Hazai sztár

Bálint gazda másfél év különélés után újra elvette a feleségét

Életét végigkísérték a nők, akik ugyanúgy rajongtak érte, mint ő értük. Ennek ellenére hosszú és boldog házasságokban élt.

A százegy évesen elhunyt Bálint György szívesen mesélt hosszú életéről és az abban főszerepet játszó nőkről is. Tőle tudjuk, hogy tizenhat évesen szeretett először, később egy gróf birtokán töltötte a nyári gyakorlatát, ahol egy mulatságon megismerkedett a Gerda nevű német táncosnővel, aki az első barátnője lett. A koncentrációs táborból hazatérve, megkereste azt a lányt, akivel még 1941-ben ismerkedett össze. Bognár Anna túlélte Auschwitzot, és úgy döntöttek, egybekelnek. Az esküvőt 1945 augusztusában tartották, egy évvel később pedig megszületett egyetlen gyermekük, János. A kapcsolatuk azonban hamar kihűlt, elváltak, György albérletbe költözött, a fiú pedig az édesanyjával maradt. Másfél év különélés után viszont újra összeházasodtak, jóllehet, a kapcsolatukban sem változott semmi. „Ekkor már úgy éreztem, hogy ez tényleg nem megy. Újra elváltunk, közös lakásunkból elköltöztem. Megértéssel, békességgel fogadta a döntésemet. Otthagytam a lakást, bútort, mindent. Úgy éreztem, ha én döntök így, akkor az a minimum, hogy őt anyagilag ne érje kár” – emlékezett vissza Bálint gazda A százéves kertész című könyvében.

79 éves korában vette el Antóniát (Fotó: Vörös Szilárd/fotocentral.hu)

Másodszor 1972-ben nősült, ekkor Mészáros Edit filmvágót vette el, akivel nem született közös gyerekük. „Harmincöt évig éltünk együtt, szelíd természetű asszony volt, alkalmazkodott hozzám, minden kívánságomnak eleget tett – mondta a kertészmérnök Editről, aki Alzheimer-kórban hunyt el. 79 éves volt, amikor ismét rátalált a szerelem, és meg is kérte Récsey Antónia kezét. – Antónia kiváló asszony, minden szempontból bearanyozta alkonyati éveimet – írta könyvében harmadik feleségéről. És hogy mitől működtek házasságai, szakmai és magánéleti kapcsolatai, barátságai, azt egy mondatban így foglalta össze: – Az őszinte szeretet az egyik legszebb és legfontosabb.”

Így lett Bálint gazda

„Amikor először bementem az Ablak című műsor stúdiójába, mondtam, hogy én fogok majd beszélni a mezőgazdaság meg kertészet témáiról, és kérem a segítségüket, akkor egy ifjú hölgy azt mondta: ’Jé, akkor maga lesz a Bálint gazda.’ Így lettem Bálint gazda.”

Kiemelt kép: Nők Lapja Archívum/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!