Külföldi sztár

Jennifer Aniston – Sokáig alvajáró volt

Ki hitte volna, hogy az egyik legnagyobb hollywoodi kedvenc is álmatlansággal, napjaink népbetegségével küzd?

Ma már jobb a helyzet, de elmesélte, volt idő, amikor előre szorongott az éjszakáktól, attól, hogy vajon aznap képes lesz-e elaludni. Ugyanis, bár erről eddig nem nagyon beszélt, nagyon régóta kóros álmatlansággal, inszomniával küzd. Az 53 éves színésznőnél 30 éves kora körül jelentkeztek az első problémák. „Lehet, hogy már előbb is voltak alvászavaraim, de az ember fiatalon nem tulajdonít olyan nagy jelentőséget az éjszakázásnak, és jobban viseli a kialvatlanságot – mondja Jennifer. – De idővel egyre inkább éreztem, hogy az alváshiány rossz hatással van a másnapi teljesítményemre, a testi-lelki egyensúlyomra.” Bár nem beszélünk róla eleget, hazánkban is a krónikus inszomnia a leggyakoribb alvászavar, az emberek tíz százaléka szenved tőle. Az érintettek rosszul vagy egyáltalán nem alszanak, hiába lenne lehetőségük pihenni, másnap persze nyúzottak, ingerültek, képtelenek rendesen ellátni a mindennapi feladataikat − otthon is, a munkában is.

A zöld teára esküszik (Fotó: Archív)

Ha felborul a bioritmus…

Az amúgy éjszakai bagoly típus színésznő elmesélte, nála rendszeres, hogy hiába fekszik le időben, csak forgolódik, és egy idő után az órát lesi azon bosszankodva, hogy egyre kevesebb ideje marad kipihenni magát. „Minél többet aggódom ezen, persze annál nehezebb a végén elaludni, úgyhogy ez a lehető legrosszabb megoldás. Ilyenkor inkább felkelek egy-két órára, és olvasok, meditálok vagy nyugtató zenét hallgatok, hogy eltereljem a figyelmemet.” Jennifer sokáig nem vette igazán komolyan az álmatlanságot, elkönyvelte magában, hogy egyszerűen rossz
alvó. Kipróbált persze mindenféle módszert, de ezek nem nagyon segítettek. Aztán kezdte úgy érezni, hogy az egészsége sínyli meg az elmaradt pihenést, ezért néhány éve szakember segítségét kérte. „Az egészséges élet három alappillére a megfelelő étkezés, a testmozgás és az elegendő alvás. Ha az utolsó nincs meg, a másik kettő sem lehet igazán sikeres, mert felborul az ember bioritmusa. Másnap összevissza eszik, túl fáradt az edzéshez, és egyáltalán, folyamatosan kimerültnek érzi magát” – sorolta.

Mivel alig aludt, képes volt napközben bárhol és bármikor elaludni (Fotó: Archív)

Átalakította az esti rutinját

Ezért mindenkinek azt ajánlja, forduljon orvoshoz, ha hasonló problémával küzd. Ő amellett, hogy gyógyszeres kezelést kap, az esti rutinját is gyökeresen átalakította, ez rengeteget segített. „Lefekvés előtt elég időt szánok arra, hogy lecsengessem a napot és hagyjam elcsendesedni a gondolataimat, lenyugodni az idegeimet. Nyújtó- és jógagyakorlatokat végzek, a telefon és a laptop pedig ki van tiltva a hálószobából, ahogy a tévé is. Igyekszem mindig ugyanabban az időben lefeküdni, bár ez színészként sokszor nagy kihívás – mesélte. Egyetlen elvileg zavaró faktorról nem hajlandó lemondani: a három kutyája máig egy ágyban alszik vele. – Hiányozna a közelségük, annyira jó érzés velük bekuckózni – árulta el. – Főleg, amióta a legfiatalabb, Chesterfield kinőtt a kölyökkorból, már másfél éves, és végre nem olyan izgága. Olyan édesdeden alszanak mellettem, hogy az nekem is segít elálmosodni.” A színésznő korábban egy másik éjszakai gonddal is küzdött: sokáig alvajáró volt! „Előfordult, hogy a riasztó visítására tértem magamhoz, amit én indítottam be alvás közben, a házban kóborolva. Ez főleg olyankor történt, amikor rettenetesen kialvatlan voltam, mostanában szerencsére nem nagyon volt rá példa” – mesélte.

Kiemelt kép: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!