Külföldi sztár

Egykor a nemzet szimbóluma volt, ma szuperhős – Catherine Deneuve 80 éve nyűgözi le a világot

Hihetetlen, de nemrég átlépte a nyolcadik X-et a legendás francia színésznő, akinek nevét a 60-as évek óta ismeri a világ.

Ő lesz az idős Fekete Özvegy

A színésznő nyolcvanévesen sem tervez nyugdíjba vonulni. Bár eddig nem éppen a fantasyfilmjeiről volt híres, most a Marvel-képregények egyik szuperhőseként is kipróbálja magát – igaz, csak a hangját kölcsönzi egy produkció­ban a már idős Fekete Özvegynek. De a nézők szeme elől sem tűnik el: az egykori francia elnök, Jacques Chirac feleségét, Bernadette-et játssza készülő filmjében.

Szeretői státusz

2017-ben halt meg az énekes-színész Johnny­ Hallyday, akit hazájában sokan a francia Elvis Presley-nek neveztek. Egy néhány éve megjelent megemlékezésből derült ki, hogy a színésznőt egy életen át tartó titkos viszony fűzte a férfihoz. Alig 18 évesen jöttek össze egy forgatáson, és kapcsolatuk kitartott Hallyday haláláig: ötven éven át rendszeresen ágyba bújtak egymással, dacára annak, hogy jó pár más szerelem és nem mellesleg házasság is volt mindkettőjük életében.

Egy közös munka hozta össze Johnny Hallydayjel (Fotó: Profimedia)

A nővére helyett futott be?

Françoise Dorléac ugyanolyan lenyűgöző szőke szépség és tehetséges színésznő volt, mint ­Catherine. Másfél évvel volt idősebb nála, és testvérként nagyon közel álltak egymáshoz, közös filmben is szerepeltek. Nővére a világhír küszöbén állt, amikor 1967-ben alig 25 évesen meghalt egy tragikus autóbalesetben, miközben épp a húgával közös nyaralásról sietett bérelt Renault-jával a nizzai repülőtérre. Ezt a csapást Deneuve soha nem tudta igazán kiheverni, és fantasztikus karrierjével egy kicsit talán az nővére sorsát teljesítette be.

Françoise-zal nagyon hasonlítottak egymásra (Fotó: Getty Images)

A szingli nagymama

Deneuve-nek két gyereke született: a ma 60 éves Christian a rendező Roger Vadimtól, az 51 éves Chiara pedig olasz színészkollégájától, Marcello Mastroiannitól. Bár férjhez egyikükhöz sem ment, mindkettőjükkel évekig élt együtt. Fiától három, lányától két unokája van. Ami a szerelmi életét illeti, a 90-es évek óta nem tudni tartós párkapcsolatáról. Utolsó élettársa, a tévés guru Pierre Lescure máig közel áll hozzá.

Yves Saint Laurent­ múzsája volt

Hűvös szépsége, híres eleganciája fiatal kora óta mindenkit lenyűgözött. Nemcsak a híres divattervező, Yves Saint Laurent­ múzsája volt, de egy időben róla mintázták a francia köztársaságot szimbolizáló nőalakot, Marianne-t. Kétszer levetkőzött a Playboyban, és a Chanel No5 parfüm, illetve híres kozmetikai márkák reklámarcaként jelentősen megnövelte az eladásokat.

Volt idő, amikor Marianne-t, a francia köztársaság jelképét is róla mintázták (Fotó: Getty Images)

Visszatért a stroke után

2019-ben egy forgatásról rohant vele a sürgősségire a mentő, miután stroke-ot kapott. Bár öt hétig kórházban volt, csodával határos módon semmilyen maradandó károsodást nem szenvedett, de a betegség így is megváltoztatta az életét. „Egészen addig örökmozgó voltam, sosem álltam le. Ám ez intő jel volt, azóta sokkal jobban megnézem, milyen szerepre bólintok rá, és hogy mivel töltöm az időmet, tudom, hogy nincs már belőle olyan sok hátra” – árulta el.

Híres sztárok versengtek érte

Fénykorában rengeteget cikkeztek a színésznő változatos szerelmi életéről, és ha hinni lehet a beszámolóknak, jó pár híres férfival volt viszonya. Holly­woodi sztárokkal is, közéjük tartozik Clint Eastwood, Franco Nero, Burt Reynolds, sőt állítólag John Travolta. De a leghíresebb rendezők sem tudtak ellenállni neki: Roman Polanski, François Truffaut vagy Milos Forman is a hódolója volt.

Roman Polanskihoz sem csak szakmailag vonzódott (Fotó: Profimedia)

Végre leszokott

A színésznő híresen nagy dohányos volt. Még tizenhat éves korában kezdett cigarettázni, és évtizedeken át napi három dobozt is elfüstölt. Egyszer ugyan leszokott pár évre hipnoterápia segítségével, de aztán újrakezdte – csak a stroke után tette le végleg a cigarettát, legalábbis állítólag…

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!