Külföldi sztár

Johnny Weissmüller – Az úszózseniből lett hollywoodi vadember a saját Jane-jét az ötödik házasságában találta meg

Az idősebbek közül egész biztosan mindenki jól emlékszik a Tarzan-filmek legendás főhősére, aki egykor Magyarországról a tengerentúlra kerülve ért fel a világ tetejére.

A későbbi világsztár egy híján 120 esztendeje született Temesvár mellett, Szabadfaluban Weissmüller János néven. Szülei bánsági svábok voltak, és csecsemő fiukkal vándoroltak ki Amerikába. Kisebb kacskaringók után Chicagóban telepedett le a család, Johnny ott cseperedett azzá a 191 cm magas, pompás alkatú fiatalemberré, amilyennek a világ aztán megismerte.

67 világrekordja volt

Pedig gyerekkorában senki egy lyukas garast nem adott volna azért, hogy valaha viszi valamire. A kisfiú nemcsak cingár és beteges volt, de légzési nehézségekkel is küzdött. Pont amiatt, az orvosa tanácsára kezdett el aztán úszni, hogy a tüdeje fejlődni tudjon. Úgy belejött a tempókba, hogy húszévesen egyszerre három aranyérmet is nyert a párizsi olimpián, majd ezt négy esztendővel később, Amszterdamban megfejelte még kettővel. Elképesztő sportolói tehetségét mutatja, hogy hat év leforgása alatt 67 világrekordot állított fel – például ő volt az első, aki a százméteres gyorsúszást egy percnél kevesebb idő alatt teljesítette. Mindezek tetejébe tagja volt az olimpiai bronzérmes amerikai vízipólócsapatnak. Mindebben azonban volt egy kis suskus – mivel erdélyi születésű lévén nem volt amerikai állampolgár, a versenyeken való induláshoz a már ott született öccse, Peter anyakönyvi kivonatát használta…

A medence után a filmvásznat is meghódította (Fotó: Profimedia)

100 jelölt közül választották ki

A remek felépítésű, sármos olimpikont Hollywood is felfedezte magának – állítólag egy szálloda medencéjében szúrta ki egy filmes szakember, aki szerepet kínált neki. 1932-ben, 28 évesen játszotta el először Tarzant, a majomembert, több mint száz jelölt közül esett rá a választás. Igaz, más aligha tudta volna olyan tökéletesen előadni Tarzan legendássá vált, jellegzetes kiáltását – sváb szüleinek hála, Johnny ugyanis kis korában sokszor gyakorolta a jódlizást. Mivel nem volt képzett színész, igazán kapóra jött neki, hogy a szerepe szerint gyakorlatilag nem kellett beszélnie. Az alakításához elég volt fantasztikus testi ereje és kiváló sportos képességeinek sora – hiszen párját ritkítóan úszott, villámgyorsan szaladt, és remekül mászott fára. Kaszkadőrt sem kellett fogadni, ő maga csinálta meg a veszélyes jeleneteket: elefánton, orrszarvún és vízilovon is lovagolt. Látványos izmait ágyékkötőben mutogatta, a közönség pedig imádta az egzotikus vadembert, szíve hölgyével, Jane-nel együtt, miközben olyan imádni való, mulatságos segítőjük volt, mint Csita, a csimpánz. Az egykori úszóbajnok tizenkét filmben játszotta el Tarzant, később még a Jungle Jim-filmekben is szerepelt – 54 évesen vonult vissza.

Egy családi kép 1974-ből, ekkor már kisebbik lánya nem élt (Fotó: Getty Images)

5 feleség, 3 gyerek

Johnny magánélete sem volt épp unalmas. Ötször nősült, de gyerekei csak a harmadik feleségétől születtek. Beryl két kislánnyal és egy kisfiúval ajándékozta meg. Utóbbi később szintén szerepelt pár filmben, és könyvet is írt az édesapjáról. Kisebbik lánya, Heidi azonban tragikus módon 18 évesen halt meg autóbalesetben, ez a csapás nagyon megviselte a színészt. Igazán tartós csak az utolsó házassága volt, Maria Gertrude Baumann-nal húsz évig, a haláláig élt együtt. Mexikóba, Acapulcóba költöztek nem messze attól a tótól, ahol az utolsó Tarzan-filmet forgatták.

Szomorú véget ért

70 éves korától Weissmüller sokat szenvedett. Egészségügyi gondok gyötörték: mindkét csípőjét és a lábát is eltörte, ráadásul kiderült, hogy baj van a szívével, később pedig többször stroke-ot kapott. Ráadásul addigra elszegényedett rossz befektetései és pazarló életmódja miatt, így méltatlan körülmények között halt meg egy híján negyven esztendeje, 79 évesen.

Kiemelt képek: Getty Images, Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!