Hazai sztár

Náray Erika: „Ha sikerül hazajönniük, biztosan megadjuk a módját a húsvétnak”

A színésznő régi húsvétokról nosztalgiázik, az emlékezés közben pedig egy titkot is elárul.

A népszerű színésznő mindig is otthonosan mozgott a konyhában. A főzés szeretetét édesanyjától és nagymamájától örökölte, akik odafigyeltek arra, hogy a kis Erika kizárólag házi koszton nevelkedjen. Ő megtanulta a leckét, amiről a kamrája is árulkodik. A gazdag éléstár polcai roskadoznak lekvárjaitól, befőttjeitől, és persze ott a saját maga által savanyított káposzta, amely a híres töltött káposztája alapja.

Itt a húsvét!

Náray Erika lelkesen nekilát a káposzta elkészítésének. „Évente kétszer biztosan megfőzöm ezt az ételt. Vannak olyan kollégáim, akiknek ez valamiért nem megy, ilyenkor én szívesen megcsinálom, és viszem nekik – kezdi. – A receptet még anyukámtól kaptam, szigorúan gerslivel készítem. Ez a világ legfinomabb töltött káposztája, és erről nem nyitok vitát. Pont – nevet jóízűen, majd a múltba utazva szemezgetünk a régmúlt húsvéti emlékei között. – Gyerekként imádtam ezt ünnepet. Azt mesélik, hogy Füzesabonyban kiálltam a kapunk elé, és csalogattam be a locsolkodókat: itt is vannak lányok, jöjjenek csak. Emlékszem, édesanyám korán felébresztett minket, mondván, nem tudhatjuk, mikor toppan be az első vendég. Szépen felöltöztünk, és vártuk, hogy megérkezzenek. Nálunk a sonka nem volt annyira népszerű étel, anyám inkább fasírozottat készített, az hidegen is finom volt. Ezt a szokását szintén átvettem tőle. Az biztos, hogy annak idején az asszonyok túlfőzték magukat húsvétkor. Az ételek mellett rengeteg édesség is roskadozott az asztalokon, sós sütemények, kalácsok, zserbó…”

Édesanyjával és lányával egy hajdani képen (Fotó: Archív)

„Rengeteget nevettünk”

Ez alól Erikáék asztala sem volt kivétel. Egyvalamit azonban biztos nem kaptak náluk a vendégek. „Anyám megrögzött antialkoholista volt. Mindig azt mondta, isznak máshol eleget a locsolkodók, így nálunk alkohol nem volt. Viszont kaptak sütit és tojást, a kisfiúk némi pénzt.” A színésznő nagy sóhaj kíséretében, szomorúan állapítja meg, valahol az évek alatt fakulni kezdett a húsvét varázsa. „Szívesen emlékszem vissza a gyerekkoromban megélt húsvétokra, amikor templomba mentünk, sütöttünk-főztünk, és az ajtónk minden vendég előtt nyitva volt. Sok vicces figura megfordult nálunk, rengeteget nevettünk. Ma már nincs ez a nagy készülődés. Zárkózottabb lett a világ.”

Nagylánya már külföldön él (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

Várja a lányát

Erika nagyon várja haza a lányát, Kamillát. „Berlinben él a vőlegényével. Ha sikerül hazajönniük, biztosan megadjuk a módját a húsvétnak – reménykedik Erika. Élete másik fontos színterén, a színházban viszont mindig nagyon jó hangulat szokott ilyenkor uralkodni. A szokásos terülj, terülj asztalkám mellett a locsolkodás sem maradhat el. – A fiúk természetesen a legbüdösebb kölnijüket hozzák be a színházba, és ha nem sikerül elszaladnunk, amit miért is tennék, akkor kapunk belőle bőven. Ennek az illatából aztán marad az esti előadásra, de annyi baj legyen. A nézők között is akadnak, akik hozzák magukon a locsolkodás illatát, úgyhogy vicces jelenetekből akkor sincs hiány.”

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!