Külföldi sztár

Gregory Peck példátlan gesztusa a világhírig repítette Audrey Hepburnt

Nyáron volt hét évtizede, hogy bemutatták a Római vakációt a bájos színésznővel és a lehengerlően sármos Peckkel a főszerepben.

A szeleburdi, de angyali szépségű Anna hercegnő volt a holland–angol Audrey első komoly filmes megjelenése. Teljesen ismeretlen színésznőként osztották rá a főszerepet alig 24 évesen, ugyanis a rendező eredeti kiszemeltje, Elizabeth Taylor éppen nem ért rá. Utóbb bánhatta, Hepburn ugyanis végül Oscar-díjat nyert az alakításával. Igaz, a díjátadón kis híján rögtön elhagyta az aranyszobrocskát, izgatottságában ugyanis a mosdóban felejtette. Az amerikai újságírót játszó Gregory Peck sem a rendező első választás volt. Ő a tíz évvel idősebb Cary Grant helyett került képbe, aki azért utasította vissza a szerepajánlatot, mert úgy vélte, túl öreg már a pimaszul fiatal Audrey karakteréhez. Így jött össze végül a filmvilág egyik legfelejthetetlenebb párosa.

Fotó: Getty Images

Igaziból nem lettek szeretők

Felröppentek pletykák, miszerint a való életben is románc szövődött a két főszereplő között, de ez nem igaz. A valóságban csak közeli jó barátok lettek, bár mint Audrey fogalmazott: „Az ember egy kicsit mindig beleszeret a filmbeli partnerébe, akivel romantikus jeleneteket kell játszania.” Semmi meglepő nincs abban, hogy kölcsönösen vonzónak találták egymást, ugyanakkor a 13 évvel idősebb Peck – aki kora egyik legsármosabb hollywoodi sztárja volt – házasságban élt az első feleségével, a finn Greta ­Kukkonennel, akitől született is három fia. Audrey nem tudhatta, hogy addigra ez a kapcsolat már a végét járta, csak a gyerekek miatt maradtak együtt – ő azonban elvből soha nem kezdett volna nős férfival. A forgatás elején amúgy még ő maga is gyűrűs menyasszony volt, az iparmágnás James Hanson­ jegyese, de még abban az évben lefújta az esküvőt. Jövendőbeli első férjének, a szintén színész Mel ­Ferrernek aztán éppenséggel Peck mutatta be egy nála tartott koktélpartin! A film premierje után bő egy évvel volt az esküvő, a házasság 14 évig tartott. Amúgy Peck is a forgatás idején talált új szerelmet magának: akkor szeretett bele leendő második feleségébe, a francia ­Veronique Passaniba, amikor az Rómában meginterjúvolta. Miatta vált el aztán első nejétől.

A színésznő haláláig közeli barátok maradtak (Fotó: Getty Images)

Egy negyven­éves barátság

Audrey hollywoodi karriere a Római vakációval kezdődött. A romantikus mozi húzóneve természetesen az akkor már megasztárnak számító Peck volt, ennek megfelelő szerződéssel. A színész azonban abban a korban példátlan és igazán lovagias gesztust tett kolléganője felé: elérte a rendezőnél, hogy a film elejére ugyanakkora betűkkel írják ki Audrey nevét is, mint az övét. Barátságuk több mint negyven éven át, egészen a színésznő 1993-ban bekövetkezett korai haláláig kitartott. Audrey akkor is ott volt, amikor egy évvel korábban az akkor már 76 éves Peck filmes kitüntetést kapott. „Greg egy gyönyörű, csendes, szelíd hős, és nem csak a filmvásznon. A Római vakációnak hála, egy életre szóló barátot is nyertem, ő a legkedvesebb, legnagylelkűbb, legtehetségesebb és legviccesebb fickó, akit valaha ismertem” – mondta Peckről akkor.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!