Hazai sztár

Bagdy Emőke – A szakmán túl a magánéletében is folyamatos nehézségekkel kellett megküzdenie

Ősz óta a vele kapcsolatos hírek a rettenetes gyilkosságról szólnak... De ki is ez az asszony, aki a lélektan egyik legnagyobb hazai szaktekintélye.

Vajon elhozhatta egy gyászoló édesanya számára a karácsony a békét és a megnyugvást? Bagdy Emőke minden bizonnyal szeretetben, családi körben ünnepelt, ám a 82 éves professzor maga sem tagadja, élete legnagyobb tragédiája óta soha nem tapasztalt lelki mélységbe zuhant… Még imádott munkája sem tudja enyhíteni fájdalmát.

Megpróbáltatások sorozata

Bár a karrierje látványosan ívelt felfelé, valójában tele volt buktatókkal. A szakmán túl a magánéletében is folyamatos nehézségekkel küzdött, de panaszkodni októberig soha senki nem hallotta… Akkor sem, amikor orvos férjét, dr. Császár Gyulát 2007-ben elveszítette. Tette a dolgát, dolgozott tovább, és csak szerettei tudták igazi fájdalmát. Igen, ez a kemény asszony még egy olyan korban jött világra, amikor nagy karrierről egy nő számára álmodni sem lehetett. Születése esztendejében, 1941-ben javában zajlott a második világháború, aztán az ötvenes években, a sztálinista diktatúra idején volt kislány. Abban a szellemben nevelkedett, hogy az ellenállás életekbe kerülhet. Mégis Bagdy Emőke mindig, minden körülmények közt kiállt a saját véleménye mellett. Akkor is, amikor emiatt támadások egész sorozata érte. Mert egész életében a pszichológusok elismeréséért dolgozott. Sikerrel járt: ma már a nevét országszerte ismerik, olvassák a könyveit, hallgatják az előadásait. Díjait, titulusait felsorolni is hosszú lenne. De hosszú volt az út is, ami idáig vezetett… Református lelkész édesapja hitvallása ugyanis az akkori államhatalom szemében az egyik legnagyobb ellenségnek számított. A kirekesztettséget Emőke a saját bőrén tapasztalhatta meg, hiszen először nem is engedték egyetemre. Gyógytornász képesítést szerzett, és már férjnél volt, amikor 1963-ban egyáltalán elkezdhette az ELTE pszichológia szakát.

Fotó: Nagy Zoltán/fotocentral.hu

Babázva doktorált

Sokan nem tudják, de olyan felmenőkkel büszkélkedhet, mint nagyapja, az 1886-os születésű Bagdy István dalköltő. „Ő tanítgatott, s valamit ki is nyitott énbennem – így emlékszik rá a portal.kre.hu oldalon. – Nagyapám nagyon ismert költő volt. Verseit, az akkor híres, Trianon-sirató költeményeit tanították az iskolákban…Nagy népszerűségnek örvendett, barátok vették körül, nem vetette meg az italt, szóval nagy életet élt, bemutatói voltak szerte az országban mindenfelé.” Emőke azonban sokkal inkább lelkész édesapjára hasonlított, aki hozzá hasonlóan intellektuális típus volt, és aki szintén szenvedélyesen szerette a munkáját. Ám amíg Bagdy István az egyháztörténetbe temetkezett, addig Emőke, szót fogadva a pszichológia akkori „királyának”, Mérei tanár úrnak, a nyolc hónapos ikrei mellett ledoktorált pszichológiából, majd munkába állt. Közben persze mindent elkövetett, hogy a kis Noémi és Zsolt semmiben ne szenvedjenek hiányt. Ahhoz azonban, hogy ne csak orvos férje, de ő maga is dolgozni tudjon, megbízható bébiszittert kellett találniuk. Lánya később így mesélt erről az időszakról a Nők Lapjának: „Rengeteg jelöltet kiutáltunk, de aztán betoppant az Ipolyságból származó, több nyelven beszélő, nyugdíjas Emmi néni, akibe beleszerettünk, és tizenkét éves korunkig velünk volt.”

Lányával, Császár-Nagy Noémival együtt dolgoznak (Fotó: Fülöp Dániel/fotocentral.hu)

Fia a lányán keresztül kötődött hozzá

A mai világban elképzelhetetlen, de Emőke 1969-ben, huszon­nyolc évesen csak a szülőszobán tudta meg, hogy nem egy, hanem két gyereknek ad egyszerre életet. Kétpetéjű ikrei közül mindig inkább lánya, Noémi volt a „mamafüggő”, ami megmagyarázza, miért is kellett Emőkének elfogadnia, hogy fia már huszonévesen olyan messzire, Amerikába vágyódott – ahol aztán egészen a haláláig élt. „Gyűjtöttem szakirodalmat az ikrek kötődéséről, és az derült ki, hogy az egyik az anyához sikerül, hogy kötődjön, a másik pedig úgy kötődik az anyjához, hogy a testvérén keresztül. S ezért a testvére lesz egy anyapótló kötődési tárgy, és ezért például egész élete során a testvérét közvetítőnek használja az anyához. Ez így van nálunk is: Zsolti Noémihez kötődött, és rajta keresztül hozzám – olvasható az interneten Emőke visszaemlékezésében. Nincs azonban az a távolság, amely anya és fia egymás iránt érzett szeretetét elhalványítsa. Emőke Facebook-falán ma is ott lóg az az üzenet, amelyet Zsolt még édesanyja hetvenedik születésnapjára küldött… – Mindnyájan tudják/tudjátok, hogy tragédia történt az életemben – írta Bagdy Emőke nyílt levelében, amelyet a Váci Mihály Kulturális Központ Facebook-oldalán tett közzé a haláleset után. – Ikerfiamat megölték rablótámadásban, amelyet ma már kétségtelenül bebizonyítottak. Nem foglalható szavakba az a kétségbeesés és fájdalom, amely elöntött, és a lelki mélybe rántott, amikor erről tudomást szereztem. Ez az oka, hogy azóta is lehetetlenné vált lelki helyzetemben betartsam ígéretemet, és megtartsam előadásaimat.” A helyzet azóta sem változott, szeretett hivatása sem tudja csillapítani szűnni nem akaró fájdalmát.

Meggyilkolt fiát január 2-án, több mint két hónap után helyezték örök nyugalomra.

Eddig dolgozott

Egész életében tanult és képezte magát: alkalmazott egészségpszichológiából például 75 esztendősen tette le a szakképesítést, akkor, amikor azok, akiknek ez a kor megadatik, már a nyugdíjas éveiket élvezik. A lánya által vezetett Pszichoszomatikus Ambulancián évek óta együtt dolgoznak, Emőke vezető senior szakmai szupervízori feladatokat lát el. Esetmegbeszélő és módszertani fejlesztő munkát végezve segíti, illetve képezi tovább a munkatársakat.

Kiemelt kép: Toroczkay Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!