Hazai sztár

Harangozó Teri idén lenne 80 éves: „Én nem családanya akartam lenni, hanem énekesnő”

Mindenkinek van egy álma… – énekelte. Hogy mi volt az övé?

Jóbarátja, Aradszky László egy interjúban elmondta, mit szeret Harangozó Teriben. „Úgy imádom, ahogy van, ha nem lenne, ki kéne találni… Nagyra becsülöm őt, hiszen itt állt egy szál egyedül a fővárosban, és mindenért meg kellett harcolnia. Erején felül segítette vidéken élő szüleit is.” Pedig nem volt egyedül, megannyi barát és rokon vette körül, akikkel nagyon szeretett találkozni, és akikkel bőkezű volt. Éva nevű unokahúga mesélte a Bestnek egykor, hogy őt sokszor vitte el vacsorázni a legelegánsabb éttermekbe, bárokba, és így olyan különlegességeket kóstolhatott meg, amilyeneket addig sose. Hogy mennyire fontos a szeretet, azt édesanyjától látta, aki a Kalocsától nem messze lévő Bátyán hozta világra Harangozó Terézia Mária Rózsát 1943. augusztus 8-án. Életre szóló barátokat szerzett ott. „Még azokkal is tartom a kapcsolatot, akikkel együtt jártam óvodába, általánosba és gimnáziumba – mesélte később. – Van egy olyan barátnőm is, akivel a munkahelyemen ismerkedtem meg. Ugyanis amikor felköltöztem Pestre, eleinte az éneklés mellett, hogy megéljek, a Vörös Október Ruhagyárban, a pénzügyi osztályon dolgoztam.”

Szenes Iván csodás dalokat írt Terinek és Aradszkynak (Fotó: Ványi Ákos/fotocentral.hu)

1965-ben a Ki mit tud?-on tűnt fel, rögtön egy évvel később Magyarország első aranylemezének tulajdonosa lett. Sose fájjon a fejed, Szeretném bejárni a földet, Mindenkinek van egy álma… – egyre csak írták neki a slágereket, amiket ő csodásan énekelt. Hogy mekkora sztár volt, azt az is bizonyítja, hogy 1977-ig az egyetlen olyan énekesnő volt, akinek önálló nagylemeze jelenhetett meg a korszak három másik jelentős művésznőjén, Koncz Zsuzsán, Kovács Katin és ­Zalatnay Saroltán kívül.

Két férj és egy pincér

Mindig a karrier, a közönség volt fontos számára. Próbált a magánéletben is boldog lenni, a tartós szerelem azonban, még két férje mellett is, elkerülte. „Soha nem volt előtérben a magánéletem, maximum öt évig bírtam egy férfi mellett. Az első civil volt, a második terelgette a pályámat, vele négy évet éltem Los Angelesben.” Utóbbi, Tibor valójában betegesen féltékeny volt, már az is gondot okozott, ha feleségét egy férfi eladó szolgálta ki a boltban. Teri egy idő után életveszélyben érezte magát, elmenekült otthonról, nem sokkal később pedig hazaköltözött. „Szenvedélyes szerelmeket éltem át, sokszor meg is szenvedtem a szakítást, de mindig én mondtam ki az utolsó szót. Ha azt éreztem, hogy vége lesz a kapcsolatnak, gyorsan leléptem. Megalázó lett volna, ha engem raknak ki” – mondta magánéletéről. Legnagyobb szerelme egy pesti pincér volt, aki azt állította, sokat dolgozik, ezért van keveset vele, valójában a főnöknője szeretője volt, az énekesnő ki is tette a szűrét.

A második férjével négy évig élt Los Angelesben (Fotó: Ványi Ákos/fotocentral.hu)

Lehetett volna gyereke

Gyermeke annak ellenére, hogy annyira tudta szeretni a rokonait és a barátait, a férjeit és a párjait, nem született. Pedig születhetett volna. „Én nem családanya akartam lenni, hanem énekesnő. És volt, hogy teherbe estem, többször is. Mindig épp rossz­ időben, amikor nem törhetett ketté a karrierem. Második férjemtől is állapotos lettem. Titokban elvetettem a gyereket, csak a házvezetőnő és az orvos tudott róla. Imádom a gyerekeket, a családomban rengeteg volt, nem volt hiányom belőlük.”
Talán másként gondolta élete vége felé, főleg amikor 2008-ban elhunyt imádott édesanyja. „Igazából anyukámat szerettem a világon a legjobban, a legjobb barátnőm, bizalmasom volt ő – mondogatta. – A halála óta semmi nem megy úgy, mint régen. Az egyetlen örömöm, hogy álmomban majdnem minden éjjel velem van” – mesélte később egy interjúban Harangozó Teri, akit 2007-ben és 2008-ban több baleset is ért. Először autóval karambolozott, később megcsúszott az Operaház lépcsőjén. Fájtak a lábai, szívpanaszai voltak, utolsó éveiben pénzszűkében, méltatlanul kevés nyugdíjból élt, de ha tudott, ment énekelni. Végül egy gyors lefolyású tüdőbetegségben hunyt el 2015. szeptember 8-án 72 évesen. Egy héttel később a gyászbeszédeket kollégái, Koós János, Poór ­Péter és Aradszky László tartották a Szent István-bazilikában, majd délután szűk családi körben helyezték örök nyugalomra szülőfalujában, Bátyán, a szülei sírjában.

Szécsivel nem csak a színpadon voltak összhangban (Fotó: Fortepan/FŐFOTÓ)

Megmentette Szécsi Pál életét

Hálából az énekes neki írta az Egy szál harangvirág című dalt. Történt ugyanis, hogy Szécsi Pál 1970-ben, a hetedik öngyilkossági kísérlete után több embert is felhívott telefonon, köztük Harangozó Terit is. Ő először nem vette komolyan Szécsi­ búcsúját, de aztán rohant hozzá, és rátörette az ajtót. Szécsit akkor még épp időben vitték el a mentők.

Kiemelt képek: Fortepan/Szalay Zoltán, Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!