronás fők határozzák meg a dolgok menetét. „II. Erzsébet olyan szinten az életünk része volt” – mondta Tilla, akinek nagymamája Londonban élt, és amikor a nyolcvanas évek elején látogatóban járt nála, a saját szemével látta, mekkora kultusza van a királynőnek a szigetországban. „Valahogy megérintett ez a dolog. Komolyan mondom, elérzékenyültem.” Tilla úgy véli, II. Erzsébet volt az utolsó nagy királynő a történelemben. „Kedves Erzsébet, ez egy komoly, szép menet volt. Goodbye!” – integetett a műsorvezető a videó végén.

Szily Nóra egy mosolygós fotót osztott meg a királynőről, amihez azt írta: „Őrizzük ezt a mosolyt, és mindazt, amit képviselt… Egy nő, aki felnőtt egy óriási feladathoz. A Királynő… Isten nyugosztalja Őfelségét” – írta.

Polgár Tünde a következőket írta azután, hogy csütörtök délután bejelentették a királynő halálát: „A világ holnaptól más lesz. Egy erős nővel, a történelem egy nagy alakjával lettünk kevesebbek. Isten óvja odaát a királynőt!”

Ábel Anita, Dobó Kata, Horváth Éva, Janicsák Veca,  Lékai-Kiss Ramóna, Szabó Ádám, Tóth Gabi és Zséda egy-egy fotóval emlékeztek meg II. Erzsébetről.

Hogy hányan gyűltek össze a Buckingham-palotánál a királynő halála után, azt ide kattintva nézhetik meg.

Kiemelt képek: Olajos Piroska/fotocentral.hu (2); TV2

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story Sztárséf különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!