Hazai sztár

Zámbó Adrián az édesapja nyaralójáról: „Egyikünk idejébe, életritmusába sem fért bele, hogy odajárjunk”

Csoda szép napokat töltött a dunai Angyali-szigeten álló nyaralóban egykor Zámbó Jimmy a családjával.

Ötvenmillió forintért hirdetik Zámbó Jimmy ráckevei víkendházát. A 75 négyzetméteres ingatlan a vízparton található, a leendő tulajdonos kizárólag csónakkal tudja megközelíteni majd. A hétvégi ház 380 négyzetméteres saját parttal és telekkel, valamint stéggel rendelkezik, a kerti partikhoz pedig kialakított sütögető is van. Az alápincézett ingatlanban három nagy és két kisebb szoba található, és négy éve teljes körű felújításon esett át. „Kihasználatlan volt a nyaraló az elmúlt években, én magam három vagy négy éve nem jártam ott – mondja Jimmy legkisebb fia, Zámbó ­Adrián. – Egyikünk idejébe, életritmusába sem fért bele, hogy odajárjunk, karbantartsuk, ápoljuk a kertet, egyáltalán, élvezzük a nyaralót. Sokat gondolkodott a család, mi legyen vele, és úgy döntöttünk, eladjuk. Azt szeretnénk, hogy aki megveszi, az ne azért tegye, mert ez a nyaraló egykor Zámbó Jimmyé volt, nem akarjuk, hogy a Jimmy-zarándokhely legyen, vagy emlékmúzeum.”

Jimmy a fiaival, akik most úgy döntöttek, eladják a víkendházat (Fotó: Story-Best Archívum/fotocentral.hu)

Adrián kisgyerek volt még, hároméves, amikor 1999 nyarán Jimmy meghívta rejtekhelyére a Story magazint. Se előtte, se utána nem mutatta meg senki ezt a helyet a nyilvánosságnak. Azon a 24 évvel ezelőtti nyáron az énekes felesége, Edit nem is értette, férje miért engedte meg, hogy a Story oldalain keresztül a rajongók láthassák a menedéket, ahova csak a szűk család léphetett be. Mert éppen ezért vették, hogy itt, az Angyali-­szigeten − a nevét egykor nem lehetett leírni a Storyban − egymás társaságát békében, nyugalomban élvezhessék.

Lovasfarm volt az ára

Azon a nyári napon kollégánkat arra kérte Jimmy, hogy a Ráckevei Duna-ág partjáról hívja fel. Ő maga jött érte motorcsónakkal, és vitte át a szigetre. Saját stégjén kötöttek ki, ahol egy kényelmes szék állt, Jimmy gyakran innen horgászott. Akkor azt mesélte, hogy valamikor néhány éve közösen döntötték el Edittel, hogy valahol egy vízparton keresnek maguknak pihenőhelyet. Történt ugyanis, hogy egy romantikus nyári estén besétáltak egy néptelen vízparti kertbe, és egész éjszaka egymáshoz bújva hallgatták a hullámokat – ekkor szerettek bele a víz hangjába. Volt akkoriban egy lovasfarmjuk, de megváltak tőle, és inkább a sziget mellett döntöttek.

Saját stégénél – ahol gyakran pecázott – kötött ki motorcsónakjával (Fotó: Story-Best Archívum/fotocentral.hu)

„Nyugis arc” volt

Jimmy rajongva szerette ezt a helyet, akár a stégen, akár a parton, akár a folyó közepén időzött. „Itt megnyugszom – ­mondta azon a nyáron –, nem jó, ha túlpörög az ember. Ha már túl nagy bennem a feszültség, ­annak mindenekelőtt a család látja kárát, van is emiatt egy kis ­lelkiismeret-furdalásom. ­Tudom, hogy az énekléssel együtt jár a pörgés, a rohanás, miközben eredendően nyugis arcnak születtem.” Mindig titkolta, hogy hol van ez a nyaraló, de néhányszor lebukott, a vízen evezők felfigyeltek a hangjára. Jimmy ugyanis gyakran komponált dalokat a házban, persze nyitott ablakok mellett énekelt, játszott a zongorán, és a víz messzire vitte a hangot. Birtoka előtt aztán összegyűltek a pecások, evezősök, és hallgatták őt, tapsoltak és bekiabáltak: „Szép volt, Jimmy!” Most, majd’ három évtizeddel később az énekes családja reméli, az új tulajdonos ugyanannyi örömet talál e helyben, mint amennyit Zámbó Jimmy talált egykor.

Az énekes imádott a kertben sütögetni (Fotó: Story-Best Archívum/fotocentral.hu)

A pecázás kapcsolta ki

Jimmy kuttyogtatva, vagyis a harcsákat lázba hozó, hangot adó fával szeretett horgászni. Esküdött a saját maga főzte halászlére, amit még karácsonykor is kint a szabadban készített a családnak. Gyakran mondta, nem lelkesedik a tengeri herkentyűkért és úgy általában a külföldi ételekért, mert neki jófajta magyar gyomra van, egy töltött káposztát vagy jó csirkepörköltet többre becsül minden cifra ételnél.

Kiemelt képek: Birton Szabolcs, Story-Best Archívum/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!