Külföldi sztár

„A valcer mellett Romy Schneider a legjobb, amit Ausztria adott a világnak” – 85 éves lenne az örök kedvenc

Háromrészes sorozatunkban a legendás német színésznőnek állítunk emléket. Az első rész következik.

A címben szereplő mondatot egy angol újságíró írta az 50-es években, amikor a Sissi-trilógia nem várt népszerűsége a színésznőt világsztárrá tette. Pedig mennyire gyűlölte Erzsébet királyné karakterét, hiszen egy életre beskatulyázta… Halála előtt egy évvel így fakadt ki egy interjúban, amikor szóba került leghíresebb szerepe: „Gyűlölöm ezt a Sissi-imázst. Mégis mit adok én az embereknek Sissin, Sissin és már megint Sissin kívül? Sissi? Nem vagyok én többé Sissi, és soha nem is voltam az. Egy 42 éves, balszerencsés nő vagyok, és a nevem Romy Schneider.”

Fotó: Profimedia

Hitlernél vendégeskedett

1938. szep­tember 23-án született Bécsben Rosemarie Magdalena Albach-Retty néven, Wolf Albach-­Retty és Magda Schneider színész házaspár lányaként. Pólyás volt, amikor Németországba költözött a család, Schönau am Kö­nigssee-ben nőtt fel, és 1944-től ott járt általános iskolába. Házukból ráláthattak Hitler nyaralóhelyére, Obersalzbergre, ahol a Führer időnként fogadta is őket, mivel Magda Schneider volt a kedvenc színésznője. Romy később azt állította, hogy anyjának és Hitlernek szerelmi viszo­nya volt, de erre máig nincs bizonyíték. Az ugyanakkor tény, hogy apja a náci párt tagja volt. A szülők később elváltak, Romyt pedig sokszor rokonok nevelték. Apjával megszakadt a kapcsolata, anyja pedig csak ritkán tudta látogatni, mert dolgoznia kellett érte és testvéréért. 1949-ben a Salzburg melletti Schloss Goldenstein lányinternátusba került, ahol fellépett az iskola színházi előadásain. „Mindenképpen színésznővé kell válnom! Igen! Így kell lennie!” – írta ekkor a naplójában. Azonban kiválóan rajzolt is, így 1953-tól egy kölni iparművészeti iskolában tanult tovább. De nem sokáig, mert anyja kapott egy filmszerepet, és a rendező kitalálta, hogy a lányát Romy alakítsa.

Sissi édesanyját is Magda alakította (Fotó: Profimedia)

Anyu itt is, ott is

Magda ­Schneider és lánya ­összesen hét filmben dolgozott együtt. Az ­asszony 1969-ben forgatott utoljára, majd visszavonultan élt haláláig, 1996-ig. Romy apja korán, 1967-ben hatvanévesen hunyt el.

Alig várta, hogy szerelmes legyen

Így mindössze 15 évesen debütált az Amikor újra virágzik a fehér orgona című filmben 1953-ban. A mozi fényes siker lett, Romy dicsérő kritikákat kapott. Őstehetségnek tartották, hiszen mindenféle színitanulmányok nélkül állt kamera elé. Közben nagyon szeretett volna szerelmes lenni, naplójában így írt róla: „Istenem, milyen lesz vajon, ha majd szerelembe esek!!! És vajon hol történik meg? Jaj! Akkor kezdődnek majd a gyönyörű idők!” Erre várnia kellett, mert egymást követték a szerepek, ezért abbahagyta az iskolát. Emiatt azonban egy életen át kisebbrendűségi érzése volt mindenkivel szemben, aki nála műveltebb, illetve olvasottabb volt. Közben egyre népszerűbb lett, amit nehezen viselt, erről naplójában így írt: „Különös érzés: mostanában ha kimegyek az utcára, néha oldalba bökik egymást az emberek, és azt mondják: ’Te, ez nem a Romy Schnei­der?’ Aztán pedig megnéznek maguknak. Ez kedves. Másfelől viszont igazán szomorú is… Egyszer büszke vagyok rá, hogy ez történik, máskor viszont azt kívánom, bárcsak beülhetnék egy normális kocsmába kolbászt enni anélkül, hogy valaki jól megbámulna.”

Gyűlölte Erzsébet királyné szerepét (Fotó: Profimedia)

Ledobta magáról a palástot

Nem sejthette, amikor 17 évesen igent mondott a Sissi első részére, hogy ez a népszerűség mennyire nyomasztó lesz a számára… „­Eleinte imádtam, hogy hercegnő lehetek, aztán már kevésbé. Nem csak a kamera előtt, az életben is úgy kezeltek. De egy nap már egyáltalán nem akartam hercegnő lenni, se itt, se ott – nyilatkozta akkoriban a színésznő. Ekkortájt mostohaapja, Magda második férje, ­Herbert Blatzheim volt a menedzsere, az ő rábeszélésére vállalta el a második és a harmadik Sissi-filmet, noha ezekben már nem szívesen vett részt, mert nagyobb kihívást igénylő szerepekre vágyott. A negyedik részre végül nemet is mondott. – Amikor már magam mögött tudtam a sorozat forgatását, vilá­gosan láttam: a tanulóéveknek vége – emlékezett vissza, és a saját kezébe vette a színészi karrierjét. Következő filmje, a magyar ­Radványi Géza által rendezett Lányok egyenruhában című filmdráma meghozta számára a hőn áhított kritikai elismerést és az önigazolást. De sokaknak ekkor is csak Sissi maradt. – Úgy ragadt rám, mint a zabpehely” – mondta. Ahhoz, hogy megszabadulhasson a karakter béklyójától, egészen Franciaországig utazott, ahol elvállalt egy különleges filmszerepet. Amikor leszállt a repülőgépe, egy feltörekvő ifjú, a készülő film másik főszereplője várt rá: Alain Delon…

A következő részben érkezik Alain Delon és a mindent elsöprő szerelem…

Kiemelt képek: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!