Hazai sztár

Besenczi Árpád – A fenyőfa befaragása nem a sérült ujja miatt maradt a feleségére

A színész-direktor egy hónapja történt drámai balesete alaposan felülírta a család karácsonyi terveit.

A feleségével, Nellivel és az orgonasípként egymást követő négy gyerekével, a kilencéves Hellával, a hétéves Zsongorral, a hatéves Liánával, a hároméves Bulcsúval a közelmúltban karácsonyi fotózáson járt, ami segített nekik kicsit maguk mögött hagyni a történteket. Bár az elmúlt évek karácsonyait hagyományosan külföldön, síe­léssel töltötték, nem bánták, hogy idén itthon várták azokat a bensőséges pillanatokat, amelyeket otthonuk falai között együtt átélhetnek.

Fotó: Archív

„Viszket, csíp, nyilall”

A család minden tagja gyönyörű ruhát öltött, amihez Nelli minden ünnepnapon ragaszkodik, ahogy az alkalomhoz illő vershez és énekszóhoz is. „Szerintem ezek nagyon fontos dolgok – mondta a családanya. – Mi már az az első gyertyagyújtáskor karácsonyi dalokat énekeltünk, ez melegséget hozott a szívünkbe és a házunkba. Szeretjük a várakozás időszakát, és megpróbáltuk minél hangulatosabbá tenni.” Férje azonnal hozzá is tette: „Ez mind Nelli érdeme. Most pedig különösen sok van a vállán, nem sokat tudok neki segíteni.” A színész közel egy hónapja szenvedett balesetet az általa igazgatott zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, amikor az Indul a bakterház című előadás alatt a jegygyűrűje beleakadt egy csavarba, és az ujja olyan szinten roncsolódott, hogy elvesztette annak egy részét. „Már hozzászoktam a fájdalomhoz. Viszket, csíp, időnként belenyilall, de alakulok. Egyelőre nem tudom kivenni a részem a gyerekek fürdetéséből, a főzésből, és ami nagy hátrány, nem tudok autót vezetni.” Besenczi Árpád ujján a kötést jelenleg egy bőrtok fedi, amelyet a színház egyik jelmeztervezője kifejezetten neki csináltatott a színház varrodájában, és amit profin elrejtett a fotózáson.

Ez a tél máshogy telik (Fotó: Archív)

Házi süti pedig lesz!

Nelli nevetve hozzátette, az „urára” egyébként sem lehet a főzésben számítani. Maximum konyhalányszerepben tündököl és zöldséget pucol. Most azonban ez sem jöhet szóba. És még sok más sem. „Mindent én csinálok az ünnepek alatt, illetve a gyerekekkel, vagyis plusz két-három óra többlettel számolhatok. Az uram szokta mondani, rendeljünk süteményt, hogy legalább azzal ne kelljen foglalkoznom, én viszont nem akartam. Főzni szeretek, a sütés élménye pedig kell a gyerekeknek – mondta, és hozzátette, semmiért sem cserélné el ezeket a csodás pillanatokat. Azt pedig nevetve árulta el, a fenyőfa befaragása nem a sérült ujj miatt maradt rá. – Az elmúlt kilenc év alatt egyszer próbálta meg. Akkor egy egész álló nap próbálta befaragni a tartóba a fát. Katasztrofálisan sikerült, de végül mégis bekerült valahogy a nappalinkba a fa…” Az biztos, jó hangulatból idén sincs hiány Besencziéknél.

Apa és fia között nagy az összhang az életben és a színpadon is (Fotó: Hevesi Sándor Színház)

Színészdinasztia születik

Az ünnepekig azonban még a hétköznapok malmai őröltek. „Zsúfolt időbeosztás szerint élünk. A gyerekek iskola mellett edzésekre, versenyekre járnak. Hella és Liá­na úszik, Zsongor vív, emellett zenélnek, és ott vannak a vers- és mesemondó versenyek… Nagyon büszkék vagyunk rájuk. Nellivel elosztjuk a gyerekeket, mert vannak olyan programok, amik egy időben zajlanak, és próbálunk minden eseményen ott lenni. Nem egyszerű kisakkozni, eddig szerencsére sikerült – így a családfő. És még az sem kizárt, hogy új színészdinasztia születik. – Zsongor ígéretes színésztehetség. Stramm kis srác, van, hogy nyolc-kilenc előadása is van egy hónapban az Indul a bakterházban. Ha este előadásunk van, akkor délután rápihen, és tökéletesen megcsinálja a darabot.” Színházi berkekben azt beszélik, nem véletlen az apa elfogultsága, a Besenczi család második sarja valóban tehetséges, és már több színház kinézte magának. Ez azonban a jövő év kihívása. Most szeretetben, békességben ünneplik a karácsonyt, és hálásak, amiért nagyobb tragédia nélkül megúszták a családfő balesetét.

Fotó: Archív

Éjféli videóhívás

A Besenczi gyerekek már izgulnak a szilveszter­éjszaka miatt. „Szeretné­nek éjfélkor koccintani. Alkoholmentes pezsgőt kértek – ­meséli ­Nelli. – Két évvel ezelőtt, amikor Besi ­szilveszterkor Covid ­miatt kórházban volt, éjfélkor mindenáron videótelefonon akartak apával koccintani. Persze elaludtak, mire kitöltöttem a pezsgőt. Kicsit ébresztgettem őket, és így teljesült a kívánságuk.”

Kiemelt kép: Kincses Fotó 

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!