Napi friss

50 éves lenne Benedek Tibor – „Ne gyászoljuk, hanem ünnepeljük”

Rendkívüli sikereinek titka az volt, hogy minden nehézség ellenére ő akarta jobban.

Idén másodjára rendezték meg a Benedek Tibor Emléktornát, de készülőben A nemzet aranyai című mozifilm is, amely a magyar vízilabda-válogatott bajnokairól szól, így természetesen Tibor is hangsúlyos részt kap benne. Nem telik el úgy vízilabdás esemény sem, hogy valamilyen formában ne említenék meg a nevét, idéznék meg szuggesztív egyéniségét. Legutóbb is sokan gondoltak rá, beszélgettek a bálványozott bajnokról, a csapat vezéréről, a jóbarátról, az apáról, a fiúról, az örök társról, és könnyezték meg a régi sztorikat. Hiába kérte az emlékére rendezett torna megnyitóján a felesége, Tibort ne gyászoljuk, hanem ünnepeljük… Hogy Tiborból profi sportoló lesz, a szülei sem gondolták. Gerincferdüléses kisfiú volt, így került közel először az úszáshoz, majd a vízilabdához, amit végül hivatásául választott, noha művészcsaládból jött. Már a nagyapja is – akiről a nevét kapta – színész volt. A szülei azonban hagyták, hadd kövesse álmát, hadd küzdjön a céljaiért, amikből akadt bőven. 1991-ben, 19 évesen már bronzérmet nyert az ausztráliai Perth-ben rendezett világbajnokságon, ’96-ban pedig már ő volt a válogatott vezéregyénisége, és innen többé nem volt megállás.

Tibor játékosként többször is a csúcsra ért, szövetségi kapitányként világbajnoki címre vezette a magyar válogatottat, majd klubcsapatával, az UVSE-vel is feljutottak a legmagasabb ligába. Rendkívüli alázattal állt a sporthoz, összességében az élethez. Pár éve arra a kérdésre, mi volt a sikere titka, sokatmondó választ adott. „Gyerekkoromban tizenegyszer szúrták fel a fülemet, ugyanennyiszer tiltott el az orvos az uszodától. A katonaságtól gerincsérv miatt felmentést kaptam, azóta már a nyakamban is van két porckorongsérv. 16 éve csuklószorítóval játszom, képtelen vagyok a kézfejemre támaszkodni. Először 2005-ben voltak problémáim a szívemmel, amik 2009-ben megismétlődtek. Mégis, ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez az én tehetségem.” És ez nem csak a sportra volt igaz, bárki, aki ismerte őt, állítja, hogy férjként és édesapaként is a legjobb akart lenni.

Epres Panni most egyedül viszi tovább a családi feladatokat, és méltón képviseli a legendás örökséget. „Azzal, hogy nem kaptam választási lehetőséget az élettől, hanem új élethelyzetet adott, rákényszerített, hogy ebben találjam meg a helyem. Ezt tanulom most, és ugyanúgy igyekszem helytállni, annak minden nehézségével és örömével. Az elmúlt két évben sokan tudni vélik, hogy nekem mit és hogyan kellene csinálnom. De én a saját szabályaim szerint élek, és minden erőmmel azon vagyok, hogy egyedül is ellássam a mindennapi feladatokat, és továbbvigyem az életünk minden terhét” – mondta nemrég a Bestnek Epres Panni.

Kiemelt kép: Nagy Zoltán/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!