Külföldi sztár

Amióta nem dolgoznak együtt, Scully és Murder ügynök újra jóban van

Az X-akták a világhírig repítette a két főszereplőt, Gillian Andersont és David Duchovnyt. Mi van velük mostanában?

Eredetileg magasabb és szőkébb, vagyis „bombázóbb” színésznőt képzeltek el a karakán FBI-ügynök, Dana Scully szerepére. De az akkor alig 24 éves, csupán 160 centis Gillian – akinek korábban csupán egyetlen filmes szerepe volt – a válogatáson annyira lenyűgözte a rendezőt, hogy azt mondta: senki mást nem tud elképzelni a karakter megformálására, csak őt… Filmbeli partnerével, a Fox Mulder ügynököt alakító Duchovnyval végül kultikus párossá váltak, a paranormális jelenségek nyomába eredő széria pedig világszerte olyan népszerű lett, hogy nemcsak kilenc éven át futott, majd két mozifilm készült belőle, de évekkel később két évad erejéig még vissza is tért egy folytatásra.

Négy kapcsolat, három gyerek

Az örökké szkeptikus Scully­t játszó színésznő ma 54 éves, és húsz éve Londonban él. Van három gyereke, első férjétől született legnagyobb lánya, Piper már felnőtt, ősszel 19 éves lesz. Két kisebbik csemetéje nem a második, alig másfél évig tartó házasságából született, hanem a következő élettársától. Mark Griffiths hat évig volt a párja, nagyobbik fiuk, Oscar 16 esztendős és hegyikerékpár-versenyeken vesz részt, a kisebbik, Felix 14 múlt. Gillian már évek óta együtt él a forgatókönyvíró-filmes Peter Morgannel, aki többek közt a nagy sikerű Netflix-­sorozat, A Korona készítője – a szériában a színésznő is szerepelt, az egykori brit miniszterelnök, Margaret Thatcher­ bőrébe bújt. A szerelmi és egyben munkakapcsolat egyszer úgy tűnt, csúnya véget ér, a férfi ugyanis beleszeretett a Hugh Grant exeként is ismert Jemima Khanba. A szerelmi háromszög nagyon megviselte a színésznőt, egészen belefogyott a csalódásba, és szakított Morgannel – hogy aztán pár hónappal később újra összejöjjenek… A jelek szerint sikeres volt az újrakezdés, a pár most, két évvel később is együtt van. A színésznő közben jó pár filmben és több sorozatban is gondoskodott arról, hogy ne csak Scully ügynök szerepe legyen az, ami miatt a nézők emlékeznek rá. Remek alakítást nyújtott A Koronán kívül a Hajsza című szériában vagy legutóbb a Szexoktatásban is.

Anderson lánya,
Piper ősszel már a 19-et tölti be (Fotó: Profimedia)

Az a fránya időjárás

Bármilyen remekül működött is a párosuk a képernyőn a Muldert alakító Duchovnyval, és bármennyire szerették volna a rajongók a való életben is össze­boronálni őket, a forgatáson híresen nehezen viselték el egymást. „Túl sok időt töltöttünk együtt, és a végén már a legkisebb semmiségekért is egymás torkának estünk, látni sem bírtuk a másikat. De amióta nem dolgozunk együtt, jóbarátok vagyunk” – mesélte később a színész. A rossz hangulathoz hozzájárult, hogy a sorozat első öt évadát Kanadában, Vancouver­ben forgatták, és nagyon elegük volt az ottani kellemetlen időjárásból, az állandó esőzésből. Duchovnyt az is nyomasztotta, hogy távol volt Los Angelesben dolgozó feleségétől, Téa Leonitól.

Duchovny a gyerekeivel (Fotó: Profimedia)

Nem diktál nyugdíjas tempót

Ez a házasság kétszer is zátonyra futott, de először még megpróbálták megmenteni, a színész terápiára is elment a szexfüggősége miatt. 2014-ben azonban végleg elváltak útjaik. Két gyerekük mára felnőtt: lányuk, West 24 éves, és színésznő lett, fiuk, Kyd a napokban tölti be a 21-et. Duchovny ma, 62 évesen egy feleannyi idős nővel él együtt, barátnője, ­Monique Pendleberry 30 esztendős. A nagy korkülönbség ellenére a szerelem hat éve tart, állítólag már lánykérés is volt. Hiába van hatvan fölött, a színész ma sem diktál nyugdíjas tempót. Miközben rendszeresen forgat – sokáig a Kaliforgia című sorozat főszereplője volt –, egyre nagyobb szerepet játszik az életében a zene és az írás. Fél tucat könyve megjelent már, és énekes-dalszerzőként gyakran koncertezik, Budapesten is fellépett.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!