Külföldi sztár

Nem is a hercegnék háborúja? – Szavak, amelyek után nincs visszaút…

Egyre inkább úgy tűnik, a valódi viszály Vilmos és Harry között húzódik.

Hollywoodi filmbe illő, varázslatos love story, amely minden akadályt legyőz? Vagy gonosz színjáték, amivel Harryék végképp a földbe akarják döngölni a királyi családot, amelynek önző módon hátat fordítottak? Nagyjából e két végletes és teljesen eltérő nézet között ingadoznak a dokumentumsorozatot megítélő vélemények. Harry és Meghan saját maguk mondják el, hogyan élték meg távozásukat a királyi családból, az udvar részéről viszont legfeljebb visszafogott közlemények érkeznek, tartva magukat a „soha ne panaszkodj, soha ne magyarázkodj” mottóhoz. Annál hevesebben reagáltak Harryék állításaira az úgynevezett király szakértők és udvari bennfentesek. De miket is mond a sussexi hercegi címet máig viselő házaspár?

Családtagokról is szivárogtatnak?

„A királyi család részben közpénzből él, ezért az emberek úgy érzik, joguk van mindent tudni a magánéletükről is. Az udvar emiatt afféle íratlan szerződésben áll a sajtóval – mondja Harry.­ Azt állítja, hogy Károlyék sajtóirodáikon keresztül tartják az újságírókkal a kapcsolatot, és hatalmukban áll nem kívánatos sztorikat eltüntetni a címlapokról, ha cserébe adnak valamit: kiszivárogtatnak ezt-azt akár más családtagokról, ami aztán többnyire elferdítve, kifacsarva jelenik meg. – Ez egy mocskos játék. Paktumot kötöttek a bulvárlapokkal, amik vagyonokat keresnek a hazugságaikkal, és nem érdekli őket, hogy közben valójában emberek életét teszik tönkre – fakadt ki Harry, aki köztudottan édesanyja, Diana hercegné haláláért is a szenzációhajhász újságírókat és azt őt üldöző lesifotósokat tartja felelősnek. – Az udvarban elvárás volt, hogy Meghan mosolyogva viseljen el minden mocskolódást és lejárató hazugságot, ahogyan korábban a családba benősült többi nő is. De miért kellene ennek így lennie?” – tette fel a kérdést III. Károly kisebbik fia, aki állítja: felesége korábbi vetélését is egy bulvárlappal való pereskedése okozta. Harry borzasztóan zokon vette, hogy az udvar semmit nem tett a minden határon túlmenő gyalázkodások ellen akkor sem, amikor durva rasszista támadások érték Meghant, vagy amikor az esküvő előtt álló menyasszony apjának írt magánlevelét a Daily Mail ellopta, majd leközölte – önkényesen kihúzva belőle részeket.

Károly ma már bánja, hogy fiait arra kötelezte: a fél világ előtt vegyenek részt anyjuk temetésén (Fotó: Profimedia)

Vilmos megszegte a szavát?

Az utolsó csepp az volt nála a pohárban, amikor állítása szerint rájött, hogy a bulvárlapokkal való összejátszásban a bátyja, Vilmos is részt vesz. „Látta, mi történt anyánkkal. Volt köztünk egy megállapodás: mi ketten soha nem fogjuk hagyni, hogy a saját sajtósaink ebben a mocskos játszmában bármilyen szerepet vállaljanak. De Vilmos megszegte a szavát, és ez összetörte a szívemet – mondta Harry. Azt is elárulta: amikor eldöntötték Meghannel, hogy elköltöznek Angliából, a királyi család vésztanácskozást hívott össze Sandringhamben. – Szörnyű volt, ahogy a bátyám üvöltözött velem, apám pedig olyan dolgokat mondott, amik egyszerűen nem voltak igazak. A nagymamám meg csak ült és hallgatott – mondta. Hozzátette: Károly és Vilmos soha nem értették meg az ő nézőpontját, vagyis azt, hogy neki nem a királyi udvarból vagy a családból, hanem a bulvárlapokkal való összejátszásukból lett elege, főleg ezért hagyták ott Angliát. – Ezt is a feleségemre kenték, pedig az én döntésem volt. Nem akartam így leélni az életem” – jelentette ki.

Meghan akkor is sírt, amikor felidézték az eseményeket (Fotó: Profimedia)

Túl népszerűek lettek?

A lejárató kampányok amúgy azután kezdődtek Meghanék ellen, miután friss házasokként, első ausztrál körútjuk után a felmérések szerint népszerűbbek kezdtek lenni a királyi család többi tagjánál. „Ők ezt fenyegetésként élték meg, féltek, hogy felborul a hatalmi dinamika – hangzik el a sorozatban. Harry­ tett még egy súlyos állítást a bátyja ellen. Miután egy lapban az jelent meg, hogy Vilmos „üldözte el” az öccsét az udvarból, a Kensington-palota kiadott egy közös cáfolatot a fivérek nevében, miszerint ez nem igaz. De Harry azt mondja, őt meg sem kérdezték a közleményről, amelyen ott szerepelt a neve. – Ezt nem akartam elhinni. Az udvar boldogan hazudik, hogy megvédje a bátyámat, de nem hajlandóak elmondani az igazat, hogy megvédjenek minket a feleségemmel.” Az elhangzottakat a királyi család szokása szerint most sem kommentálta. De ha valami kiderült ebből a sorozatból, az az, hogy a valódi viszály valójában Vilmos és Harry között húzódik, ez a játszma az ő háborújuk.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!