Napi friss

Gyilkosság vagy öngyilkosság? – Soós Imre és felesége súlyos titkot vitt a sírba

Idén júniusban volt a magyar művészvilág egyik legnagyobb tragédiájának 65. évfordulója. 

1957. június 20-án holtan találták otthonuk konyhájában Soós Imrét és feleségét, dr. Perjési Hedviget. A Körhinta, a Lúdas Matyi és számos magyar film sztárja 27 éves korában hunyt el. Hogy pontosan mi történt azon a szörnyű éjszakán, azt máig homály fedi. Annyi biztos, hogy a pár megismerkedése sem volt hétköznapi: a színész öngyilkosságot kísérelt meg, idegösszeroppanással kórházba került, ahol későbbi felesége volt a kezelőorvosa. Házasságuk nem volt felhőtlen, rendszeresek voltak közöttük a veszekedések, sőt olykor tettlegességre is sor került.  De hogy a végzetes éjszaka eseményei hogyan alakultak, ezt a titkot magukkal vitték a sírba.

A rendőrségi fényképek tanúsága szerint a feleség a nyitott gázsütő előtt ült, Soós Imre pedig a földön feküdt, láthatóan próbált kijutni a konyhából. A hivatalos vizsgálat kettős öngyilkosságot állapított meg, de ezt ma is sokan vitatják. A helyszínre érkező rendőrök számos hibát vétettek. Mire a nyomozóhatóság megkezdhette volna a munkát, a lakást kitakarították, a tárgyakat elmozdították, ezzel pedig gyakorlatilag rekonstruálhatatlanná tették az eseményeket. Azóta is mindenki azt találgatja: kettős öngyilkosság vagy gyilkosság és öngyilkosság történt. Vagy esetleg baleset? Állítólag a helyszínen rengeteg volt a vér, ami nem az utóbbi verziót támasztja alá. A gázcsap nyitva. Soós Imre utolsó perceiben a falat és a küszöböt kaparta, mintha csak menekülni próbált volna. Ez arra utalhat, hogy nem akart meghalni. A színész körme alatt bőrfoszlányt találtak, ami arra utalhatott, valaki más is ott volt.

Sokan foglalkoztak azóta is ezzel az üggyel. Néhány éve Ablonczy László egy cikkben arról írt, hogy Soós Imre feleségéről szóló ügynöki jelentések szerint az asszonynak mániája volt az öngyilkosság, és korábban egy orvos vőlegényét is megpróbálta rávenni a kettős öngyilkosságra. Altatót fecskendezett vőlegénye testébe, de annak volt annyi ereje, hogy végül elzárja a gázcsapot. Hogy Soós Imrével közös sírjuk egy szerelmes párt rejt, akik együtt mentek a halálba, vagy egy gyilkos asszonyt és áldozatát, az valószínűleg már sosem derül ki.

Kiemelt kép: Archív/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!