Napi friss

Vilmos kihagyta György herceget a végrendeletéből

Leírni is borzasztó: a jövendő király a magánvagyonából egy fillért sem hagy elsőszülött fiára, csak Saroltára és Lajosra.

A brit királyi család esetében azonban ezen sem kell csodálkozni. A magyarázatot a történelemben és a hagyományokban kell keresni, szó sincs arról, hogy Vilmos ne szeretné a kis királyfit. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, mindez arrafelé így szokás, a brit királyi házban az uralkodók, a trónörökösök elsőszülöttjei egy fillért sem kapnak a személyes vagyonból. Még Diana hercegné sem hagyott túl sokat Vilmosra. A walesi hercegné vagyonát részvények, értékpapírok, ékszerek, illetve több millió fontnyi készpénz és személyes tárgyak tették ki. Ezek nyolcvan százalékát Harry örökölte, és a harmincadik születésnapján meg is kapta. Vilmosra jelképes összeget hagyott csak az anyja.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy Diana nem szerette Vilmost, vagy a cambridge-i herceg sajnálná a pénzt Györgytől. Mivel Erzsébet után Károly, utána pedig Vilmos, majd a kis herceg kerül trónra, így ő fogja örökölni azt a hatalmas vagyont, amely a koronával automatikusan uralkodóról uralkodóra száll. Ebbe beletartozik a Buckingham-palota és világ legnagyobb lakott vára, a windsori kastély, a Kensington-palota, ahol Vilmosék élnek, Károly herceg otthonának, a Clarence House-nak a használati joga, de számos magánpalota is, például a skóciai Balmoral- és a norfolki Sandringham-kastély. Ugyanígy a jövendő uralkodóké lesz őfelsége, a királynő felbecsülhetetlen értékű ékszerkollekciója, műkincsgyűjteménye, benne Rubens-, Van Dyke-festményekkel, birtokok, gazdaságok, erdők, sőt hattyúk is – Nagy-Britanniában ugyanis valamennyi az uralkodó tulajdona. Na meg bálnák, legalábbis amelyek a partra vetődnek. A személyes vagyonát II. Erzsébet is a többi gyerekére, az unokáira, a dédunokáira hagyja majd. Elsőszülöttjére ő sem hagy semmit.

Azért nem kell aggódni György hercegért sem, ugyanis ha első számú trónörökös lesz, tehát amikor apja V. Vilmos királyként trónra lép, automatikusan megkapja az Anglia dél-nyugati szegletében lévő 55 ezer hektáros cornwalli birtokot, amely 1337 óta a mindenkori brit trónörökösé a költségei fedezésére. Jelenleg 700 millió fontot ér, és csak tavaly 19 millió font nyereséget hozott Károlynak.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!