Hazai sztár

Udvaros Dorottya: „A horvát tengerpart sokszor vadregényes szakaszaira talán nem voltam teljesen felkészülve””

Mindenkinek szüksége van pihenésre. A Nemzet Színésze számára az a tökéletes kikapcsolódás, ha vízparton lehet két kutyája társaságában.

Dolgos nyarat tudhat maga mögött Udvaros Dorottya. A művésznő megszokta már, hogy gyakran van egyszerre nagyon sok munkája, és ilyenkor sokszor azt sem tudja, hogy a szabadidejében aludjon, vagy inkább próbálja utolérni magát az otthoni teendőkben.

Megérte az utazás

Az erdei séták mellett a víz közelsége az, ami igazán feltölti, ezért az egynapos miniszabadságait főleg a Balaton közelében töltötte. Dorottya ezekért a barátokkal töltött, lopott pillanatokért éppolyan hálás mindig, mint amikor hetekig nyaralhat. Egy váratlan szerencsének köszönhetően ráadásul idén még egy horvátországi utazásban is része lehetett. Két leghűségesebb társa, Pocok és Tami is elkísérte, és kutyái társaságában a közös kiruccanások is mindig bővelkednek kalandokban. Ez idén sem történt másként. „Bevallom, általában nem szeretek hosszan vezetni, de ez az utazás még akkor is megérte, ha a horvát tengerpart sokszor vadregényes szakaszaira talán nem voltam teljesen felkészülve. Olaszországban már többször jártunk, megszoktuk a homokos tenger és a kutyás strandok kényelmét. Imádok együtt úszni a kutyáimmal, az mint mindig, ezúttal is csodálatos élményt jelentett, szóval amiért mentünk, azt megkaptuk” – mesélte Dorottya.

Pocok és Tami hű társai a művésznőnek (Fotó: Birton Szabolcs)

Két férfi szerep

A felhőtlen pihenést azóta ismét felváltotta a munka. Amióta hazaért, egymást érik a színházi és filmes feladatok az életében. Közben pedig még otthon isakadna tennivaló bőven. Jó lenne például, ha végre megtalálná az édesanyja legemlékezetesebb szerepéről, az Elektráról szóló poszter méltó helyét, és vele együtt felkerülne végre a Dévay Camilláról készült egyik portréfestmény is a falra. De így is örül, mert bizalmi megbízásokat kapott, ráadásul két olyan rendezőtől, akikkel korábban nem dolgozott együtt. Ez most nagyon inspirálja. „A legizgalmasabb, hogy mindkettő férfi szerep. A Nemzeti Színház társulati tagjaként eddig két Lear királyt is átélhettem, de játszani még soha nem játszottam benne. Az Alekszandrinszkij Színház igazgatója, Fokin ezúttal a Bolond szerepében rendez, amit egyébként már játszott nő korábban is. Állítólag sokat köve-tel, és nem elégszik meg könnyű megoldásokkal, ami eleve inspiráló egy olyan színész számára, mint én. Minden új munka elején szeretek a nulláról építkezni, várni arra, hogy a rendező ezúttal mit bányász majd elő belőlem. Ördög Tamás is rám gondolt, nőként formálom meg a táncos-koreográfus Jérôme Bel életét, ami egy fiatal rendezőtől a bizalom olyan jele felém, ezzel szintén nem szabad visszaélni. Mindig van mit tanulni, és örülök, hogy ismét olyanban bizonyíthatok, ami magában hordozza az újat” – mesélte Dorottya. Emellett két sorozatban is láthatjuk majd az RTL-en. A mi kis falunkban egész nyáron és jelenleg is forgat, és csak nemrég fejezte be a Valami Amerikát, illetve a Nemzeti Színházban is megkezdte a felújító próbákat, több darabban is látható lesz.

Örkény István Macskajáték című drámájában (Fotó: Eöri-Szabó Zsolt/Nemzeti Színház)

Alázatra tanít

A hivatása az elmúlt negyven évben sok alázatra tanította. Többek között arra, hogy bele kell tudni illeszkedni egy csapatba. Ez az, amit már fiatalon, pályakezdőként és ma, a Nemzet Színészeként is szem előtt tart, és ez nemcsak a színpadi létezésre, hanem az egész életére ugyanúgy érvényes. Természetvédőként is hosszú évek óta jár jó példával mások előtt, és reméli, hogy igyekezte nem hiábavaló. „Egyre inkább azt érzem, hogy a világgal szemben nekünk, embereknek több alázatot kellene éreznünk vagy mutatnunk. Túlságosan okosak, kreatívak és zseniálisak vagyunk ahhoz, hogy ne változtassuk meg gyökeresen az egész bolygónkat. Én azt szeretném, hogy a Föld megmaradjon olyannak, amilyennek láttam gyerekkoromban, amilyennek még látom, és szeretném, hogy ha az unokám is ilyennek látná.”

„Anya, megérdemelted”

A pompás, mélybordó hortenzia ma is gyönyörűen virít a kertjében. Udvaros Dorottyának gratulált vele a Valami Amerika stábja azután, hogy Vidnyánszky Attila telefonon értesítette a megtisztelő elismerésről, és a nemzet új színészeként köszöntötte. A pillanatot sosem fogja elfelejteni. „Ebédszünetben már ott állt a stáb, huncutul tartottá a virágot. Nagyon boldog voltam, de folytatódott a forgatás. A fiamat is csak este volt időm felhívni. Amikor megkérdeztem, mi a véleménye, annyit mondott: ’Anya, megérdemelted.’ Bevallom, direkt soha nem gondoltam arra, hogy erre én is esélyes lehetek, mert mellettem még jó pár ember ugyanilyen esélyes. Amikor Vidnyánszky Attila hívott, bár tudtam, hogy aznap volt a szavazás, hamarabb jutott eszembe, hogy esetleg egy előadás marad el, mint hogy ezt a nagyszerű hírt közölje. Sikítottam örömömben a sminkszobában” – elevenítette fel a meghatározó pillanatot.

Fia is büszek rá (Fotó: Olajos Piroska)

Kiemelt kép: Bognár Bogi

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!