Napi friss

Kamilla útja – Szeretett királyné lesz, akit egykor gyűlölt házasságtörőnek tartottak

Talán nem csak megvetést érdemel, gondolhatta II. Erzsébet, aki Kamilla csendes háttérmunkáját ismerte most el a királynéi ranggal.

Erzsébet királynő 70. trónjubileumán kiadott üzenetében kifejezte akaratát: ha egyszer fia, Károly király lesz, Kamillát társuralkodóként tiszteljék, megillesse őt a királynéi rang és az őfelsége megszólítás. Erzsébet kifejezett kérése, hogy ebben mindenki támogassa majd a 74 éves Kamillát, aki az elmúlt két évtizedben bizonyította elkötelezettségét a Korona szolgálata iránt. Jogilag Kamilla amúgy is királyné lett volna, csak ő királyi hitvesként akarta nevezni magát, de a királynő óhaja ezt felülírja. És ki akarna ellentmondani annak az asszonynak, aki hét évtizede az országainak és a kötelességének él? Rögtön készült is egy közvéleménykutatás, amely szerint a britek 58 százaléka egyetért azzal, hogy Kamilla királyné legyen, és csak 28 százaléknyian nem. A nagy többségük szerint a hercegné egyszer kifejezetten jó királyné lesz. Ebből is látszik, hogy mára a legtöbben elfogadták, elismerték és megszerették őt. Pedig harminc, de még húsz éve is a legtöbben még utálták Kamillát, és szinte hihetetlen, hogy nem rokkant bele abba a gyűlölet- és rágalomhadjáratba, amit 1992 óta, amióta kiderült, viszonya van Károly herceggel, el kellett viselnie. Ha megnézzük a fényképeit, ma egy nyugodt, derűs, elegáns, humoros nőt láthatunk, aki csendben és méltósággal támogatja a férjét.

Károly és Kamilla 1972-ben szerettek egymásba, 24 éves korukban. Csakhogy Károly túl fiatal volt a házassághoz, katonai karrierje évekre a világ túlfelére szólította, és nem kérte Kamillát, hogy várjon rá. A nő pedig elfogadta Andrew Parker-Bowles házassági ajánlatát, és szült neki két gyermeket, akik mára ötszörös nagymamává tették. A walesi herceg 1981-ben vette feleségül Lady Diana Spencert, ám túl nagy volt köztük a személyiségbeli különbség, másra vágytak, és ’86-ra már külön hálószobájuk volt. Károly és Kamilla – akinek szintén gallyra ment a házassága –, ekkor újították meg viszonyukat, amelyre 1992-ben derült fény abban a könyvben, amelyet, ma ez már nem titok, Diana diktált le egy írónak, és amelyben egyoldalúan jellemzi a házasságát, önmagát áldozatként, Kamillát pedig minden baj okozójának állítva be. De már akkor is sokan kérdezték: mi a bűne Kamilla Parker-Bowlesnak? Az, hogy szereti a walesi herceget, Károly pedig őt. Soha egyiküknek sem volt más szeretője, ellentétben Dianával, akinek házassága alatt szeretője volt James Hewitt, Vilmos herceg lovasoktatója, majd James Gilbey kereskedő, Barry Mannakee, a saját testőre, később pedig a házas Oliver Hoare műkereskedő és Hasnath Khan szívsebész, végül pedig Dodi Fayed.

Fotó: Getty Images

Diana anyaként és a jótékonyság területén maradandót alkotott, de képtelen volt támogatni a férjét és a királyi családon át az országot. Kamilla ezt máig megteszi, nem tolakszik előtérbe, nem vágyik arra, hogy jótékonysági és közfeladatai közben sztárként kezeljék, fotózzák, ajnározzák. Tudja, a figyelem a férjének mint a trón várományosának kell, hogy szóljon. Diana számos interjúban teregette ki magánéletét, ócsárolta Károlyt, Kamillát, a cornwalli hercegné ilyet soha nem tett, nem beszélt a magánéletéről, nem kritizálta Dianát, sem a királyi rendszert, nem magyarázkodott és nem hibáztatott senkit. Dianával ellentétben soha nem riasztotta a fényképészeket, ha valami jót és nemeset tett, de teszi a dolgát, felhívja a figyelmet alapítványokra, felkarol nemes ügyeket, pénzt és támogatókat szerez ezeknek, és gyakran elkíséri férjét annak útjaira. Talán nem csak gyűlöletet és megvetést érdemel, gondolhatta a királynő, aki ezt a csendes háttérmunkát ismerte most el a királynéi ranggal, és hogy a Térdszalag Rend lovagjai közé emeli menyét. Ez a világ legrégebbi, 1348-ban alapított lovagrendje, a mindenkori uralkodón és a trónörökösön kívül csak 24 fő viselheti a címet. Új tag akkor vehető fel, ha egy lovag meghal.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!