Külföldi sztár

Céline Dion: „A fiaim rettegtek, hogy én is meghalok”

Több mint nyolc esztendeje, hogy eltemette a beteg férjét, pedig titokban akkor jó ideje ő maga sem volt egészséges… Ma már emberfeletti harcot vív a normális hétköznapokért, és hogy újra színpadra állhasson. De nem adja fel, mert fiait semmiképp nem akarja árván hagyni.

Amikor másfél éve Céline Dion­ először beszélt nyilvánosan szörnyű betegségéről, mi is részletesen beszámoltunk róla, mi ez a gyógyíthatatlan, rémisztő állapot. Az angolul stiff person (azaz merev ember) szindrómának nevezett idegrendszeri rendellenesség olyan súlyos, nagyon fájdalmas izommerevséget és görcsöket okoz, hogy a rohamok alatt akár az ebben szenvedő csontjai is eltörhetnek. A tüneti kezelésen túl nincs gyógymód a ritka betegségre, ami idővel akár teljes mozgás- és beszédképtelenséghez vezethet. Mintha valaki élő szoborként lenne bezárva a saját testébe…

Halogatta a vizsgálatot

Az énekesnő most elárulta, hogy valójában sokkal régebb óta küzd a kórral: 17 éven keresztül titkolta a világ elől, hogy nincs rendben vele minden. Azt ő maga is csak jóval később tudta meg, hogy pontosan mi okozza rejtélyes tüneteit, amelyek már a 2008-as világ körüli turnéján is kínozták. Időnként görcsbe álltak az izmai, botladozott és elesett, elment a hangja. „Eleinte nem akartam szembesülni vele. A férjem rákos lett, őt kellett ápolnom, közben nevelni a fiainkat, nem engedhettem meg magamnak, hogy beteg legyek. Inkább próbáltam eltitkolni mindenki elől, hogy a testem időről időre cserbenhagy – vallotta be. Amikor aztán végre kivizsgáltatta magát, borzasztóan megrázta a diagnózis. Hát még a gyerekeit! – Az apjukat már elvesztették, most meg attól rettegtek, hogy én is meghalok. Folyton kínoztam magam, hogy mi lesz velük, ha én nem leszek, mi van, ha egyszer nem ébredek fel? Ez az állapot életveszélyes is tud lenni. De ma már sokkal pozitívabb vagyok, és igyekeztem őket is megnyugtatni, hogy ne féljenek, engem nem fognak elveszíteni. Bár ezt a betegséget nem lehet meggyógyítani, megtanulok vele együtt élni” – mondta Céline Dion.

Embertelen küzdelmét vállalja a nyilvánosság előtt is (Fotó: Profimedia)

Pánikgombok az otthonában

13 éves ikerfiai, Eddy és Nelson mostanra hozzászoktak az állandó készenléthez, hogy bármikor történhet vészhelyzet. Erre az esetre pánikgombokat is kialakítottak az otthonuk különböző pontjain. „Pár havonta elgyakoroljuk az orvosi segítőimmel és a fiúkkal, hogy mit kell tenniük, ha mozgásképtelenné válok és segítségre szorulok. Ilyenkor az izmaim gyakran úgy bemerevednek, hogy egy hangot sem bírok kiadni. De megvan a vészforgatókönyv, tudják, hogyan tegyenek stabil oldalfekvésbe, és így tovább – árulta el az 56 éves popsztár. Természetesen a 23 éves nagyfia, René-Charles is tisztában van mindennel, csak ő már nem él egy fedél alatt az édesanyjával. A fiúk így is borzasztóan aggódnak az édesanyjukért. Céline elmesélte, hogy folyton ellenőrzik, minden rendben van-e vele. – Olyan édesek! Este lefekvés előtt negyedóránként jön valamelyik, hogy mama, jól vagy, minden oké?” – mesélte.

„Ha kell, négykézláb mászom…”

A sztár most annyira bizakodó, hogy szeretne visszatérni a színpadra. Az éneklés ugyanakkor sokszor rendkívül megterhelő a számára. „Olyan, mintha valaki fojtogatna, szorítaná a torkodat – próbálta érzékeltetni. – A görcsök miatt nehéz kontrollálni a hangokat.” Az énekesnő a frissen bemutatott I Am: Celine­ ­Dion című dokumentumfilmben is beszél emberfeletti küzdelméről azért, hogy folytatni tudja az életét és újra felléphessen. De sokszor a mindennapok is óriási kihívást jelentenek. „Imádok főzni, de közben az ujjaim, a kezem néha belemerevednek egy pozícióba, és úgy maradnak, nem lehet megmozdítani őket. Volt, hogy eltört a bordám, mert egy súlyos görcsroham csontokat is képes ám összeroppantani – mondta. – De nem adom fel. Ha nem tudok futni, majd sétálok, és ha arra sem leszek képes, akkor majd négykézláb mászom… De akkor is visszatérek a színpadra!”

Akiért ő is rajong

Céline nemrég a három gyereke társaságában nézte meg a Rolling Stones koncertjét Las Vegasban. Még különlegesebbé tette számukra az élményt, hogy a show után a színfalak mögött együtt fotózkodhattak a rockbanda veterán frontemberével, a mindjárt 81 éves (!) Mick Jaggerrel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Céline Dion (@celinedion) által megosztott bejegyzés

Kiemelt kép: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story nyári különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!