Napi friss

II. Erzsébet királynő – Ez lesz az első karácsonya Fülöp herceg nélkül

A kelet-angliai Sandringham-kastélyban gyűlik össze idén is a brit királyi család, legalábbis egy részük.

Bár tavaly II. Erzsébet a családjától külön, a windsori kastélyban töltötte karácsony napját, a legfrissebb sajtóhírek szerint idén összegyűlik a família. Viszont Harry herceg nem lesz jelen, feleségével, fiával és lányával együtt a 14 millió fontért, átszámítva úgy hatmilliárd forintért vásárolt kaliforniai villájukban marad. Ez azt jelenti, hogy II. Erzsébet és Károly herceg megint nem fog találkozni Harry gyermekeivel. Archie-t több mint két éve, féléves húgát pedig még egyáltalán nem látta sem a dédnagymama, sem a nagypapa. Viszont Erzsébetet vigasztalhatja, hogy másik három idén született dédunokája vele lesz.

A királynő a kutyáival együtt helikopterrel utazik majd Windsorból Sandringhambe, a többiek december 23-án csatlakoznak hozzá. Este közös vacsorán vesznek részt, filmet néznek, vagy Most mutasd meg! -et, egyfajta Activityt játszanak. A személyzet egyik tagja mesélte, hogy egyszer a királynő papírkoronával a fején, naranccsal az álla alatt és léggömbbel a térde között rohangált fel s alá, miközben Vilmos herceg és unokatestvére, Beatrix hercegnő nevetve próbálta kitalálni a megfejtést.

Egy régi karácsonyi kép, Erzsébet a két fiatalabbik fiával, András és Eduárd hercegekkel fotóalbumot lapozgat (Fotó: Getty Images)

A királynő úgy 330 főt alkalmaz a királyi rezidenciákon, például titkárokat, kertészeket, restaurátorokat, szakácsokat, ők mind kapnak tőle jelképes karácsonyi ajándékot. Ezeket jóval az ünnep előtt egyik udvarhölgye vásárolja meg. A családjának szánt ajándékok vásárlása mindig is kissé nehezebb volt. Elvégre ha valakinek az arca ott van minden pénzjegyen, bélyegen, iskolák és bíróságok falain Kanadától Ausztrálián át Jamaicáig, akkor nem sétálhat be a boltba csak úgy elsősorban biztonsági okok miatt, de nem is lenne túl örömteli a kíváncsiskodók szeme előtt vásárolgatni. Így az elmúlt években a királynő vagy jóval zárás után érkezett meg egy üres boltba, vagy a kereskedők vitték el a palotába az árukat, ahol aztán választott közülük. 95 évesen ez utóbbi amúgy is kényelmesebb. Erzsébet általában listát ír az ajándékokról, de olyan is előfordult már, hogy egy hirtelen ötlettől vezérelve mindenki zoknit kapott tőle.

A királynő karácsonyi beszéde az egyetlen alkalom, amikor Erzsébet nem maga sminkel, hanem egy profi szakemberre bízza (Fotó: Getty Images)

Bár a britek angolszász szokás szerint karácsony reggelén, 25-én találnak ajándékokat a fa alatt, a Windsorok 24-én adják át egymásnak a meglepetéseiket. Ezt a hagyományt Viktória királynő férje, Albert herceg hozta magával német földről, és ezen több mint másfél évszázad alatt sem változtatott az uralkodóház. Kifejezetten olcsó és inkább vicces ajándékokkal lepik meg egymást, egyszer Katalin hercegné saját készítésű lekvárt adott a királynőnek.

Másnap, december 25-én, az istentisztelet után ünnepi ebéd következik: a fő fogás pulyka, amelyet ilyenkor kizárólag a főszakács vághat fel – mégpedig nem a konyhában, hanem az ebédlőben. Délután és este pedig különböző produkciókkal szórakoztatják egymást. Amikor Erzsébet kislány volt, meséket adott elő a húgával és királyi unokatestvéreivel együtt. Ma azonban inkább társasjátékoznak, beszélgetnek, és közben maguk készítik el a vacsorát. A személyzet ugyanis erre a délutánra és estére kimenőt kap, ilyenkor csak a testőrök, valamint egy-két lakáj marad a kastélyban.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!