Napi friss

London extázisban! Megkezdődött II. Erzsébet köszöntése

Kollégánk részt vett a parádén, az Egyesült Királyság fővárosában hatalmas a jókedv, mindenki mosolyog.

Nagy-Britanniában ma kezdetét vette II. Erzsébet platinajubileumának négynapos ünnepségsorozata. Csütörtökön, helyi idő szerint 10 órakor Londonban lovas felvonulással indult a királynő ünneplése, a menethez több száz zenész is csatlakozott. A felvonulás a Buckingham-palotától indult és a Lovas testőrök parádéjánál ért célba. A felvonuláson lóháton vett részt Károly herceg, Vilmos herceg és Anna hercegnő, Erzsébet lánya. Kamilla, Katalin és gyermekei, György, Sarolta és Lajos közös kocsiban haladt végig, boldogan integettek a jelenlévőknek.

A BBC reggeli híradójában elhangzott, soha nem látott tömeg érkezett a Buckingham-palotához és környékére, hogy együtt ünnepeljék az uralkodó trónra lépésének 70. évfordulóját. Nem túlzás, London ma egy emberként ünnepel. Rengeteg a kisgyerekes család, fiatalok, idősek egyaránt érkeztek. Sokan lengetik a brit zászlót, mások a lobogó színeit festették az arcukra.

Az eseményt rendkívül komoly biztonsági intézkedések előzték meg. A helyszínre csak bizonyos pontokon lehetett bejutni, így helyenként jelentős tömeg torlódott fel. Rengeteg a biztonsági őr, a tömeget az égből helikopterek figyelik.

A felvonulás kezdetén fiatalok rohantak be, a rendőrök azonnal leteperték őket. A tömeg pfujolta a rendbontókat, ahogy elvezették őket. Amikor a rendőrök visszajöttek, a tömeg tapsolt és ujjongott helytállásukért. Egyelőre nem derült ki, hogy mi volt a fiatalok célja a rendzavarással.

Maga a királynő, bár sokan várták, nem vett részt a parádén.

Fotók: Nyakó András

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!