Napi friss

Haumann Péter – Elment a színész, aki a tisztesség mellett döntött

Nem sokkal 81. születésnapja után hunyt el a Nemzet Színésze.

Orvos, fodrász és színész akart lenni, végül is az utóbbi tűnt a legjobb ötletnek, de legalább a filmekben, színházban minden mesterséget kipróbálhatott az angyalföldi, szoba-konyhás lakásban nevelkedő Haumann Péter. „A szüleim fodrászok voltak, apámnak remek összeköttetései voltak a szakmájában. Azt tervezte, ha nem vesznek fel az orvosira vagy a színművészetire, akkor a Dauer Szalonba megyek tanoncnak. Az orvosira nem sok eséllyel indultam, fizikából nem voltam élenjáró diák. Így lettem színész” – mesélte a Storynak egykor.

1963-tól játszott színpadon, filmekben, de emlékezetesek szinkronszerepei is. Első felesége Vári Éva színművésznő volt, elváltak, Haumann újra nősült és három gyereke született: Petra és Máté színész lett, Dávid a színészet közelében maradt. „Nehéz időszak volt az, amikor a gyerekek kicsik voltak, ugyanakkor a sok munka hozadékaként tisztességes körülményeket tudtam teremteni a családomnak. Budán, kertes házban lakhattunk, és szerencsére nem szenvedtünk semmiben hiányt. Sokat dolgoztam, viszont az együttléteink intenzívek voltak. Minden reggel komótosan, nyugodtan megreggelizett a család, és közben beszélgettünk. Aztán elmentem próbálni, este pedig előadásra, de a kettő között a családomé voltam és rengeteget játszottunk. Most, hogy már nagyok a gyerekeim, és ott vannak még az unokáim is, mondhatom, manapság a legnagyobb dolog, ha egyben marad a család.”

Életfelfogása az volt, hogy mindig minden körülmények között tisztességesnek, becsületesnek kell maradni. „Apám, aki erősen baloldali gondolkodású ember volt, amikor 1956-ban látta, megtapasztalta, hogy ennek a gondolkodásnak vége, három hónap alatt megőszült. Kérdeztem tőle, hogy mitévő legyek? Erre azt mondta: »nem tudom, fiam, nem tudom. Rád bízom, döntsél te, én elfáradtam«. Én pedig a tisztesség mellett döntöttem. Ha kedvelnek ebben az országban, akkor hogy is mondjam, talán emiatt is.”

Kiemelt kép: Olajos Piroska

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!