Hazai sztár

Kökény Attila és Rakonczai Viktor – Úgy érzik, ez a barátság örökre szól

Mindig érezték, hogy dolguk van egymással, de egyikük sem siettette a közös munkát. Mára viszont elszakíthatatlanok, és azon vannak, hogy valami egyedülállót alkossanak idehaza a zenében. A páros a Kökényrezidencián fogadta lapunkat egy baráti ebéd alkalmával.

Azonnal elárulják a Storynak, hogy bár a duójuk vadiúj, az ismeretségük igencsak régi. Évtizedek óta ismerik egymást. Viktor életében a V.I.P. együttes felbomlása után csendesebb évek következtek. Háttérbe vonult, és a színpadot stúdióra cserélte. Ez idő alatt nagyon sok előadónak írt slágereket, megannyi filmzene is az ő nevéhez kötődik, és máig számos tévéműsor zenei producere. Egy-egy hosszú nap után viszont szívesen lenézett abba a fővárosi piano clubba, ahol a testvére, Rakonczai Imre, és mint kiderült, akkoriban Attila is zenélt. Hamar összebarátkoztak. De hiába a szimpátia és a közös hivatás, akkor még nem érezték, hogy együtt is dolgozhatnának. Még azután sem, hogy évekkel később Viktor írta meg a Nincs semmi másom című dal zenéjét, amely máig a legnépszerűbb Kökény-sláger. Siker ide vagy oda, ők ezután is több mint egy évtizedet vártak arra, hogy együtt alkossanak, zenéljenek, koncertezzenek.

Egyikük sem tanult zeneszerzést

Maguk sem értik, miért vártak eddig, beszélgetésünk közben is feltették egymásnak és maguknak is a kérdést. Válasz azonban ma sincs rá. Arra viszont van, hogy végül hogy keveredtek újra egymás mellé. „Emlékszem, felhívtak az egyik csatornától két éve, hogy lépjek fel egy jótékonysági gálaműsorban, és énekeljem el a Nincs semmi másom című dalom. Mondtam, hogy rendben, de hívják fel Viktort, mert szeretném, ha a zene szerzője kísérne zongorán. Mára tudom, hogy egy felettes erő, egy isteni sugallat volt, amikor kimondtam Viktor nevét – meséli Kökény, akinek meggyőződése, hogy ő és Viktor is az égiektől kapták a talentumot. – Számomra nem kérdés, hogy a tehetségünk Isten ajándéka. Se én, se Viktor nem tanultunk zeneszerzést, mégis olyanokat alkotunk, a szerzeményeinkkel pedig olyan sikereket érünk el, amit más, tanult énekesek, zenészek közel sem.”

Major Eszterrel, a Nincs semmi másom dalszövegírójával (Fotó: Olajos Piroska)

Könnyes visszatérés

A két évvel ezelőtti találkozás és a közös zenélés azután végre elhozta az elhatározást mindkettőjükben, hogy együtt még többre, még nagyobbra hivatottak. „A V.I.P. után úgy éreztem, elég volt a nyüzsgésből. Néha ugyan hiányzott a közönség visszajelzése, az impulzusok, a siker íze, de ugyanakkor jó volt a háttérben, csendben alkotni. Ati miatt viszont húsz év után elhagytam a komfortzónám, kijöttem a stúdióból, és újra színpadra álltam – veszi át a szót Viktor, aki férfiasan bevallja, megkönnyezte a visszatérését az első, közös koncertjükön. – Ez egy euforikus állapot, egy leírhatatlan érzés. De már a próbákon is volt, hogy elsírtam magam. Egyszerűen elmondhatatlan, amikor valami úgy szólal meg tizenkét ember zeneiségével, ahogy azt te megálmodtad, ahogy az a legszebb.” A duó mára három nagykoncertet tudhat maga mögött, és még közel harminc várja őket az elkövetkező hónapokban. „Tízre gondoltunk, és reméltük, hogy össze is jön. Mire az első fellépésünk után triplájára ugrott a felkérések száma. A Jóisten egyengeti az utunkat, ez máshogy nem is lenne logikus. Sokkal nagyobbak és drágábbak vagyunk ebben a felállásban, mégis jobban hívnak, várnak, akarnak” – teszi hozzá Kökény.

Nem a pénzért csináljuk

De nem csak a zene a közös pont Viktor és Attila életében. Sok más párhuzamra is rájöttek mostanában, ahogy egyre több időt töltenek együtt. Például, hogy alig egyetlen év korkülönbség van közöttük, Viktor 46, míg Attila 47 éves. Mindketten nagycsaládos emberek, akik tizenévesen találták meg életük párját, akik mindkettőjüknek megteremtik odahaza a békés hátországot. Összeköti őket a hit is, noha Attilával ellentétben Viktor nem az a templomba járó típus. És még egy fontos egyezést említenek szinte egyszerre. „Az örömzenélés motivál minket ezen a közös úton, és nem a pénz. Mindketten jól élünk,megvan mindenünk. Egyszerűen szeretnénk együtt valami olyan egyedülállót alkotni itthon, amit más nem – mondja Kökény. – A zene mellett emberileg is nagyon megtaláltuk egymást. Mindennap mindketten tudunk építőt, hasznosat mondani, ami a másik javára válik. Én mindenképp a barátság szót használnám mára a kapcsolatunkra, ami, úgy érzem, örökre ki fog tartani.”

Remekül sikerült a közös ebéd (Fotó: Olajos Piroska)

A legnagyobb rajongó

Viktortól megtudtuk, hogy a bátyja, Rakonczai Imre, aki vele ellentétben a V.I.P. után is színpadon maradt, és máig közkedveltek a zongoraestjei, a legnagyobb rajongójuk. „Imi az első perctől nagyon támogatja a duónk ötletét. Ő vette nekem a piros zongorát is, hogy mennyire jól mutat majd Atival a koncertjeinken. Tervben van, hogy vendégként egyszer-egyszer majd ő is fellép velünk.”

Kiemelt kép: Olajos Piroska

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!