Hazai sztár

Lajsz András: „Kergetjük egymást a halállal”

Az otthonában pihen a koktélkirály, kevésen múlt, hogy a hatvanhatodik születésnapját már ne ünnepelhesse meg.

Bár próbálja jókedvűnek mutatni magát, nem sok oka van a derűre. A hangja kissé megtört, a vonásai fáradtak, csak a lelkesedése a régi. A gyors orvosi beavatkozásnak köszönheti, hogy hamar visszanyerte a beszédkészségét, és újra mozog minden végtagja. Ő maga is elismeri, csupán egy hajszálon múlt a tragikus vég: október közepén enyhe lefolyású agyvérzést kapott, a sorban a hatodik végzetessé válható betegséget.

Viszlát, töltött káposzta!

Október harmincadika ezentúl dupla ünnep lesz a számára. A mixerkirály aznap ünnepelte 66. születésnapját, és a szülinapi gyertyákat kilenc nap kórházi kezelés után már az otthonában fújhatta el. „Sokkal jobban vagyok, köszönöm szépen az aggódást és az érdeklődést. Pihenek, regenerálódok, itthon vagyok – mondja. – Nehezemre esik, de most a munkával is várok, még szigorúan pihennem kell egy kicsit. Rosszkor jött a baj, épp egy új kocsmát, amit később étteremmé alakítanék, terveztem nyitni Budapesten. Annak az ügyeit intézném, de mindenről le vagyok tiltva. Pihenek! A jövőben kevesebb töltött káposztát és több zöldséget fogyasztok majd, és jobban oda fogok figyelni magamra!” – viccelődik a mixer a súlyára utalva. Az ugyanis nem igazán akar száztíz kiló alá csökkenni, ami a szívére is nagy terhet ró. Ez pedig négy infarktus után különösen komoly rizikófaktor.

Hamarosan újra mixelni fog (Fotó: Tóth Beáta/fotocentral.hu)

Vészjósló tünetek

De mi is történt pontosan? „Sokat dolgoztam az utóbbi időben. Aznap is éreztem, hogy nagyon fáradt és tompa vagyok. Elájultam. Azt hittem, csak a fáradtságtól, és ha alszom egy nagyot, jobban leszek. Nem emlékszem mindenre, kiesett pár dolog az emlékezetemből – vall András, akinek a felesége épp Németországban tartózkodott, így a történtekkor egyedül volt otthon. Szerencséjére a Pécsi Orvostudományi Egyetemen tanuló fia, Dominik azonnal intézkedett, miután nem tudta telefonon utolérni az édesapját, és hazasietett. – Megjött a fiam, és azonnal orvoshoz akart vinni, mert a tünetek egyértelműek voltak. Hiába fogalmaztam meg magamban a szavakat, nem tudtam kimondani azokat, és nem működött se a jobb kezem, se a bal lábam. Azt mondja, hadakoztam ellene, így mentőt hívott. Milyen jól tette! Már másodszor mentette meg az életem. Amikor hátsó fali infarktust kaptam, akkor is ő vitt kórházba.”

Fiával különösen szoros a kapcsolatuk (Fotó: Archív)

Kikapott az asszonytól

A gyors és szakszerű orvosi kezelésnek hála, András állapota rohamosan javul. Ma már elmondható, hogy maradandó károsodás nélkül, rövid idő alatt vészelte át az agyvérzést. „Kergetjük egymást a halállal! Négy infarktus, egy sztrók és egy agyvérzés van mögöttem. Mégsem tudott még legyőzni! Amióta a Pozsonyi úton lévő egykori éttermem előtt megkaptam az első infarktusom, mindig történik valami rossz velem – folytatja szomorúan. – A feleségemtől jól kikaptam, amiért nem mentem azonnal orvoshoz az ájulás után, de én tényleg nem hittem, hogy ekkora a baj. A legrosszabb az volt, hogy csak motyogni tudtam, és nem tudtam kifejezni magam. Bízom abban, ezzel véget ér a rossz szériám, és élhetek nyugodtan tovább. Valójában nem félek a jövőtől, ha menni kell, hát menni kell! Csak a nagyfőnök tudja, mikor akar elvinni, addig pedig teszem a dolgomat.”

Vissza a gyökerekhez

Andrásnak sokáig a Belvárosban volt étterme, amitől üzleti és családi okokból kellett megválnia. Ezután Pécsre költözött, de a Covid tönkretette az induló vállalkozást, így visszatért lakhelyére, Érdre. Ott egy romkocsmát üzemeltetett, és mellette a fővárosban egy kifőzdét. Pechére ezek sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Most azonban, úgy tűnik, végre egyenesbe kerül a sorsa, és amellett, hogy különböző rendezvényeken keveri a koktélokat, új helyet is nyit hamarosan a fővárosban.

Kiemelt kép: Nagy Zoltán/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!