Külföldi sztár

Keserédes búcsú a Love Story sztárjától – Vajon elszámolt a lelkiismeretével?

82 éves korában meghalt Hollywood egyik legellentmondásosabb férfi ikonja, Ryan O’Neal.

53 éve mutatták be a később kultikussá vált szerelmes filmet, a Love Storyt, amelyben az akkor alig harmincéves Ryan O’Neal egyik első mozis főszerepét játszotta. Előtte inkább csak tévés produkcióban tűnt fel, játszott westernsorozatokban és szappanoperákban is. Ám a színésznek minden vágya az volt, hogy viszontláthassa magát a filmvásznon. Miután a Love Story férfi főszerepét Joh Voight és Beau Bridges is visszautasította, végre eljött az ő ideje.

Felejthetetlen szerelmespár

Love Story-s szerelmével, a tragikus sorsú Jennyt­ játszó Ali MacGraw-­val (a kiemelt képen) felejthetetlen párost alkottak, a mai napig a legtöbben emiatt a filmje miatt emlékeznek a napokban elhunyt filmsztárra – játékáért Oscar-díjra is jelölték. Pedig voltak még emlékezetes alakításai, például a Papír­holdban, amelyben az akkor alig tízéves lányával, Tatum O’Neallel játszott együtt, a Mi van, doki?-ban Barbra Streisand­dal vagy A híd túl messze van című háborús filmben. Késői évei­ben a Dr. Csont című tévésorozatban láthatták a nézők mint Bones édesapját.

A Mi van, doki? című moziban, Streisand oldalán (Fotó: Profimedia)

Alkohol, drogok, erőszak

Mire Hollywood felfedezte és a nők egyik első számú kedvencévé tette, már igencsak hányatott magánélet állt az ír gyökerekkel bíró, egykor bokszolónak készülő sztár mögött… Korán nősült: alig múlt 21, amikor elvette a színésznő Joanne Moore-t, akivel gyors egymásutánban két gyerekük született, Griffin és Tatum. Mindketten jobban szerettek azonban bulizni, mint a szülői feladatokat ellátni, olyannyira, hogy az alkohol és a drogok rabjai is lettek. A fiatal színész ráadásul híres volt agresszív természetéről és hirtelen haragjáról, így a család élete minden volt, csak nem idilli. Gyerekszínészként híressé vált lánya később életrajzi könyvben számolt be hányattatásaikról és a sokrétű bántalmazásról, amit apjuktól és anyjuktól egyaránt elszenvedtek – igaz, ő később megbocsátott az apjának. Fia, Griffin viszont így jellemezte a filmsztárt: „Rendkívül erőszakos ember volt, egy nárcisztikus pszichopata. Olyan alak, aki képtelen kontrollálni az érzéseit, a dühét.” Tény, hogy O’Neal egyszer még rá is lőtt a saját fiára!

Joanne Moore-tól gyorsan két gyermeke is született (Fotó: Getty Images)

Híres nőkkel lépett félre

Azt ő maga is elismerte, hogy pocsék apa volt. „Van, akinek nem való gyerek, én pedig teljességgel éretlen voltam nemcsak apának, de férjnek is” – vallotta be. Rengeteget hűtlenkedett, később, a második házasságában is – amelyből szintén született egy fia, Patrick – állandóan félrelépett. Olyan híres színésznőkkel volt viszonya, mint Ursula Andress, Jacqueline Bisset, Barbra Streisand vagy Anjelica Huston, de megfordult az ágyában Melanie Griffith és Diana Ross is. Élete nagy szerelme a Charlie angyalai szőke bombázója, Farrah Fawcett volt, tőle született a legkisebb fia, Redmond, aki kamaszkora óta súlyos kábítószerfüggő volt. Annyira kisiklott az élete, hogy többször börtönbe is került, öt éve drogos ügyek, rablás és gyilkossági kísérlet miatt csukták le újra. A ma 39 éves Redmond állítja, híres szülei miatt elszenvedett traumái tehetnek minden rossz döntéséről.

A Papírholdban a lányával szerepelt (Fotó: Profimedia)

Héjanász mindhalálig

O’Neal alighanem halálosan szerelmes volt Fawcettbe, mégis őt is állandóan megcsalta és bántalmazta. Már majdnem két évtizede tartott a viszonyuk, amikor a színésznő 1997-ben szakított vele. Ám néhány évvel később újrakezdték, és végül O’Neal a haláláig, 2009-ig ápolta a gyógyíthatatlan végbélrákkal diagnosztizált párját. Az utolsó hónapokban a színész megkérte szerelme kezét, de már soha nem házasodhattak össze. „Farrah azt mondta, ha megerősödik, megtartjuk az esküvőt, de nem lett jobban…”

Farrah Fawcett volt az élete szerelme (Fotó: Getty Images)

Nehéz csatákat vívott

Hogy a lelkiismeretével hogyan számolt el ennyi bántalmazás után, nem tudni, minden­esetre a rákkal neki is meg kellett küzdenie. Kétszer is: bő húsz éve leukémiás lett, 2012-ben pedig prosztata­rákot diagnosztizáltak nála. Hogy halálát végül mi okozta, a gyerekei nem árulták el – de úgy búcsúztak tőle, hogy abból kiderül: mostanra sok minden megbocsátottak neki.

Kiemelt kép: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!