Külföldi sztár

Jennifer Lopez lánya – Mit jelent az, hogy nem bináris?

Egyre több sztárcsemete és híresség is nyíltan felvállalja, ha nem fér bele a férfi-nő skatulyákba. És ez nem puszta divathóbort!

Nemrég mindenki J.Lo és Ben Affleck Las Vegas-i titkos esküvőjéről beszélt, de mostanában nem csak ezért került a gyönyörű énekes-színésznő a figyelem középpontjába. Kisebb meghökkenést keltett nemrég egy fellépésén, amikor felkonferálta kedvenc duettpartnerét: 14 éves ikrei egyikét, Emme-t. Nem az okozott meglepetést, hogy kamasz csemetéje együtt énekel vele a színpadon, hiszen a tinilány már korábbi koncertjén is bizonyította híres anyjával duettezve, milyen tehetséges. A meghökkentő az volt, hogy a popsztár semleges névmást használt csemetéjére, amikor bemutatta. Vagyis elkerülve az angolban használatos hím- vagy nőnemű megnevezést, a gendersemleges „ők” névmást használta Emme-re. Ezzel jelezte, hogy az ő gyereke is egyik tagja azon emberek szaporodó táborának, akik nem binárisnak nevezik, vagyis sem férfiként, sem nőként nem azonosítják magukat. Biológiai nemüktől függetlenül a nemi identitásuk többféle lehet, de nem szeretnék a hagyományos kettős felosztás szerint beskatulyázni magukat.

Sztárok sem titkolják már

A hírességek között is egyre többen vállalják fel, ha nem érzik magukat sem férfinak, sem nőnek. Van, aki genderfluidként, változó identitásúként definiálja önmagát, mint a modell Cara Delevingne vagy Miley Cyrus, aki azt mondta, neki nem fontos egy ember neme, így a sajátja sem. Vagy Emme-hez hasonlóan nem binárisként hivatkoznak magukra, mint a popsztár Demi Lovato vagy az énekes Sam Smith. Utóbbi így beszélt erről: „Egész életemben küszködtem azzal, hogy nem éreztem magam sem férfinak, sem nőnek, amit érzek, valahol a kettő közötti spektrumon mozog. Így, hogy egyik címkét sem kell magamra aggatnom, végre tényleg szabad vagyok” – mondta Smith 2019-ben, amikor elárulta: semleges névmást szeretne használni magára.

Miley Cyrus válása után vallott színt (Fotó: Archív)

Életveszélyes a megbélyegzés

Sokan úgy vélik, mindez puszta hóbort, modern divat, és ezek az emberek vagy össze vannak zavarodva, vagy csodabogarak, akik csak feltűnősködni akarnak. Holott amióta világ a világ, a társadalomnak mindig volt egy kis szelete, akik nem fértek bele a megszokott kétpólusú férfi-nő felosztásba, csak épp nem beszélhettek róla. A szakemberek nagyon fontosnak tartják, hogy mindenki a saját identitása szerint élhesse a mindennapjait, és vállalhassa valódi énjét, bárminek érzi is magát. Hiszen a tinédzserkori öngyilkosságok jó része éppen amiatt következik be, mert sok kamasz úgy érzi, örökre megbélyegzik őket eltérő nemi identitásuk miatt, vagy egész életükben titkolózniuk kell, és soha nem élhetnek majd szabadon.

A transznemű nem ugyanaz

A nem bináris mellett jó pár transznemű sztárcsemetéről tudunk: ők „rossz testbe” születtek, vagyis fiúként lánynak, lányként fiúnak érzik magukat. Cynthia Nixontól Charlize Theronon át Jamie Lee Curtisig és Cherig többen beszéltek arról, hogyan élték meg, amikor a gyerekük valódi arca „előbújt”. Ezek a hírességek is transzgyerek szülei. Naomi Watts kisebbik fia, a 13 éves Kai régóta lányként azonosítja magát, ennek megfelelően is néz ki. Édesanyja nagyon büszke rá bátorságáért. „Micsoda angyal! Boldog vagyok, hogy az anyukád lehetek” – írta az Instagramon.

Naomi Watts és családja (Fotó: Archív)

Kiemelt képek: Profimedia, Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story Sztárséf különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!