Hazai sztár

Gáspár Zsolti: „Elég nekem, hogy a mai napig rémálmok gyötörnek”

Elvett egy életet, ezzel a teherrel meg kellett tanulnia együtt élni.

Vannak hibák az életben, amiket nem lehet kijavítani. Ilyen az a tragédia is, amit Gáspár Zsolt idézett elő: kamaszfejjel, friss jogosítvánnyal balesetet okozott. Szomszédjuk, Béla bácsi belehalt a sérüléseibe.

Győrbe menekült

Mindez évtizedekkel ezelőtt ­történt, Zsolti azóta az ország mókamestere lett, akit igazán jó kedélyű fazonnak ismerünk. Pedig gyakran eszébe jut az a szörnyű nap. Érthető, hogy nem szeret róla beszélni, de miután Hajdú Péter egy Frizbi TV-s interjújában megemlítette a balesetet, a showman kivételt tett lapunkkal, és felidézte a tragédia körülményeit. „Olyan rég volt, hogy a részletekre már nem emlékszem pontosan, de az biztos, hogy én voltam a szabálytalan, Béla bácsi pedig emiatt meghalt – kezdi, és azt mondja, nem akar szépíteni a történteken. Vállalja, hogy noha nem ivott, nem drogozott, ő hibázott, egyedüli felelőse a tragédiának. Béla bácsi egyébként a kertszomszédjuk volt, a család jóbarátja, ami még nehezebbé tette az egészet. Gáspár Zsoltit a történtek miatt másfél év börtönbüntetésre ítélték, de az elnöki kegyelem – amit részben fiatal kora, újszülött kislánya és büntetlen előélete miatt kapott − megmentette attól, hogy le kelljen ülnie. – Egy évig nem mentem vissza a faluba. Győrben laktam az unokatestvéremnél. De aztán szembe kellett néznem a történtekkel, és visszatértem Nógrádba. Őszintén megmondom, nem volt egyszerű. Ez nem egy olyan dolog, amit fel lehet dolgozni. Meg kellett tanulnom együtt élni ezzel a teherrel.”

A kép csalóka, Zsolti csak utas, hiszen már nem vezet (Fotó: Nagy Zoltán/fotocentral.hu)

Rémálmok és esély

A sors sem engedi, hogy Zsolti felejtsen. „Béla bácsi unokája a postásunk, akivel nap mint nap találkozom. Már nem téma a múlt, hiszen évtizedek teltek el, de nyilván az ember nem felejt. Én sem felejtem el a mai napig sem, hogy amikor kimegyek a temetőbe édesanyámhoz, akkor Béla bácsi sírjára is mindig tegyek friss virágot – vallja be Zsolti, aki a tragédia után komoly és végleges döntést hozott. – Én azóta nem vezetek. Csak sofőrrel járok. Jobb így a lelkemnek. Elég nekem, hogy a mai napig rémálmok gyötörnek. Fájdalmas tanulópénz volt ez nekem. Mindennap hálát adok a Jóistennek, hogy kaptam még egy esélyt az élettől. Hogy háromszoros apuka lehetek, és hogy akkor ott, sok évvel ezelőtt nem ért véget az én életem is.”

Így vezekel

Kevesen tudják Zsoltiról, hogy súlyos ifjúkori vétke az oka annak is, hogy a sokat jótékonykodik. „Eddig sem titkoltam, de azért annyira nagy dobra sem vertem, mekkora szívügyem a segítségnyújtás. Szoktam gyermekotthonoknak, gyermekkórházaknak adományozni. Ételt osztani is eljárok. Tudom, hogy ezzel nem hozom helyre, amit elhibáztam, de így is vezeklek, és jólesik adni. Béla bácsi engem teljesen megváltoztatott. Azt hiszem, jobb, felelősségteljesebb emberré tett. Isten nyugosztalja. Tőle már nem tudok, de most, 29 év után ezúton is szeretnék újra bocsánatot kérni a családjától. Sajnálom a fájdalmat, amit okoztam nekik. Remélem, eljut hozzájuk az üzenetem.”

Béla bácsi haláláért adakozással vezekel (Fotó: Szabolcs László/fotocentral.hu)

Kiemelt kép: Szabolcs László/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!