Külföldi sztár

Liam Neeson elhunyt feleségének szervei három embert tartanak életben

Pont másfél évtizede, hogy a színész elveszítette a feleségét, de azt mondja, Natasha Richardson máig jelen van az életében. Új társra ezért azóta sem talált.

Magyarországon éppen 30 éve mutatták be Liam Neeson egyik leghíresebb filmjét, a Schindler listáját. Később feltűnt a Star Wars-filmek egyik jedimestereként, játszott egy Batman-moziban és más szuperhősfilmekben, és az Igazából szerelem című kasszasikerben is szerepelt. A 71 éves ír színész az utóbbi években is rengeteget forgat, hollywoodi karrierje tehát igazán gördülékenynek mondható.

Két kamasszal maradt egyedül

A magánélete azonban a tizenöt éve bekövetkezett tragédia után soha többé nem lett igazán boldog. Akkor özvegyült meg, másfél évtizednyi házasság után veszítve el élete szerelmét, a két gyereke anyját, Natasha Richardsont. Az angol színésznővel – aki amúgy Vanessa Redgrave lánya – egy Broadway-előadásban szerepeltek együtt, így találkoztak, és alig egy évvel később már házasok is voltak. A pár gyerekei még kamaszkorukat élték, amikor az édesanyjuk meghalt, és Neeson egyedül maradt velük. A sokk és a gyász mindnyájukat szinte megbénította, a színész ma is azt mondja, maga sem tudja, hogyan élte túl a kezdeti időszakot, alighanem robotpilóta-üzemmódra váltott.

Micheál és David az édesanyjukkal

Az a végzetes nap

Máig kísérti annak a néhány napnak az emléke 2009 március derekáról, ami alatt egy vidáman indult síelésből visszafordíthatatlanul végzetes tragédia lett. Neeson Torontóban forgatott, a színész felesége és a gyerekei pedig a Mont Tremblant Resort síközpontba látogattak. Natasha kezdő síző volt, így egy oktatóval gyakorolta a lesiklást. Egyik esése következtében beütötte a fejét, ám nem viselt bukósisakot. Először úgy tűnt, nem történt baj, Natasha jól érezte magát. A sokat látott oktatója viszont szakember segítségét kérte, aki mentőt is hívott hozzá, de a színésznő elutasította az orvosi segítséget, amit írásba is adott. Csak pár órával később kezdett rettenetesen fájni a feje, akkor kórházba is szállították. Liam, otthagyva a forgatást, sietett hozzá, de mire megérkezett, már csak a tragikus hír fogadta: a koponyaűri bevérzést nem tudták megállítani, a feleségénél beállt az agyhalál. Liam hazaszállíttatta őt New Yorkba, majd két nappal később családi körben, az asszony szüleivel és gyermekeivel együtt lekapcsolták Natashát­ az őt életben tartó gépekről. A színész később elmondta, a feleségével volt köztük egy megállapodás: ha valaha valamelyikük magatehetetlen állapotba kerülne, a másik hagyja őt elmenni. Felesége kívánságának megfelelően Neeson a szerveit is felajánlotta donornak, hogy a halálával legalább mások életét megmenthesse. „A szervei máig életben tartanak három embert, a szívét, a veséit és a máját is megkapta valaki. Számomra ez csodálatos érzés” – árulta el a színész pár éve.

A neje húga (fekete kosztümben) a temetés után sógora közelébe költözött, hogy a segítségére lehessen

Natasha máig jelen van

Abban szilárd katolikus hite is segítette, hogy a veszteséget képes legyen feldolgozni. A vallás gyerekkora óta nagy szerepet játszik az életében – Neeson annak idején évekig ministrált, sőt eleinte papnak készült. „Bár gyónni már nem járok, az elmélyült hitélet máig fontos a számomra. Rengeteget tanít a szeretetről, az elengedésről és a reményről, erre mindannyiunknak nagy szüksége van – mondja. Elhunyt feleségéről azt mesélte, bizonyos értelemben máig jelen van az életében, még beszélni is szokott hozzá. Új társat, tartós szerelmet máig nem talált, bár korábban volt egy barátnője, Freya St Johnston író. Egy állandó nő azért van az életében: a sétapartnere, akivel együtt szokott gyalogolni New Yorkban. – Nem járok fitneszterembe, napi 35 perc gyaloglás az én edzésem. Van egy hölgy, Amy, akivel mindig együtt menetelünk, de ezentúl semmi nincs köztünk. A férje is tud rólunk – viccelődött egy talkshow-ban. Bár azt nem zárja ki, hogy egyszer még párt talál, megnősülni többé nem akar. – Lehet, hogy Natasha már nincs itt, de azt nem tudom elképzelni, hogy más legyen a feleségem” – mondta.

A fiai a saját életüket élik

A házaspár két fia mára felnőtt. Micheál – aki az anyja emlékre felvette a Richardson családnevet, így Neeson helyett ma így hívják – a nyáron lesz 29 éves, és szintén színész lett. Öccse, Daniel pedig 27 múlt, és a divatszakmában szeretne nevet szerezni magának. Édesapjukhoz hasonlóan mindketten hisznek abban, hogy egyszer még újra találkoznak az anyjukkal, erről a fiatalabb fiú Natasha halálnak évfordulóján meghatóan írt is.

Kiemelt képek és fotók: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kapható a Story nyári különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!