Külföldi sztár

„Babyt senki sem ültetheti a sarokba!” – Sosem hallott kulisszatitkok a Dirty Dancing forgatásáról

Munkatársunk nemrég a Virginia állambeli Pembroke-ban járt. Ellátogatott a Mountain Lake Lodge hotelbe is, ahol a mára kultikussá vált filmet forgatták.

„Babyt senki sem ültetheti a sarokba!” – így hangzott Johhny Castle, azaz Patrick ­Swayze híressé vált mondata, ami talán elsők között ugrik be minden nézőnek. Így nekem is. Sőt ki sem ment a fejemből, amíg sorra jártuk a Dirty Dancing jeleneteinek helyszíneit… Igaz, esélyem sem volt rá, hogy másképp legyen, hiszen a szálloda tesz róla, hogy a film, illetve a 2009-ben elhunyt főszereplő emléke fennmaradjon. Noha a hotelnek 150 évre visszanyúló története van, mégis teljesen a Piszkos táncot idézi. És bevallom, mi is emiatt érkeztünk. „Mint ahogy a turisták ezrei is ezért jönnek” – kaptuk válaszul a szálloda egyik alkalmazottjától. Mosolyogva megjegyezte, ők már hozzászoktak ahhoz, hogy a vendégek fotózkodva próbálják újraalkotni Baby és Johnny jeleneteit. Sőt ehhez a szálloda támpontokat is ad – táblák jelzik, hogy az egyes jelenetet hol forgatták. Például hogy az étteremben melyik asztalnál vacsorázott a House­man család, vagy melyik volt az ő kabinjuk, amit egyébként ki is lehet bérelni. Hiába jóval borsosabb az ára, már jó előre le van foglalva, szezon vége ide vagy oda. Egyébként ősszel is bőven akad program a szálló környékén: van vezetett túra, kalandpark, lehet kirándulni, sportolni, lőni, íjászkodni, vagy csak szimplán lábat lógatni a jakuzzi mellett, és élvezni a friss hegyi levegőt. A hely önmagában varázslatos! Bár tény és való, a tudat, hogy 36 évvel ezelőtt Jennifer Grey és Pat­rick Swayze hónapokat töltöttek el itt, megfűszerezi az élményt.

Örök dizájn

A szálloda mindig épp csak annyit újít, korszerűsít, hogy a vendégek kényelmesebben érezhessék magukat, de ­küllemre szinte alig változott az elmúlt 36 évben. Sőt az étteremben 1986 óta ugyanaz a berendezés a lámpáktól kezdve a ventilátorokon át az asztalokig.

Az étteremben, illetve előtte, a korabeli lobbyban minden retró (Fotó: Archív)

Emlék a tóból

Még egy érdekesség a tavas jelenethez: hogy a derekáig érjen csak a víz, illetve könnyen meg tudjon állni, amikor a magasba ­emeli kolléganőjét, Swayze egy sziklára állt. És végül ennek a sziklának a darabjából készült el az az emlékkő, amit 2009-ben, a színész halálakor állítottak.

Az emlékkő (Fotó: Archív)

Az utolsó pillanatos helyszín

A Mountain Lake Lodge-­ot mint helyszínt az alkotók az utolsó pillanatban választották ki, konkrétan három nappal azelőtt, hogy megkezdték volna a forgatást. Talán nem véletlen, hogy nem siették el az előkészületeket, az alacsony költségvetés miatt ugyanis azt gondolták, hogy a film nem lesz átütő siker… Nem így lett. Végül Golden Globe-díjat nyert, és a legjobb betétdal kategóriában az Oscart is neki ítélték.

Természetesen itt is adott minden mai luxuskellék, csak nem a főépület közelében (Fotó: Archív)

Volt víz, nincs víz

A tó jó pár évvel a forgatás után, 2005-ben kiapadt. De marad ez mindig így, a helyiek szerint a medre ugyanis rendszeres időközönként újra megtelik vízzel, így visszanyeri eredeti funkcióját.

Az egykori tó medrét belepték a növények (Fotó: Archív)

Átfestették a faleveleket

A történet szerint a film a nyári szünetben játszódik, a valóságban azonban októberben forgatták, így a már őszi színekben pompázó leveleket kénytelenek voltak zöldre festeni. Épp az őszi hideg miatt a két főszereplőnek, Jennifer Greynek és Patrick Swayze-­nek 5-10 percenként szünetet kellett tartania, amikor a vízben próbálták az emelést. A színésznő annyira ­fázott, hogy még a filmben is jól látszik: lila lett a szája.

Patrick Swayze és Jennifer Grey a film egyik ikonikus jelenetében (Fotó: Profimedia)

A kötelező szuvenír

A főépület mellett külön shopot nyitottak, ahol kizárólag Dirty Dancing-es bögréket, pólókat, kulcstartókat, pólókat és még vagy egy tucat relikviát lehet vásárolni – és ahol mi is majd egy órát eltöltöttünk.

Kiemelt kép: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!